ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Παραγωγοί και έμποροι από την Κρήτη έπεσαν θύματα απάτης

0

Εξιχνιάστηκαν, μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, πολλές απάτες και απόπειρες απάτης σε βάρος παραγωγών και εμπόρων τοπικών προϊόντων, σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, μεταξύ των οποίων και στην Κρήτη.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε και υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 4 ανδρών ηλικίας 47, 48, 57 και 63 ετών αντίστοιχα, καθώς και ενός 50χρονου υπηκόου Ρουμανίας, με τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης και της πλαστογραφίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2016, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με δομημένη και διαρκή δράση, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση τοπικών παραγωγών και εμπόρων, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Πως δρούσε η σπείρα

Ως προς τον τρόπο δράσης, εμφανίζονταν ως αντιπρόσωποι ξένης εταιρείας με σκοπό την εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων σε χώρα του εξωτερικού και με πλαστά αποδεικτικά πληρωμής, έπειθαν τα ανυποψίαστα θύματά τους αποσπώντας τους ποσότητες των προϊόντων που παρήγαγαν.

Για την παραλαβή και μεταφορά των προϊόντων χρησιμοποιούσαν φορτηγά με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες ήταν πλαστές και με το τέχνασμα των συνεχών μεταφορτώσεων αποκρύπτονταν ο τελικός προορισμός των εμπορευμάτων.

Από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών εξακριβώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι των μελών της οργάνωσης και συγκεκριμένα:

ο 57χρονος είχε τον διευθυντικό ρόλο της οργάνωσης, υποβοηθούμενος από τον 47χρονο και

ο 48χρονος μαζί με τον 63χρονο και τον 50χρονο αλλοδαπό είχαν τον ρόλο του μεταφορέα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι κατάφεραν και απέσπασαν:

ποσότητες τυροκομικών προϊόντων αξίας πάνω από 296.000 ευρώ από βιομηχανία επεξεργασίας και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην Λέσβο, από τυροκομική μονάδα στη Νάξο, από επιχείρηση στην Κρήτη και από εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στις Σέρρες,

ποσότητες ξηρών καρπών από εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, αξίας πάνω από 53.000 ευρώ,

συσκευασίες προϊόντων από εταιρεία στα Τρίκαλα, αξίας 42.000 ευρώ και φιάλες μπύρας από εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, αξίας 37.000 ευρώ.

Επιπλέον προσπάθησαν να αποσπάσουν προϊόντα αξίας πάνω από 330.000 ευρώ από εταιρεία εμπορίας καφέ στην Αττική, από μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία και από 2 εταιρείες εμπορίας τυροκομικών προϊόντων σε Αρκαδία και Ημαθία.

Επίσης εξακριβώθηκε ότι επικοινώνησαν με άλλες 7 εταιρείες – επιχειρήσεις σε Άργος, Αττική, Κοζάνη, Κρήτη, Μεσσηνία και Τρίπολη, με σκοπό την αγορά διαφορών προϊόντων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αποθήκη ιδιοκτησίας του 57χρονου σε περιοχή της Ημαθίας, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα δοχεία και παλέτες με τυροκομικά προϊόντα που είχαν αποσπάσει και αποδόθηκαν.

Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκε και φορτηγό όχημα ιδιοκτησίας του 57χρονου, που ήταν έμφορτο με συσκευασμένα προϊόντα που είχαν αποσπάσει, τα οποία αποδόθηκαν, ενώ το παραπάνω φορτηγό κατασχέθηκε.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ