ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση από το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

0

Με κάλαντα από τις αλησμόνητες πατρίδες, ιστορίες, μελωδίες και μνήμες υποδέχεται τον καινούριο χρόνο το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών». Οι άνθρωποι του Μουσείου, σε συνεργασία με τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Ο Άγιος Πολύκαρπος», ετοίμασαν ένα πρωτότυπο πρόγραμμα μουσικής και λόγου εστιασμένο σε δυο περιόδους της ιστορίας: στην προ του 1922 και στην μετά. Πιο συγκεκριμένα, στα τελευταία Χριστούγεννα και τις τελευταίες Πρωτοχρονιές του Μικρασιατικού Ελληνισμού και στις πρώτες γιορτές της προσφυγιάς. Η αισιοδοξία και η γαλήνη των προηγούμενων χρόνων μετατράπηκαν μέσα σε λίγους μήνες σε θλίψη και θύμηση, η Πρωτοχρονιά του 1922 βρήκε τους άλλοτε νοικοκυραίους στους καταυλισμούς των προσφύγων.

Οι γιορτές των ξεριζωμένων δεν άφησαν ασυγκίνητο ούτε τον Τύπο της εποχής ούτε τη λογοτεχνία. Στον Μεγάλο Στρατώνα του Ηρακλείου (σημερινά κτήρια Περιφέρειας - Δικαστηρίων), στο Βαλιδέ Τζαμί, στον Ναό της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών,  και στους άλλους  χώρους κατέφθαναν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας με ευχές και γλυκίσματα που δεν μπορούσαν με κανέναν τρόπο να απαλείψουν την πίκρα του ξεριζωμού. Κυριαρχούσε, μάλιστα, η ευχή «και του χρόνου στα σπίτια μας».

Οι σύντομες αυτές αναφορές, που έχουν αντληθεί από κείμενα της εποχής, μαρτυρίες και λογοτεχνικά αποσπάσματα, πλαισιώνονται με εξαίσιες μουσικές οι οποίες συντηρούν ακόμα την ιστορική μνήμη και συγκροτούν την ταυτότητα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Είναι βασισμένες στην εξαιρετική δουλειά του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Ο Άγιος Πολύκαρπος», που έχει συγκροτήσει χορωδία και μεταλαμπαδεύει στις νεότερες γενιές τους ήχους, την κουλτούρα και την παράδοση των προγόνων.  Τη χορωδία διευθύνει η κ. Εύα Κουτσογιαννάκη - Πιτσικάκη, την οποία το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης ευχαριστεί ιδιαιτέρως - όπως και το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου - για την πρόθυμη και ευγενική συνεργασία τους.

Το μουσικό τμήμα του προγράμματος  περιλαμβάνει κάλαντα από διάφορες περιοχές των αλησμόνητων πατρίδων, ορχηστρικά και άσματα μνήμης. Συμμετέχουν  οι μουσικοί Ελεάννα Πιτσικάκη (κανονάκι), Yazan Allsabah (κλαρινέτο), Έφη Αβραμίδη (μεμβρανόφωνα) και το Vocal Thirathen Group. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών».

Είσοδος ελεύθερη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ