ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών

0

Με «σκιές» οι οποίες εντοπίζονται σε σοβαρά κενά ως προς την πλήρη ενημέρωση, με την επίσημη παραδοχή ότι υπήρξαν προβλήματα στη χρήση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, καθώς και με την απλή επισήμανση πως ο έλεγχος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από τους Ορκωτούς Λογιστές, δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) του πολιτικού προσωπικού για το έτος 2016 - δηλαδή χρήσης 2015.

Από τα σοβαρότερα κενά είναι εκείνο το οποίο αφορά στην μη δημοσιοποίηση όσων παραβίασαν το νόμο: πρόκειται για εννέα υπόχρεους οι οποίοι σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Αναστασία Χριστοδουλοπούλου «δεν υπέβαλαν Δήλωση, ως όφειλαν. Για όσους δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη δήλωση, η Επιτροπή θα διαβιβάσει το σχετικό φάκελο στον κ. Εισαγγελέα για την διάπραξη του αδικήματος της μη υπονολής» προστίθεται χαρακτηριστικά. Τα ονόματα των εννέα δεν δημοσιοποιήθηκαν, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως η επίδοση του ηλεκτρονικού υλικού στους κοινοβουλευτικούς συντάκες έγινε το πρωί από υπηρεσιακούς παράγοντες – υπαλλήλους της Βουλής, χωρίς την παρουσία της κυρίας Χριστοδουλοπούλου – γεγονός που δεν επέτρεψε την υποβολή ερωτήσεων ουσίας, όπως επί παραδείγματι σχετικά με την περίπτωση των «εννέα».

Στη γραπτή δήλωσή της, υπό τη μορφή Δελτίου Τύπου, η κυρία Χριστοδουλοπούλου σημειώνει μεταξύ άλλων επίσης ότι ο έλεγχος των δηλώσεων δεν ολοκληρώθηκε για τους εξής λόγους: Πρώτον, καθυστέρησε η διαδικασία εξαιτίας της εμπλοκής που σημειώθηκε με την γνωστή προσφυγή των δικαστικών στόχος της οποίας ήταν να διαφυλαχθούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, από την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Δεύτερον, η αναγακία Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. «μόλις στις 4/12/2017», χωρίς να δίδεται η αναγκαία προς τούτο εξήγηση-αιτιολόγηση. Τρίτον, όπως σημειώνει, υπήρξε μεγαλύτερος φόρτος εργασίας επειδή η ομάδα των Ορκωτών Λογιστών για πρώτη φορά θα έπρεπε να ελέγξει και «μια νέα κατηγορία υπόχρεων, αυτής των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών».

Ως προς τα λοιπά «τεχνικά προβλήματα», επισημαίνεται ότι αυτά εντοπίστηκαν «κυρίως σε επίπεδο κατανόησης της συμπλήρωσης των πεδίων» (προφανώς ενν. από τους υπόχρεους) στο νέο πληροφοριακό σύστημα.

Κατά τα λοιπά, παραμένει η διαχρονική εκκρεμότητα: δεν δημοσιοποιήθηκαν –παρά το γεγονός ότι σχετικό αίτημα από αρκετούς πολιτικούς έχει υποβληθεί τα προηγούμενα έτη- οι «αρχικές δηλώσεις», δηλαδή έκείνες που είχαν υποβληθεί κατά την πρώτη εκλογή των βουλευτών, ούτως ώστε να διαπιστωθεί η οποιαδήποτε, θετική ή αρνητική μεταβολή, των περιουσιακών τους στοιχείων κατά την διάρκεια της ενασχόλησής τους με την πολιτική.

Ως «ξεχωριστό» της τωρινής δημοσιοποίησης στοιχείο, σε σχέση με προηγούμενες φορές, είναι πως οι δηλώσεις αφορούν την «οικονομική» δραστηριότητα των μελών του πολιτικού προσωπικού κατά το κρίσιμο εκλογικό έτος 2015: δύο εκλογικές αναμετρήσεις και πρώτη φορά υποβολή δήλωσης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με την ιδιότητα των κυβερνητικών στελεχών.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των οκτώ πολιτικών αρχηγών. Στην ιστοσελίδα της Βουλής από το μεσημέρι σήμερα και για τρία χρόνια θα αναρτηθούν οι δηλώσεις όλων των υπόχρεων.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών αρχηγών της Βουλής:

Πόθεν έσχες Αλ. Τσίπρα

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2017/12/tsipras_ale3ios_229160.pdf"]

Πόθεν έσχες Β. Λεβέντη

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2017/12/levenths_vasileios_248391.pdf"]

Πόθεν έσχες Δημ. Κουτσούμπα

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2017/12/koytsoympas_dhmhtrios_77587.pdf"]

Πόθεν έσχες Κυρ. Μητσοτάκη

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2017/12/mhtsotakhs_kyriakos_535285.pdf"]

Πόθεν έσχες Ν. Μιχαλολιάκου

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2017/12/mixaloliakos_nikolaos_405219.pdf"]

Πόθεν έσχες Π. Καμμένου

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2017/12/kammenos_panagiwths_483595.pdf"]

Πόθεν έσχες Στ. Θεοδωράκη

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2017/12/8eodwrakhs_stayros_529931.pdf"]

Πόθεν Έσχες Φώφης Γεννηματά

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2017/12/genhmata_fwteinh_535020.pdf"]

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ