ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το «Ρέθυμνο - Αλληλεγγύη - Ανατροπή» για την οικονομική διαχείριση της ΚΕΔΗΡ

0

Τον τελευταίο καιρό, οι κάτοικοι του Ρεθύμνου παρακολουθούν με έκδηλη έκπληξη ραδιοφωνικές εκπομπές και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, όπου διακινούνται πληροφορίες σχετικές με τον πρόσφατο έλεγχο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ρεθύμνης (ΚΕΔΗΡ) από ορκωτό λογιστή και τον εντοπισμό παρατυπιών, αλλά και την έγερση αμφιβολιών και διαπιστώσεων περί της μη χρηστής οικονομικής/λογιστικής διαχείρισης της επιχείρησης.

Μπροστά στις δημόσιες αποκαλύψεις, η διοίκηση της ΚΕΔΗΡ στην ενημέρωση που ζήτησαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης δυστυχώς επιβεβαίωσε τις φημολογίες για σοβαρές δυσλειτουργίες στο ταμείο της επιχείρησης, για την ύπαρξη χρημάτων εκτός τραπεζικών λογαριασμών και για μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών σε ατομικούς λογαριασμούς, δίχως τα νόμιμα παραστατικά. Με λίγα λόγια, σχηματίσαμε την εντύπωση ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης έτυχαν μη σύννομων χρήσεων, πέραν της γνώσης των στελεχών και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΗΡ, γεγονός που πρόδηλα συνιστά σημαντικό λόγο για την άμεση και υπεύθυνη διερεύνηση του όλου θέματος. Επίσης σοβαρά ερωτηματικά προξενεί το γεγονός ότι το όλο θέμα ήρθε σε γνώση των διαχειριστών της ΚΕΔΗΡ μετά από την προφορική ενημέρωση του ορκωτού λογιστή, ο οποίος ως όφειλε θα έπρεπε να καταθέσει εγγράφως όλα τα στοιχεία που υπέπεσαν στην αντίληψή του κατά τον έλεγχο που διενήργησε.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΗΡ δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση της οικονομικής κακοδιαχείρισης ή/και για τον έλεγχο των φερόμενων ως υπευθύνων, γεγονός που μας υποχρεώνει σήμερα ως Δημοτικό Συμβούλιο να συνδιαμορφώσουμε μια απόφαση σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειες που δίχως καμία άλλη καθυστέρηση θα πρέπει να αναληφθούν. Η απόφαση που θα λάβουμε οφείλει να είναι ομόφωνη και σύμφωνη με τους κείμενους νόμους.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3074/2002) “[...] αρμόδιο για τη διενέργεια επιθεωρήσεων, έκτακτων ελέγχων και ερευνών  [...] με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της διοίκησης [...]” είναι το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στο ΣΕΕΔΔ έχει από τον νόμο εκχωρηθεί η αρμοδιότητα για “[...] τον έλεγχο των υπηρεσιών: α) του Δημοσίου, β) των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και των επιχειρήσεων τους, [κλπ...]”.

Η δημοτική παράταξη ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ με μοναδικό γνώμονα την όσο το δυνατόν ταχύτερη διαλεύκανση των όρων της οικονομικής λειτουργίας της ΚΕΔΗΡ, με στόχο την αποτροπή κάθε είδους και μορφής φημών που προξενούν βλάβη σε πρόσωπα και θεσμούς, καλεί τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, δίχως κανένα δισταγμό, να αποφασίσουν ομόφωνα την παραπομπή της υπόθεσης στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τα όσα οι νόμοι ορίζουν για τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων των ΟΤΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφούσα παράταξη και ο Δήμαρχος Γ. Μαρινάκης οφείλουν έμπρακτα να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις ή/και τις παραλήψεις που οδήγησαν στην διαφαινόμενη οικονομική κακοδιαχείριση της ΚΕΔΗΡ και να δηλώσουν δημόσια τις ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει για την οικονομικά διαφανή και χρηστή λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ