ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθρακες ο θησαυρός από τις λίστες και ελέγχους σε καύσιμα, τσιγάρα

0

Ανθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, όπως και τα προσδοκώμενα έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου.

Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση η οποία υποσχόταν έσοδα 3 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή μέσα σε 6 μήνες, τελικά κατάφερε να εισπράξει λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια».

Συγκεκριμένα, τόσο από τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς όσο και από τα εμβάσματα του εξωτερικού βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό που εισπράχθηκε δεν ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των λιστών έχει παραγραφεί με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και τις εντολές που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στον ελεγκτικό μηχανισμό. Σημειώνεται ότι το εισπραχθέν ποσό έχει αυξηθεί μόλις κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Μάιο.

Τα στοιχεία που ακολουθούν από την πορεία των ελέγχων είναι απογοητευτικά.

• Λίστα Λαγκάρντ. Εχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 518 υποθέσεις και έχει ολοκληρωθεί σε 238 υποθέσεις. Το ποσό που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται στα 256,05 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ποσό που είχε εισέλθει στον κρατικό κορβανά (μέχρι τις 17/9/2017) ανέρχεται στα 45,29 εκατ. ευρώ.

• Λίστα Μπόργιανς. Από το 2015 μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου 2017 είχαν ξεκινήσει έλεγχοι σε 226 υποθέσεις αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις 24, ενώ το ποσό που είχε βεβαιωθεί ήταν 13,83 εκατ. ευρώ. Από τις δε σχετιζόμενες με αυτή τη λίστα υποθέσεις ξεκίνησαν έλεγχοι σε 32 και ολοκληρώθηκαν μόλις 12, βεβαιώνοντας 4,19 εκατ. ευρώ. Aπό τη λίστα Μπόργιανς εισπράχθηκαν 445.000 ευρώ

• Εμβάσματα. Ο αριθμός των ελέγχων που είχαν ξεκινήσει μέχρι το 2015 ήταν 1.478. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο 2017 έχουν γίνει μόλις 44 έλεγχοι παραπάνω. Το ποσό που έχει βεβαιωθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό φθάνει στα 450 εκατ. ευρώ (μαζί με τις συσχετιζόμενες υποθέσεις), ενώ αυτό που έχει εισπραχθεί δεν ξεπερνά τα 44,72 εκατ. ευρώ.

• Καύσιμα. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στους ελέγχους που διενεργούνται για την αποτροπή του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν βεβαιωθεί 13,69 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που είχε εισπραχθεί ήταν μόλις 3,11 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων.

• Καπνικά προϊόντα. Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βεβαίωσαν φόρους και πρόστιμα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ύψους 370,84 εκατ. ευρώ με το εισπραχθέν ποσό να φθάνει τα 1,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή εισπράχθηκε μόλις του 0,46% του ποσού που βεβαιώθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τρία χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία, συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στη φοροεπιδρομή, αλλά ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ