ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: 'Πετάει' η οικονομία και χωρίς κυβέρνηση

0

Ενώ όλη η Ευρώπη περιμένει τις αυριανές ανακοινώσεις για τα πρώτα αποτελέσματα των διερευνητικών συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, τα πέραν κάθε προσδοκίας θετικά οικονομικά στοιχεία της χώρας για το τελευταίο τρίμηνο του 2017, έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι η... αυτοματοποίηση της οικονομίας έχει σχεδόν πάρει την δουλειά των πολιτικών. Αύριο, μαζί με τα αποτελέσματα των συνομιλιών Μέρκελ-Σούλτς-Ζεεχόφερ, ειδικοί και αγορές αναμένουν και τις ανακοινώσεις της αρμόδιας Αρχής στατιστικών δεδομένων για την αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ το 2017. Παρότι σε αυτά σχεδόν ποτέ δεν συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία του Δεκεμβρίου, οι γνωρίζοντες αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα έχει την καλύτερη απόδοσή της από το 2011 και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή του κλίματος στο άμεσο μέλλον. Προς αυτές τις κατευθύνσεις, εξάλλου, κινούνται και τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το γραφείο στατιστικής της Γερμανίας για τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την Destatis, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 3,4% από -1,4% που ήταν τον Οκτώβριο (η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής από το 2009), ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,1% (μετά από μια πτώση της τάξης του 0,3% τον Οκτώβριο). Συνολικά, το 2017 η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 5,6% και σε αυτήν την αύξηση συνέβαλλαν όλοι οι τομείς πλην της ενέργειας. Για την ενέργεια συγκεκριμένα, η παραγωγή το Νοέμβριο έπεσε κατά 3,1%. Οι περίεργες αυξομειώσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση της Destatis, είναι αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και των περιόδων διακοπών.

Τα συμπεράσματα που εξάγουν οι ειδικοί από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν είναι πως η γερμανική βιομηχανία μέσα στο 2017 είχε εντυπωσιακά σκαμπανεβάσματα, όμως η γενική εικόνα είναι αυτή της αύξησης. Η βιομηχανική παραγωγή ήταν και παραμένει ο λιγότερο σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, με τις εξαγωγές αντιθέτως να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη. Έτσι, το δεύτερο σοβαρό συμπέρασμα είναι ότι ο γερμανικός εξαγωγικός τομέας δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την ενίσχυση του ευρώ που παρατηρείται από τον Απρίλιο του 2017. Οι εξαγωγές της Γερμανίας πλέον προς την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία είναι στα ίδια επίπεδα με τις εξαγωγές προς Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, ενώ το 2017 οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν ύστερα από μια σχετική πτώση το 2016. Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο πως οι εξαγωγές της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα, όμως οι εξαγωγές προς την Μεγάλη Βρετανία πλέον εμφανίζονται να παίζουν μικρότερο ρόλο στη γενικότερη εικόνα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ