ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση μνήμης για την Μαρία Τσιριμονάκη

0

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Μαρία Τσιριμονάκη στην επέτειο του εξαμήνου από την εκδημία της διοργανώνει αύριο Κυριακή στις 7.00 μ.μ. στο Σπίτι του Πολιτισμού το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης. Υπενθυμίζεται ότι η εκλιπούσα υπήρξε δωρήτρια του Μουσείου και σύμβουλός του σε θέματα λαϊκής υφαντικής. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης, συμπαραστάτης του οποίου είχε επίσης διατελέσει.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης, οι εκπρόσωποι των οποίων θα χαιρετήσουν την εκδήλωση. Στη συνέχεια τον λόγο θα λάβουν η πρόεδρος της Χ.Ε.Ν. Ρεθύμνου Χαρά Ζωνουδάκη και η πρόεδρός του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης Φέφη Βαλαρή, οι οποίες θα αναφερθούν στην προσφορά της Μαρίας Τσιριμονάκη στα σωματεία τους.

Ομιλητές θα είναι επίσης ο συνταξιούχος φιλόλογος-θεολόγος καθηγητής Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, με θέμα «Μαρίας Τσιριμονάκη αναμνήσεις» και ο πρώην διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Τζεκάκης με θέμα «Ο μυστικός κόσμος της Μαρίας Τσιριμονάκη». Θα συνεχίσει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κατερίνα Τσακάλη, που θα μιλήσει με θέμα «Το συγγραφικό λαογραφικό έργο της Μαρίας Τσιριμονάκη». Τον κύκλο των ομιλητών θα κλείσει ο Γενικός Γραμματέας του Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης με θέμα «Ο αξιακός κόσμος της Μαρίας Τσιριμονάκη όπως εκφράστηκε μέσα από το συγγραφικό της έργο».

Θα ακολουθήσει μουσικός επίλογος από την μουσικολόγο και καθηγήτρια μουσικής Ελευθερία Μιχάλα, η οποία θα αποδώσει στο πιάνο το «Reproches d’amour (romance sans paroles)» του L. Schatz. Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση της οικογένειας Τσιριμονάκη. Συντονιστής της θα είναι ο Χάρης Στρατιδάκης. Μετά το τέλος όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν το βιβλίο «Κόσμημα πνευματικόν της Ρεθύμνης. Μαρία Τσιριμονάκη (1925-2017)», που αποτελεί προσφορά του Μανόλη Χαλκιαδάκη και των «Ρεθεμνιώτικων Νέων». Υπενθυμίζεται ότι η εκλιπούσα διετέλεσε επί σειρά δεκαετιών συνεργάτης της εφημερίδας αυτής.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της Μαρίας Τσιριμονάκη

Η Μαρία Τσιριμονάκη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1925 από τον Αριστόδημο Χατζηδάκη και την Ελένη Τσιριντάνη. Ήταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, που περιλάμβανε επίσης τον πρωτότοκο Λευτέρη (1917-2006) και τον δευτερότοκο Λεωνίδα Χατζηδάκη (1919-2014). Φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο της Αμαλίας Μανουσάκη και αποφοίτησε από τα εξατάξιο Γυμνάσιο Ρεθύμνης το 1943.

Συνέχισε τις σπουδές της στην Αθήνα στο Pierce College  την περίοδο 1944-1947 και στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή (State University of Mississippi, Department of Social Studies), την περίοδο 1948-1949. Επανερχόμενη στο Ρέθυμνο νυμφεύτηκε τον δικηγόρο Μανώλη Τσιριμονάκη (1913-1986) το έτος 1950. Παιδιά τους είναι κατά σειρά η Στέλλα (1951), η Ελένη (1952), ο Μαθιός (1956-2005) και η Αργυρή (1961).

Η Μαρία Τσιριμονάκη προσέφερε στο κοινωνικό σύνολο του Ρεθύμνου από πολλές θέσεις: ως μέλος του Δ.Σ. του τοπικού τμήματος του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών, ως συνεργάτης της Κίνησης του Ελληνικού Φωτός από το 1958, ως πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης (1963-1967), ως ιδρύτρια του τοπικού τμήματος της Χ.Ε.Ν. το 1967, ως μέλος του Δ.Σ. της από το 1974 και ως υπεύθυνη των ομάδων βιβλίου από το 1986. Υπήρξε επίσης μέλος της Επιτροπής Απονομής των Βραβείων Ήθους, Αυτοθυσίας και Κοινωνικής Προσφοράς και συνέγραψε οκτώ συνολικά βιβλία, με θέματα την Κρήτη και τη γυναίκα της, τη λαϊκή χειροτεχνία και το Ρέθυμνο. Η τριλογία της για την γενέθλια πόλη (Εν Ρεθύμνω, Ρεθεμνιώτες, Αυτοί που έφυγαν κι αυτοί που ήρθαν) θεωρείται μέχρι σήμερα ανυπέρβλητη.

Στη διάρκεια των εννέα δεκαετιών της ζωής της έζησε αρκετές λύπες: τους θανάτους του γαμπρού της Χρήστου Μπάκα το 1993, του μοναχογιού της το 2005 και του γαμπρού της Παντελή Δρανδάκη το 2011. Έζησε όμως και πολλές χαρές, μεταξύ των οποίων την απόκτηση 11 συνολικά εγγονών και 14 δισέγγονων.

Η προσφορά της στα κοινωνικά δρώμενα του Ρεθύμνου και στα γράμματά του υπήρξε τόση, που την κατατάσσει στις σημαντικότερες γυναικείες μορφές του στους τομείς αυτούς και δικαιολογεί την προφητική κρίση της εφημερίδας «Κρητική Επιθεώρησις» ήδη από το έτος 1960: «Κόσμημα πνευματικόν της Ρεθύμνης»!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ