ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τιμητικές Διακρίσεις

0

Η απονομή μιας τιμητικής διάκρισης σημαίνει αναγνώριση του ήθους πρώτα και μετά της προσφοράς του τιμώμενου προσώπου στην Κοινωνία, στην Επιστήμη, στις καλές Τέχνες στα Γράμματα, στην υπεράσπιση της Πατρίδας, της Λευτεριάς, ή τη διάκρισή του σε άλλο τομέα.

Σημασία επίσης έχει για τον τιμώμενο και το ποιος είναι που του απονέμει την τιμητική αυτή διάκριση και το πόσο μετρά στην Κοινωνία κ είναι αποδεχτός από αυτήν αυτός ο φορέας απονομής της τιμητικής διάκρισης, όπως και το φυσικό πρόσωπο που εκπροσωπεί τον απονέμοντα αυτήν.

 Και βέβαια έχει σημασία το εάν ο τιμώμενος αποδέχεται την προσφερόμενη διάκριση ή το εάν την αποποιηθεί.

Απονεμήθηκαν πρόσφατα και σχεδόν ταυτόχρονα δυο τιμητικές διακρίσεις: Η μια στο Πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας κι άλλη στο Πρόσωπο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξ. Προκόπη Παυλόπουλο τίμησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διά του Προέδρου του Δρ. Αντώνη Αυγερινού, για την προσφορά του στον δημόσιο, πολιτικό και πανεπιστημιακό βίο της χώρας, με το ανώτατο παράσημο, που απονέμει ο Φιλανθρωπικός αυτός οργανισμός, που έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και κατά τις ειρηνικές και κατά τις εμπόλεμες περιόδους, που έχει δοκιμασθεί η Πατρίδα μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλώς αποδέχτηκε την Τιμή αυτή, ως προερχόμενη από Οργανισμό απολιτικό, μη κερδοσκοπικό, με διεθνές κύρος και μεγάλη ηθική, υλική κι ανθρώπινη προσφορά στην Ελλάδα.  Πολύ μετριόφρονα ευχαρίστησε κι απάντησε:

«Δεν έπραξα παρά το καθήκον μου στον δημόσιο και πανεπιστημιακό μου βίο, αλλά δεν έχω πράξει κάτι σημαντικό για τον Ερυθρό Σταυρό, αυτή την παγκόσμιας εμβέλειας εθελοντική οργάνωση που να δικαιολογεί αυτή την τιμητική διάκριση, αλλά ως διάκριση που αφορά την Πολιτεία, την οποία εκπροσωπώ, για το χρέος το οποίο έχει απέναντι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Και ως μια ένδειξη συγγνώμης για όσα συνέβησαν στο παρελθόν που τραυμάτισαν σοβαρότατα τη λειτουργία του θεσμού».

 Δεν υπήρξα ερυθροσταυρίτης μέλος της Οργάνωσης, όμως σα Δάσκαλος δεν έπαυσα να διδάσκω ευκαιριακά τη δράση και την προσφορά του Ερυθρού Σταυρού ιδιαίτερα στον τομέα περίθαλψης των τραυματιών στα μέτωπα των πολέμων και της σύσφιγξης ειρηνικών διακρατικών δεσμών.  Σχολειά που υπηρέτησα τιμήθηκαν με διπλώματα Ερυθρού Σταυρού για την ερυθροσταυρική δράση των μαθητών μου κι αυτό, ύστερ’ από 40 περίπου χρόνια μου έφερε στο νου το γεγονός της επάξιας τιμητικής διάκρισης στο Πρόσωπο ή, έστω, στο Θεσμό του Ανώτατου Άρχοντα της Ελληνικής Πολιτείας, που θεωρώ πως κ η Πολιτεία οφείλει να τιμά και τιμά τον Ερυθρό Σταυρό για την πολύτιμη ανθρωπιστική προσφορά του…

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προβεί σε πολύ σωστές δηλώσεις, που εξαίρουν τον Πατριωτισμό, την σθεναρή υπεράσπιση της ακεραιότητας της Ελληνικής Επικράτειας και την προσήλωσή Του στα εθνικά ιδανικά και τα δίκαια του Ελληνισμού, κι αποτελούν  αποστομωτικές απαντήσεις στα παραληρήματα του «Σουλτάνου» Ερντογάν.

Οι δηλώσεις αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας εξυψώνουν τον Προκόπη Παυλόπουλο στη συνείδηση των Ελλήνων, που τον βλέπουν πια, όχι ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ως υπερκομματικό Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, που όντως στηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας, του Ελληνικού  Έθνους και των Ελλήνων Πολιτών υπερκομματικά.

 Και, όπως φαίνεται, χαλά τη δουλειά συγκεκριμένης υπερεθνικής οργάνωσης, που θέλει την Ελλάδα Ψωροκώσταινα και τους Έλληνες διακονιάρηδες και γι’ αυτό τα παπαγαλάκια της άρχισαν να ψιθυρίζουν κατ’ αυτού…

 Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα  εξάλλου τίμησε με το βραβείο «Πολιτικού Σθένους»(;!) ο διευθυντής ενός γαλλικού πολιτικού περιοδικού.   

Δε γνωρίζω την πολιτική τοποθέτηση και τις πολιτικές θέσεις κι  απόψεις ούτε καν τον τίτλο του περιοδικού. Όμως, υποθέτω, πως για να τιμά το «πολιτικό σθένος» Πρωθυπουργού της Ελλάδας θα πει: ή πως συμμερίζεται αυτές του τις πολιτικές θέσεις κι απόψεις ή πως ο Πρωθυπουργός, που αποδέχεται την τιμή, τιμά κι αποδέχεται τις θέσεις κι απόψεις, που εκφράζει αυτό το περιοδικό, που τον τιμά. Τι από τα δυο συμβαίνει; Το περιοδικό είναι αριστερόστροφο ή ο Πρωθυπουργός είναι δεξιόστροφος; Ιδού η απορία! Το μόνο που μπορώ να σας βεβαιώσω είναι πως, αν επιχειρήσεις να βιδώσεις «μπουλόνι» αριστερόστροφο σε «ντίζα» δεξιόστροφη δεν θα τα καταφέρεις, παρά μόνο αν σπάσουν τα σπειρώματα και δε γίνει βίδωμα, αλλά «περαστή», «φουκαρωτή» σύνδεση, που δεν είναι ασφαλής και δεν έχει νόημα, γιατί μόνο σε τέλεια οριζόντια διάταξη το «μπουλόνι» θα μείνει πάνω στη  «ντίζα».

 Πιστεύω πως γίνομαι κατανοητός. Ο  δε Πρωθυπουργός της Ελλάδας όσο κι αν ασκεί αριστερή καπιταλιστική πολιτική, δε νομίζω πως μπορεί να οριζοντιωθεί εντελώς, με τις όποιες πολιτικές θέσεις κι απόψεις του γαλλικού περιοδικού.

Δεν είναι βέβαια τόσο σημαντικό να σε τίμα ο καντηλανάφτης του ναού, τη στιγμή, που ο Αρχιερέας σε κράζει! Όμως κάτι είναι κι αυτό. Και, «ο νοών  νοείτο»…

 Εξάλλου, ακούστηκε ότι, στο Παρίσι θα τιμηθεί ο Πρωθυπουργός και για την «προσήλωσή του στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες»! Δεν έμαθα ποιος θα του απονείμει αυτή την τιμητική διάκριση. Ούτε ποιο είναι το «Ευρωπαϊκό Ιδεώδες» που εννοεί. Είναι μήπως η κατακρεούργηση ενός Λαού σε περίπτωση ευκαιρίας, όπως συνέβη με τον Ελληνικό Λαό «πάλιν τε και επ’ εσχάτως» «χοροστατούσης» της Γερμανίας; Ή, μήπως, είναι το ξεβράκωμα κ η διαπόμπευση αυτού και μόνο; Ή, μήπως, είναι η δημιουργία ενός Δ΄  Deutsches Reich ύπουλα και με υπόγειες διαδρομές πάνω στις πλάτες κορόϊδων κ υπό την ηγεσία της φράουλα Μέρκελ στη θέση του φον Μπίσμαρκ ή του Αδόλφου Χίτλερ;

Όμως και στις τρεις περιπτώσεις που προηγήθηκαν η Γαλλία την πλήρωσε ακριβά από τα γερμανικά Reich αυτά…

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του και να μην αξιωθεί να δει η Γερμανία Δ΄ Reich, που φιλοδοξεί να στήσει και να διαλυθεί «εις τα εξ ων συνετέθη» η μέχρι τώρα σημειωθείσα πρόοδος της απόπειρας.

Ωστόσο, αναμένομε να δούμε το πόσο θα μας κοστίσουν οι δυο αυτές τιμητικές διακρίσεις που ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι, όπως αποδέχτηκε την πρώτη θ’ αποδεχτεί και τη δεύτερη.

Το μόνο παρήγορο προς στιγμήν είναι ότι είπε μετά την απονομή:

«το σθένος το δικό μας είναι το σθένος που επέδειξαν οι Έλληνες σε δύσκολες συνθήκες. Προσηλωμένοι στο σχέδιό μας και αυτό που πρεσβεύαμε ως σωστό, καταφέραμε να αντισταθούμε στις Σειρήνες και να οδηγήσουμε το σκάφος που λέγεται Ελλάδα και Ευρώπη στην ασφάλεια. Αποφύγαμε την άτακτη χρεωκοπία, τα σχέδια ορισμένων κύκλων για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το βραβείο ανήκει στον Ελληνικό Λαό.

Για εμάς το κρίσιμο δεν είναι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα με επιτυχία, αλλά να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς τα λάθη του παρελθόντος την ώρα που βγαίνουμε από την κρίση».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ