Minoan Lines

Μειώνονται ραγδαία οι γεωργικές εκτάσεις

Σοκ και ποικίλα σχόλια προκαλούν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, λόγω της αστικοποίησης στα εδάφη της, στα επόμενα 13 χρόνια.

Οι εκτάσεις που θα χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να μειώνονται μέχρι και το 2030, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης αστικοποίησης στην Ευρώπη.

Αυτή η πτώση δε θα σταματήσει την αυξημένη παραγωγή ορισμένων αροτραίων καλλιεργειών κατά την ίδια περίοδο (2018-2030), σύμφωνα με έκθεση για την ευρωπαϊκή γεωργία!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τη σχετική έκθεση, οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς και κτηνοτροφικούς σκοπούς θα μειωθούν από τα σημερινά επίπεδα των 176 εκατ. εκταρίων (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) στα 172 εκατ. εκτάρια, με μια αντίστοιχη πτώση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις από 106,5 εκατ. εκτάρια σήμερα σε 104 εκατ. εκτάρια το 2030.

Η έκθεση, επίσης, εξετάζει και την πορεία ορισμένων μεγάλων καλλιεργειών στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζεται από τη στροφή των καταναλωτών προς τα πιο φυσικά, φιλοπεριβαλλοντικά και υγιεινά τρόφιμα.

Κατά την περίοδο 2017-2030, η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης στην Ευρώπη εκτιμάται περίπου στο 5%, από 18,5 εκατ. τόνους το 2017 σε 17,5 εκατ. τόνους το 2030.

Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη λήξη των ποσοστώσεων στη ζάχαρη θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής ζάχαρης σε όλη την Ε.Ε. κατά 12% μέχρι το 2030, σε σχέση με τη μέση παραγωγή των τελευταίων πέντε ετών, που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί θα αναζητήσουν νέες αγορές για να εξάγουν το προϊόν τους.

Ανοδική πορεία δημητριακών

Η ίδια έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι η παραγωγή των δημητριακών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να είναι ανοδική. Από 301 εκατομμύρια τόνους το 2017 θα φτάσει στα 341 εκατομμύρια τόνους το 2030. Αυτή η πορεία θα επηρεαστεί κυρίως από τη ζήτηση για ζωοτροφή και ιδιαίτερα για καλαμπόκι.

Η ζήτηση για δημητριακά στην Ε.Ε. θα αυξηθεί κατά 10% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το μέσο όρο της πενταετίας 2012-2017, από 283,5 εκατ. τόνους το 2017 σε 308,5 εκατ. τόνους το 2030.

Η έκθεση προβλέπει, επίσης, καλές επιδόσεις για τα δημητριακά της Ε.Ε. στις εξαγωγικές αγορές, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 35% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, από 38 εκατ. τόνους το 2017 σε 52,8 εκατ. τόνους το 2030.

Οι τιμές των δημητριακών στην Ε.Ε. αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές για τα επόμενα χρόνια, με άφθονα αποθέματα και χαμηλό κόστος ενέργειας και εισροών. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να επηρεάσουν τις τιμές στο μέλλον.

Οι ελαιούχοι σπόροι

Σημαντικό μερίδιο των καλλιεργειών ελαιούχων σπόρων που καλλιεργούνται στην Ε.Ε. (ιδίως ελαιοκράμβης) χρησιμοποιείται στην αγορά βιοκαυσίμων και η μείωση της ζήτησης φυτικών ελαίων για χρήση στα βιοκαύσιμα αναμένεται να επηρεάσει τη συνολική αγορά.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η παραγωγή παραμένει στενά συνδεδεμένη με τη συνολική πολιτική της Ε.Ε. για τα βιοκαύσιμα και τις ευρύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Καταγγελία: «Είναι παιχνίδια χρηματιστών»

“Άστραψε και βρόντηξε” χθες προς τη “Νέα Κρήτη”, σχολιάζοντας την εν λόγω έκθεση, ο γνωστός κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης.

«Ολόκληρο το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή κυβερνάται από τους χρηματιστές και τους τραπεζίτες.Αυτοί λοιπόν είναι τα χρυσοπληρωμένα παιδιά, που ασφαλώς φαντάζονται ότι θα κυριεύσουν στη γη, αγνοώντας τις θεμελιώδεις αρχές της ζωής. Και γι’ αυτό βρίσκεται σε αυτή τη δεινή θέση η Ευρώπη στο σύνολό της και όχι μόνο η Ελλάδα»…

Μάλιστα, ο Αλέκος Στεφανάκης κάνει λόγο για επικίνδυνους ανθρώπους.

«Πάντα ήταν επικίνδυνοι. Και σήμερα στην Ευρώπη είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι. Και γι’ αυτό θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι το ανελαστικό αγαθό του ανθρώπου είναι το τρόφιμο. Να τους υπενθυμίσουμε ότι τα 2/3 του πληθυσμού του πλανήτη πεινάνε. Δεν είναι χορτάτοι. Κι έχουν αρχίσει ήδη οι μεταναστευτικές ορδές. Τι θα γίνει;».

Παρακάτω, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ καταγγέλλει: «Αφήσανε την Ευρώπη χωρίς γάλα και χωρίς τυρί, κατεβάζοντας την τιμή και καταστρέφοντας τους παραγωγούς. Και σήμερα στενάζει η Ευρώπη και προσπαθούν άρον-άρον να ξαναστήσουν την παραγωγική βάση, για να ξαναβγεί γάλα και να επιστρέψει η αυτάρκεια που υπήρχε».

Καταλήγοντας, ο ίδιος στέλνει το μήνυμα ότι τα σχέδια αυτά, όσο ψηλά και αν βρίσκονται και όσο ισχυροί και αν είναι εκείνοι που τα κάνουν, θα ναυαγήσουν στην πορεία, γιατί η φύση δε θα επιτρέψει την υλοποίησή τους.

neakriti.gr

Σχετικά άρθρα