ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μια αγροτική εκμετάλλευση με ταυτότητα μπορεί να γίνει τίτλος προς ρευστοποίηση

0

Σε άυλο κεφάλαιο το οποίο µπορεί να ρευστοποιηθεί ή να ανεβάσει την αξία πώλησης των αγροτεµαχίων δίνοντας στον αγρότη ένα δυνατό διαπραγµατευτικό χάρτι στις συναλλαγές real estate, εξελίσσεται η «ταυτότητα» της αγροτικής εκµετάλλευσης. Η ταυτότητα αυτή αποτελείται ουσιαστικά από τα Μεγάλα ∆εδοµένα (Big Data) τα οποία περιέχουν µεταξύ άλλων ιστορικά στοιχεία αποδόσεων, εφαρµογής εισροών, ασθενειών και άλλων µεταβλητών οι οποίες πλέον θεωρούνται ως πνευµατική ιδιοκτησία, σύµφωνα µε την αµερικανική εταιρεία γεωργικής πληροφορικής Granular που διαχειρίζεται δεδοµένα εκµεταλλεύσεων. Τα στοιχεία αυτά λαµβάνονται µέσω των εργαλείων γεωργίας ακριβείας (χαρτογράφηση, αισθητήρες, drones κ.λπ) και µπορεί να απαιτούν µία µεγάλη επένδυση, ωστόσο στο άµεσο µέλλον συγκεντρώνουν τα θεµελιώδη ώστε να αποδειχθούν πολύτιµα όπως ένα brand name µε αξία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Οι τρεις πτυχές που δίνουν αξία

Ένα ισχυρό σύστηµα καταχώρησης και λήψης δεδοµένων έχει τη δυνατότητα να αυξήσει άµεσα το κέρδος µέσω βελτιώσεων σε όλες τις πτυχές µίας αγροτικής εκµετάλλευσης, αναφέρουν οι Αµερικανοί που έχουν έδρα στο Σιλικον Βάλεϊ την κοιλάδα της τεχνολογίας στην Καλιφόρνια. Τρεις από αυτές τις πτυχές είναι οι εξής:

Σχέδιο διαδοχής: Τα τεχνολογικά συστήµατα βοηθούν τις παλαιότερες γενιές να µεταβιβάσουν τις γνώσεις σχετικά µε τη γη, τις γεωπονικές πρακτικές και τις αποφάσεις διαχείρισης µε σχετικά ευκολία. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα µαθήµατα από την πολυετή εκµετάλλευση της ίδιας γης διαβιβάζονται γρήγορα και µε ακρίβεια. Το πιο σηµαντικό είναι ότι τα ακριβή αρχεία µπορούν να βοηθήσουν νεότερους διαχειριστές αγροκτήµατος να ξεχωρίσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

∆ιαπραγµατεύσεις: Η ικανότητά του να αποδειχθεί τι έχει γίνει στην παραγωγή κατά τη διάρκεια του έτους αντικατοπτρίζει όχι µόνο τις µοναδικές πρακτικές διαχείρισης, αλλά και τους επιχειρηµατικούς στόχους του αγρότη και την ικανότητα µεγιστοποίησης των πόρων. Αυτοί οι παράγοντες µπορούν συχνά να οδηγήσουν σε ουσιαστικά καλύτερους όρους σε συµφωνίες πώλησης γης, οι οποίες έχουν σηµαντικές συνέπειες για τα κέρδη και κόστη (βραχυπρόθεσµα και µακροπρόθεσµα) µιας εκµετάλλευσης.

Κοινά κέρδη: Με την ταχεία εµφάνιση και εξέλιξη των εταιρειών δεδοµένων, ορισµένες από αυτές θα αναλάβουν αναπόφευκτα την επιχειρηµατική δραστηριότητα της παροχής αδειών χρήσης στους προµηθευτές της βιοµηχανίας και σε άλλα τρίτα µέρη. Οι γεωργοί θα βρεθούν αντιµέτωποι µε την ευθύνη και την επιλογή - να συνεργαστούν µε εταιρείες που διαχειρίζονται σωστά τα δεδοµένα αυτά και που θα τους αποζηµιώνουν µε δίκαιο τρόπο. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, οι αγρότες πρέπει πρώτα να δηµιουργήσουν, να οργανώσουν και να συλλέξουν τα δεδοµένα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ