ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Βάση της φιλίας μας η Συνθήκη της Λωζάνης- Είναι αδιαπραγμάτευτη

0

Βάση της ελληνοτουρκική φιλίας είναι η Συνθήκη της Λωζάνης και ως τέτοια δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Αυτό υπογράμμισε υποδεχόμενος στην Ελλάδα τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Στρατιώτη.

O κ.Παυλόπουλος ανέμενε στο κόκκινο χαλί επί της Ηρώδου Αττικού, τον κ.Ερντογάν και επιθεώρησαν από κοινού το άγημα της Προεδρικής Φρουράς .

"Σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα 65 χρόνια μετά την επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ, που είναι ιστορική για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Η επίσκεψή σας θα είναι ιστορική για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είμαστε εδώ για να σας σφίξουμε το χέρι, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ.Ερντογάν. "Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και να είναι η επίσκεψη ιστορική, αυτό λόγω της ιστορίας της Ελλάδας και της ιδιότητάς της του μέλου της ΕΕ πρέπει να είναι σεβαστό το σύνολο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ από κάθε υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή της επίσκεψης που οργανώθηκε από τον Βενιζέλο, τον Ατατούρκ και τον Ινονού, αποφασίσθηκε η βαση της φιλίας μας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. δεν χρειάζεται ούτε διαπραγμάτευση, ούτε αλλαγές", είπε χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απαντώντας ευθέως στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική και άλλων χωρών, αλλά με προϋποθέσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου και κεκτημένου. Οι χώρες που θέλουν να είναι μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ξέρετε πόσο εμείς θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό και ζητούμε το σεβασμό των διεθνών συνθηκών. Εδώ είμαστε να φτάσουμε σε μια λύση που είναι ευκταία, αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ταιριάζουν σε μια χώρα μέλος της ΕΕ", πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος υπό το συνοφρυωμένο βλέμμα του Ερντογάν. "Θα αποδείξουμε ότι και τα δύο κράτη με βάση την ιστορία, μπορούν να αναδείξουν τα ιδεώδη που τα διεπνέουν, οι αρχές της Δικαιοσύνης και ο Ανθρωπισμός" συνέχισε ο κ.Παυλόπουλος, ενώ την ίδια ώρα ο κ.Ερντογάν άρχισε να ανατρέχει σε σημειώσεις του.

"Σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι, και πρώτος εγώ, αυτή η επίσκεψή σας να μείνει ιστορική. προσυπογράφω στο ακέραιο ότι όποια διαφορά κι αν έχουμε αυτή θα πρέπει να λυθεί στη βάση του Διεθνούς δικαίου. Να δούμε υπό ποιους όρους θα κάνουμε τη φιλία μας ισχυρή. Νομίζω ότι είναι κοινό ρητό ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σ' αυτούς τους λογαριασμούς θα κάνουμε καλύτερη τη μεταξύ μας φιλίας. Καλώς ορίσατε στην Αθήνα.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ.Ερντογάν είπε ότι 'πράγματι η σημερινή μέρα ειναι ιστορική. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να κάνω την πρώτη επίσκεψη μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ. Επιθυμώ επίσης η επίσκεψη να αποτελέσει ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών. Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα θα κάνω το ίδιο και γω. Νομίζω ότι στο θέμα της Συνθήκς της Λωζάνης υπάρχουν θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Είναι συμφωνία που υπιογράφτηκε πριν από 94 χρόνια, όχι μόνο ανάμεσά μας, αλλά ανάμεσα σε 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ