ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σε Ευρωπαϊκό συνέδριο στις Βρυξέλλες για τις θαλάσσιες πολιτικές συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης

0

Στο συνέδριο για την Θαλάσσια Διακυβέρνηση  συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης στις Βρυξέλλες, εκπροσωπούμενη από τον Γ. Αλεξάκη Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών – Διεθνών Θεμάτων. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Διακομματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου SEARICA, παρουσία της Ευρωβουλευτή G. Meissner και του Επιτρόπου για το Περιβάλλον και τα Θαλάσσια Θέματα Κ. Vella.

Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικά  ζητήματα για το θαλάσσιο χώρο που αποτελούν προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως: κλιματική αλλαγή, θαλάσσιες μεταφορές, προστατευόμενες περιοχές, αλιεία, ρύπανση από μικροπλαστικά κ.α.

Η Διακομματική Επιτροπή SEARICA ( για τη θάλασσα, τους ποταμούς, τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης), διατηρεί συνεχή και πολυετή δραστηριότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία της θάλασσας και των ωκεανών.

Η Περιφέρεια Κρήτης, ως παράκτια και νησιωτική Μεσογειακή Περιφέρεια αλλά και ως μέλος της  CPMR κατέχοντας την Αντιπροεδρία επί των Θαλασσίων Θεμάτων, συμμετέχει στης εργασίες της SEARICA, και παρεμβαίνει ως προς το ρόλο των Περιφερειών και τις Ευρωπαϊκές ακολουθούμενες πολιτικές. Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο Γ. Αλεξάκης, αναφέροντας  καίρια ζητήματα που σχετίζονται με τον παράκτιο τουρισμό, την παράκτια διάβρωση, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την προστασία από την ρύπανση, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην παράκτια ζώνη, τη γαλάζια οικονομία κτλ.

Το συνέδριο αποτέλεσε συνέχεια σχετικής συνάντησης εργασίας που διοργανώθηκε από την CPMR στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή Περιφερειών και  Ευρωπαϊκών Οργανισμών, για την προετοιμασία των Περιφερειών για τις Θαλάσσιες Πολιτικές μετά το 2020,  ως προς τις προτεραιότητες στις οποίες δίδει έμφαση η Κομισιόν. Ο Γ. Αλεξάκης εκπροσωπώντας την Κρήτη και τη CPMR στην εναρκτήρια ομιλία της συνάντησης, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειών στην Ευρώπη, προκειμένου να συμμετέχουν αποτελεσματικότερα στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τη Θαλάσσια Διακυβέρνηση, με στόχο: τη διαπεριφερειακή συνεργασία και  προώθηση των θεμάτων που απασχολούν και ενδιαφέρουν τις Περιφέρειες σε ότι αφορά τη θάλασσα και τον παράκτιο χώρο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ