ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τερέζα Μέι: Στόχος η καλύτερη συμφωνία για το Brexit - 'Οχι' σε δεύτερο δημοψήφισμα

0

Η Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι εργάζεται για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ έπειτα από την προειδοποίηση του δημάρχου του Λονδίνου για πιθανή απώλεια σχεδόν 500.000 θέσεων εργασίας αν δεν καταλήξει σε συμφωνία. Ταυτόχρονα η Μέι, ξεκαθάρισε μέσω του εκπροσώπου της, ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ απαντώντας έτσι στις εκκλήσεις για νέα ψηφοφορία και σε σχετική δήλωση του Νάιτζελ Φάρατζ.

"Ο αριθμός αυτός στον οποίον αναφέρεστε αφορά το σενάριο 'καμία συμφωνία'. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για την καλύτερη συμφωνία σχετικά με το Brexit για τον βρετανικό λαό", είπε η Μέι στους δημοσιογράφους.

"Μπορούμε να εξασφαλίσουμε συμφωνίες με την ΕΕ και είμαι πεπεισμένη ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια καλή συμφωνία", δήλωσε η Μέι.

Ο υπέρμαχος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε νωρίτερα ότι έχει αρχίσει να βλέπει θετικά το σενάριο της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στο οποίο θα κέρδιζε και πάλι το ''Όχι στην ΕΕ'' και έτσι θα έληγε το ζήτημα. Πολλοί υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ επίσης τάσσονται υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος με το αιτιολογικό ότι οι Βρετανοί δεν ενημερώθηκαν πλήρως στο πρώτο δημοψήφισμα και ότι υπάρχει μεταστροφή της κοινής γνώμης.

Καθώς η Μέι σχεδιάζει την πορεία της χώρας προς το Brexit, ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Λονδίνου δίνει μάχη για να προετοιμαστεί για την απώλεια της πρόσβασης στο μεγαλύτερο παγκοσμίως εμπορικό μπλοκ--την μεγαλύτερη πρόκληση για το Σίτυ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2009.

Το Brexit ήταν ο κύριος λόγος για την πτώση κατά 37% σε νέες θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας στρατολόγησης στελεχών Morgan McKinley.

Νωρίτερα σήμερα ο Καν προειδοποίησε ότι η Βρετανία κινδυνεύει να χάσει σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας και επενδύσεις 50 δισ. λιρών (περίπου 56,5 δισ. ευρώ) μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, αν δεν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μια έκθεση που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματός του.

Η Cambridge Econometrics, μια εταιρεία οικονομικών συμβούλων, μελέτησε πέντε διαφορετικά σενάρια για το Brexit, από τη σκληρότερη ως την ηπιότερη μορφή του, και ανέλυσε τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει αυτό σε εννέα κλάδους: από τον κατασκευαστικό ως τον χρηματοοικονομικό.

Η μελέτη αναφέρει ότι στο πιθανό σενάριο του "καμία συμφωνία", οι κλάδοι εκείνοι που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών με έως και 119.000 απώλειες σε θέσεις εργασίας.

"Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαχειρίζεται με λάθος τρόπο τις διαπραγματεύσεις, ίσως να φτάσουμε σε μια χαμένη δεκαετία μικρότερης ανάπτυξης και απασχόλησης. Ο χρόνος εξαντλείται για τους υπουργούς που θα πρέπει να κάνουν στροφή στις διαπραγματεύσεις".

Η Βρετανία και η ΕΕ θα ξεκινήσουν σύντομα το πολύ δυσκολότερο έργο του προσδιορισμού της μελλοντικής εμπορικής τους σχέσης μετά τη διευθέτηση, σε γενικές γραμμές, των όρων της συμφωνίας "διαζυγίου" τον περασμένο μήνα.

Η διαφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ σχετικά με την μελλοντική πρόσβαση στην ενιαία αγορά για την τεράστια βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Λονδίνου, εξελίσσεται σε ένα από τα βασικά σημεία τριβής του Brexit πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ τον Μάρτιο του 2019.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ