Μπλόκα και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνουν οι αγρότες της Κρήτης

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν τις επόμενες ημέρες οι αγρότες της Κρήτης, που συντονίζουν τις δράσεις τους παράλληλα με την πανελλαδική επιτροπή μπλόκων. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αναμένεται να γίνουν μεταξύ 22 και 28 Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη κατά την συνάντηση των εκπροσώπων των σωματείων αγροτών της Κρήτης, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Ωστόσο, έως την ώρα έκδοσης της εφημερίδας μας, γνωστή ήταν μόνο η προγραμματισμένη συγκέντρωση στα Χανιά, που θα γίνει 26 Ιανουαρίου έξω από την Δημοτική Αγορά.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας, πως τους  οδηγεί σε αφανισμό. Σύμφωνα με ανακοίνωση τους, διεκδικούν:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
  • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Σχετικά άρθρα