ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

«Μεγάλος Αδελφός» στον ΕΟΠΥΥ

0

Στη δημιουργία συστήματος εξ αποστάσεως ελέγχου, εν είδει «μεγάλου αδελφού» προχωρά ο ΕΟΠΥΥ. Σκοπός είναι ο κλινικός και -κυρίως- ο οικονομικός έλεγχος των νοσηλειών ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, πρόκειται να δημιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ σύστημα «real time» διαχείρισης νοσηλειών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα το οποίο θα εγκρίνει την εισαγωγή και την έξοδο ασφαλισμένων από ιδιωτική κλινική στις προγραμματισμένες νοσηλείες, καθώς και την έξοδο ασφαλισμένων σε επείγουσα νοσηλεία (σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται έγκριση εισαγωγής). Με την αναγγελία εισαγωγής ασφαλισμένου, οι κλινικές υποχρεούνται να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονική φόρμα για την έγκριση της εισαγωγής καθώς και τα ιατρικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της εισαγωγής. Αντίστοιχα με την αναγγελία εξόδου, οι υπηρεσίες του παρόχου οφείλουν να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονική φόρμα με δεδομένα για την πράξη που διενεργήθηκε, τα στοιχεία του θεράποντος γιατρού, έγγραφα που βεβαιώνουν την αναγκαιότητα νοσηλείας σε ειδικά τμήματα (π.χ. Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας κ.ά.) καθώς και το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο με το οποίο πρόκειται να χρεώσουν τη νοσηλεία.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που υποστηρίζουν τη νέα αυτή υπηρεσία δύνανται, μέσα και από εγκαταστάσεις τηλεδιάσκεψης, να ζητήσουν και συμπληρωματικά στοιχεία. Ολα τα δεδομένα θα καταχωρίζονται στο σύστημα και θα υποβάλλονται σε έλεγχο. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το αργότερο εντός 48 ωρών η κλινική θα λαμβάνει απάντηση η οποία θα πρέπει να είναι θετική προκειμένου να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για τη νοσηλεία.

Ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του συστήματος εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις 135 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και 80 φαρμακοποιών που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία του. Το νέο σύστημα δύναται να επεκταθεί και για τον έλεγχο διαγνωστικών εξετάσεων υψηλού κόστους. Η έγκριση των εξετάσεων θα γίνεται μετά την έκδοση του παραπεμπτικού και πριν από την εκτέλεση αυτού, το αργότερο εντός 24 ωρών.

Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα έχει προκαλέσει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Η Ελληνική Ενωση Γενικής Ιατρικής, διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η πρόσκληση βγήκε πριν δημοσιευθούν οι όροι σύμβασης όπως π.χ. το ελάχιστο καθημερινό ωράριο (η απόφαση δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά). Βασιζόμενοι στις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, σύμφωνα με τις οποίες η αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού θα είναι περίπου 1.600 ευρώ, οι εκπρόσωποι των γενικών γιατρών κάνουν λόγο για άνιση αντιμετώπιση των πολιτών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, διατίθενται για αγορά υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ 0,71 ευρώ ανά ασφαλισμένο τον μήνα, όταν το μηνιαίο κόστος στις ΤΟΜΥ ανά πολίτη θα είναι 2,43 ευρώ (υπολογίζουν τις αποδοχές όλης της ομάδας Υγείας).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ