ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ομιλία Γιάννη Κεφαλογιάννη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

0

«Ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τρίτος κατά σειρά προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι το τρίτο κατά σειρά «χτύπημα» στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών με νέες αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και νέες μειώσεις κοινωνικών δαπανών, συνολικού ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων.»

Τα βέλη του κατά της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2018 εξαπολύοντας δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως «όσες ανακρίβειες και αν λέγονται, όση παραπληροφόρηση και αν παράγεται, η σκληρή πραγματικότητα δεν καλλωπίζεται αριθμητικά». Στην ομιλία του αποδόμησε με στοιχεία την κυβερνητική ρητορική των πλεονασμάτων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προστασίας της μεσαίας τάξης από τη νέα φοροεπιδρομή ύψους 1.9 δισ., η όποια επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη προκειμένου να συντηρηθεί αδιαλείπτως ο κομματικός στρατός που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία και η πλήρης τοποθέτηση του κ. Κεφαλογιάννη:

  • Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.
  • Το μόνο που αποτυπώνει ο προϋπολογισμός του 2018, για ακόμη μια φορά, είναι το πόσο ανέξοδη υπήρξε η αριστερή ρητορική και πόσο κενή περιεχομένου η δήθεν αριστερή κοινωνική ευαισθησία όλα αυτά τα χρόνια.
  • Ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τρίτος κατά σειρά προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι το τρίτο κατά σειρά «χτύπημα» στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Η Κυβέρνηση φέρνει νέες αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και νέες μειώσεις κοινωνικών δαπανών. Το χτύπημα αυτό έχει και αριθμητική αποτύπωση: μας την προσφέρει μάλιστα η ίδια η Κυβέρνηση: 1,9 δις.
  • Τα νέα μέτρα είναι αναγκαία για να μπορεί να σιτίζεται αδιαλείπτως ένας κομματικός στρατός όπως αυτός που φτιάχτηκε από τις 20 νέες θέσεις Γενικών, Αναπληρωτών Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, τις εκατό και πλέον νέες θέσεις μελών διοικητικών συμβουλίων ή τους 2500 μετακλητούς.
  • Είναι αναγκαία αυτά τα μέτρα για να διατηρούνται σε εκλογική ομηρεία νέες γενιές συμβασιούχων, όπως αυτοί στη φύλαξη και την καθαριότητα. Και είναι αναγκαία για να μπορούν να συντηρηθούν οι 48, παρακαλώ, νέοι φορείς του δημοσίου, όπως: ο Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων, Γαιών και Εξοπλισμών, η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων, ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης,η Δημόσια Αρχή Λιμένων, ενώ υπάρχει ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, το Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος, και βέβαια, κορυφαίος όλων, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός!
  • Το σύνολο σχεδόν των φορολογικών μέτρων που ενεργοποιήθηκαν το 2017, όχι μόνο απέφεραν πολύ λιγότερα έσοδα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί, αλλά οι εισπράξεις υποχώρησαν και σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2016.
  • Την ώρα που υποκριτικά κόπτεστε για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες έχουν υποστεί ήδη κατασχέσεις των περιουσιών και των καταθέσεών τους. Συμπέρασμα: σπείρατε υπερφορολόγηση και θερίσατε μειωμένα έσοδα και κοινωνική απόγνωση.
  • Η μεσαία τάξη δεν είναι μόνο παράγωγο της ανάπτυξης. Στην εποχή μας είναι και ο βασικός δημιουργός της. Ή, για να το πω απλά, στις μέρες μας δεν δημιουργούν οι επενδύσεις τη μεσαία τάξη, αλλά η μεσαία τάξη φέρνει τις επενδύσεις. Και αυτή στηρίζει η Νέα Δημοκρατία.
  • Εσείς αντίθετα βάλατε στην ελληνική κοινωνία το δίλλημα μεταξύ μειωμένων μισθών ή καθόλου μισθών, όπως επιτυχώς δήλωσε και ο κ. Μαυραγάνης. Για να παραφράσω τον Τσόρτσιλ όμως, με την πολιτική σας επιλέξατε μια κοινωνία μειωμένων μισθών και θα παραδώσετε μια κοινωνία με καθόλου μισθούς.

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι πάντοτε μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας – όχι γενικά και αόριστα, αλλά επί συγκεκριμένων δεδομένων. Δεδομένα τα οποία, μάλιστα, δεν προέρχονται από την Αντιπολίτευση, αλλά προσφέρονται προς συζήτηση και διάλογο από την ίδια την Κυβέρνηση. Ευτυχώς στις δημοκρατίες τα δεδομένα δεν αλλάζουν ανάλογα με την κομματική ταυτότητα ή τους ευσεβείς πόθους του καθενός από εμάς.

Όσες ανακρίβειες και αν λέγονται, όση παραπληροφόρηση και αν παράγεται, η σκληρή πραγματικότητα δεν καλλωπίζεται αριθμητικά. Το μόνο που αποτυπώνει ο προϋπολογισμός του 2018, για ακόμη μια φορά, είναι το πόσο ανέξοδη υπήρξε η αριστερή ρητορική και πόσο κενή περιεχομένου η δήθεν αριστερή κοινωνική ευαισθησία όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τρίτος κατά σειρά προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι το τρίτο κατά σειρά «χτύπημα» στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Χτύπημα που προέρχεται – από τι άλλο; Από αυτό που ξέρει να κάνει αυτή η Κυβέρνηση καλύτερα από τον καθένα:

Νέες αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και νέες μειώσεις κοινωνικών δαπανών. Το χτύπημα αυτό έχει και αριθμητική αποτύπωση: μας την προσφέρει μάλιστα η ίδια η Κυβέρνηση: 1,9 δισ.

Αν αξίζει να συγκρατήσουν ένα αριθμό οι συμπολίτες μας που μας ακούν απ’ όλη τη συζήτηση αυτές τις μέρες είναι αυτός. Θα πρέπει όμως να ξέρουν οι συμπολίτες μας και γιατί πραγματικά λαμβάνονται αυτά τα μέτρα. «Είναι αναγκαία για να επιτύχουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 και να έχουμε μια καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο», μας λέει η Κυβέρνηση.

Είναι η μόνη αλήθεια που έχει πει.

Αλήθεια, βέβαια ως προς τις προθέσεις της, όχι ως προς το αποτέλεσμα που επιδιώκει. Μόνο που η αλήθεια αυτή είναι η μισή. Η άλλη μισή είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν αναγκαία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Είναι όμως απολύτως αναγκαία για να μπορεί να σιτίζεται αδιαλείπτως ένας κομματικός στρατός όπως αυτός που φτιάχτηκε από τις 20 νέες θέσεις Γενικών, Αναπληρωτών Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, τις εκατό και πλέον νέες θέσεις μελών διοικητικών συμβουλίων ή τους 2500 μετακλητούς.

Είναι αναγκαία αυτά τα μέτρα για να διατηρούνται σε εκλογική ομηρεία νέες γενιές συμβασιούχων, όπως αυτοί στη φύλαξη και την καθαριότητα. Και είναι αναγκαία για να μπορούν να συντηρηθούν οι 48, παρακαλώ, νέοι φορείς του δημοσίου, όπως:

  • ο Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων, Γαιών και Εξοπλισμών,
  • η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων.
  • ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης,
  • η Δημόσια Αρχή Λιμένων, ενώ υπάρχει ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, το Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος, και βέβαια, κορυφαίος όλων, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός!

Αυτά θα χρηματοδοτήσει κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η νέα μείωση του ΕΚΑΣ, του επιδόματος θέρμανσης, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, η κατάργηση της έκπτωσης για τις ιατρικές δαπάνες. Όχι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 τις ξέρουμε ήδη. Αρκεί να δούμε την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Το φετινό success story των πρωτογενών πλεονασμάτων που πλασάρει η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία «κουκουλώνεται» από τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών:

Το σύνολο σχεδόν των φορολογικών μέτρων που ενεργοποιήθηκαν το 2017, όχι μόνο απέφεραν πολύ λιγότερα έσοδα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί, αλλά οι εισπράξεις υποχώρησαν και σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2016.

Αυξήσατε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα καύσιμα για να εισπράξετε τελικώς λιγότερα. Η νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης αντί να αυξήσει, μείωσε τις εισπράξεις. Μόνο τον περασμένο Οκτώβριο προστέθηκαν 1,2 δισ. ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το κράτος. 1 στους 6 δεν πλήρωσε εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ, 2 στους 5 δεν πλήρωσαν τον φόρο εισοδήματος, 1 στους 4 δεν πλήρωσε ΕΝΦΙΑ ενώ 1 στις 7 επιχειρήσεις δεν πλήρωσε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Και εσείς τι κάνετε; Προχωρείτε σε κατασχέσεις.

Την ώρα που υποκριτικά κόπτεστε για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες έχουν υποστεί ήδη κατασχέσεις των περιουσιών και των καταθέσεών τους. Συμπέρασμα: σπείρατε υπερφορολόγηση και θερίσατε μειωμένα έσοδα και κοινωνική απόγνωση.

Υπάρχει όμως και κάτι τελευταίο από τη φετινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό που πρέπει να συγκρατήσουν οι συμπολίτες μας που μας ακούν: η ομολογία του αναπληρωτή Υπουργού των Οικονομικών, του κυρίου Χουλιαράκη, ότι η άγρια φορολόγηση της μεσαίας τάξης γίνεται για να μην πλήξει με περισσότερους φόρους τους πιο φτωχούς.

Δεν θα σταθώ στον ψηφοθηρικό κυνισμό αυτής της δήλωσης. Θα σταθώ στην ιδεοληψία, αν όχι την άγνοια, για το πώς δημιουργείται η ανισότητα και η φτώχεια.

Το ότι η αριστερή διανόηση γενικά, σε όλον τον κόσμο - και προφανώς στην Ελλάδα - έχει χάσει την επαφή με την οργάνωση της παραγωγής εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια, είναι γνωστό.

Η όποια άποψη έχει περιορίζεται στο πεδίο της αναδιανομής, όπου το μόνο πράγμα που ξέρει να ζητά είναι περισσότερους φόρους από το κεφάλαιο και απ’ όσους άλλους θεωρεί προνομιούχους. Για να υπάρξει όμως παραγωγή θα πρέπει να μπορούν να υπάρξουν και κάποια «αφεντικά» όπως τα ονομάζουν: Είτε είναι επενδυτές, είτε εργοδότες, είτε στελέχη.

Αν αμφιβάλλετε για την αναγκαιότητά τους ας ρωτήσουν οι Βουλευτές της συμπολίτευσης τον Πρωθυπουργό τους, ο οποίος μόλις προχθές έστειλε τηλεοπτικό μήνυμα στους επενδυτές. Παρακαλώ το οικονομικό επιτελείο να εξηγήσει στον κ. Τσίπρα ότι για να υπάρξει παραγωγή θα πρέπει να υπάρχει επίσης και κάποια μορφή «οικονομίας της γνώσης».

Και ότι αυτή τη «γνώση» τη δημιουργούν και την αξιοποιούν εργαζόμενοι εκπαιδευμένοι και έμπειροι, που αμείβονται καλά. Η μεσαία τάξη δηλαδή που εσείς έχετε βάλει στο στόχαστρο υπερφορολογώντας την αγρίως.

Εξηγείστε του επίσης ότι μόνο στις χώρες που έχουν τέτοιους εργαζομένους υπάρχει η δυνατότητα να συγκεντρώνονται οι φόροι για τις κοινωνικές υπηρεσίες σε βιώσιμη βάση. Και πείτε του τέλος ότι, στις χώρες όπου οι δουλειές δεν απαιτούν εξειδίκευση και εμπειρία, δεν υπάρχει φορολογική βάση, οι υποδομές είναι κακές, οι μισθοί μόνο βασικοί και η ανισότητα ακραία.

Εξηγείστε του δηλαδή ότι η μεσαία τάξη δεν είναι μόνο παράγωγο της ανάπτυξης. Στην εποχή μας είναι και ο βασικός δημιουργός της. Ή, για να το πω απλά, στις μέρες μας δεν δημιουργούν οι επενδύσεις τη μεσαία τάξη, αλλά η μεσαία τάξη φέρνει τις επενδύσεις. Και αυτή στηρίζει η Νέα Δημοκρατία.

Εσείς αντίθετα βάλατε στην ελληνική κοινωνία το δίλλημα μεταξύ μειωμένων μισθών ή καθόλου μισθών, όπως επιτυχώς δήλωσε και ο κ. Μαυραγάνης. Για να παραφράσω τον Τσόρτσιλ όμως, με την πολιτική σας επιλέξατε μια κοινωνία μειωμένων μισθών και θα παραδώσετε μια κοινωνία με καθόλου μισθούς».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ