ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο ζητά ο Γ. Κεφαλογιάννης

0

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου σε επίπεδο εκπαίδευσης συνεχίζει να αναδεικνύει αξιοποιώντας τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ειδικότερα, ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου, για την άμεση ανάγκη αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού των σχολικών μονάδων της Π.Ε Ρεθύμνου. Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής διεκδικεί να καλυφθούν οι εξοπλιστικές ανάγκες των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου που έχουν παγώσει εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας της υπηρεσίας «Κτιριακές Υποδομές» του Υπουργείου Παιδείας. Όπως επισημαίνει ο κ. Κεφαλογιάννης «Με δεδομένη την  υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών τα τελευταία χρόνια και με γνώμονα την ανάγκη ενίσχυσης εκπαιδευτικών υποδομών του νομού, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού των σχολικών μονάδων στην Π.Ε. Ρεθύμνου».

Παράλληλα, ζητάει ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργό αναφορικά με την καθυστέρηση έγκρισης του κτιριολογικού που αφορά την κατασκευή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού, την οποία αναμένει ο Δήμος Ρεθύμνου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας και η μελέτη για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος. Τέλος, κατέθεσε ως Κοινοβουλευτική αναφορά την επιστολή των Συλλόγων Διδασκόντων του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ανωγείων ζητώντας τον χαρακτηρισμό των σχολικών μονάδων ως «δυσπρόσιτων» σχολείων.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Στα Ανώγεια  σήμερα, ημέρα Τρίτη 16 Ιανουαρίου και ώρα 5η, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των Συλλόγων Διδασκόντων του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ανωγείων και μετά από πρόσκληση των Διευθυντριών, κατόπιν της σχετικής υπόδειξης της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου (Πέμπτη 11/1/18) σχετικά με το θέμα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων του νομού.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων, αφού έλαβαν υπόψη τους

  • τις σχετικές προτάσεις για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων μας από τους αρμόδιους φορείς
  • τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες μας, το ότι δηλαδή κάθε χρόνο φτάνει Δεκέμβριος για να καλυφθούν τα σχολεία μας σε βασικές ειδικότητες φιλολόγων-μαθηματικών και το ότι υπάρχουν μαθήματα όπως Θρησκευτικά και Αγγλικά που δεν διδάχθηκαν ολόκληρες σχολικές χρονιές!
  • την πρόταση από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με στόχο τον επανακαθορισμό των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στην κατηγορία «Δυσπρόσιτα», με την οποία καλεί το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) και το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) να υποβάλουν έως 22/01/2018 τις εισηγήσεις τους για τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην κατηγορία «δυσπρόσιτα» θα κατατάσσονται όλες οι σχολικές μονάδες που θα μοριοδοτηθούν από 10 έως 14 μόρια με βάση τα εξής κριτήρια:

α) βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του νομού (τα σχολεία μας απέχουν 55 χλμ. από την έδρα του νομού)

β) βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο (τα σχολεία μας βρίσκονται σε υψόμετρο 800 μ.)

γ) είναι σε νησιωτικές ή/και παραμεθόριες περιοχές

δ) είναι δύσκολα προσβάσιμα λόγω των ιδιαίτερων συγκοινωνιακών συνθηκών(υπάρχει μόνο ένα δρομολόγιο λεωφορείου από το Ρέθυμνο στις 05:30 π.μ.) και

ε) έχουν μικρή οργανικότητα

Και αφού διαπίστωσαν  ότι οι  σχολικές μονάδες μας τα  πληρούν και θεωρώντας ότι ο χαρακτηρισμός τους ως «δυσπρόσιτα» σχολεία θα αποτελέσει κίνητρο για τους συναδέλφους αναπληρωτές, που αποτελούν τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό του εκπαιδευτικού μας δυναμικού,

αποφάσισαν

να ζητήσουν τον χαρακτηρισμό των σχολικών μονάδων ως «δυσπρόσιτων» σχολείων με την αντίστοιχη μοριοδότηση που προτείνεται, δηλαδή με τουλάχιστον δέκα (10) μόρια».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ