ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επιστολή του Δήμαρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη προς την Τράπεζα Πειραιώς για την διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος της στο Σπήλι

0

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Βασιλείου με την υπ’ αρίθμ 46/2018 (αρ. πρωτ. 1947/14-2-18) απόφαση του,  διερμηνεύοντας τα αισθήματα αγανάκτησης και πικρίας των δημοτών, εκφράζει την διαμαρτυρία του για το ενδεχόμενο κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς Σπηλίου. Το Σώμα θεωρεί πως είναι μια απόφαση κοινωνικά και αναπτυξιακά ακατανόητη που δείχνει έλλειμμα ευαισθησίας προς το κοινωνικό σύνολο, καθώς το κατάστημα αυτό είναι το μοναδικό στο Δήμο μας που εξυπηρετεί τους κατοίκους στις τραπεζικές τους συναλλαγές. Γνωρίζουμε ότι οι Τράπεζες  διαμορφώνουν τα προγράμματά τους μέσα από οικονομικά μεγέθη και αριθμούς. Ωστόσο, το συγκεκριμένο  κατάστημα, ως συνέχεια της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο εμπιστεύονται μια ολόκληρη ζωή και κάνουν τις συναλλαγές τους οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, δεν μπορεί να είναι μόνο αριθμοί. Η λειτουργία του είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, εξυπηρετεί μια τεράστια περιοχή όχι μόνο του Δήμου μας αλλά και του όμορου Δήμου Αμαρίου. Καθημερινά διεκπεραιώνονται συναλλαγές των πολιτών, πληρώνονται συντάξεις κτλ, σε μια περιοχή όπου ο πληθυσμός ξεπερνά τους 7.500 μόνιμους κατοίκους ενώ του καλοκαιρινούς μήνες, κάτοικοι και επισκέπτες πολλαπλασιάζονται. Επίσης είναι γνωστό πως πολλοί ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα της νέας τεχνολογίας ενώ είναι αδύνατη η μετακίνηση τους στο Ρέθυμνο για να εξυπηρετηθούν. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις σε σχέση με τις πλησιέστερες Τράπεζες για ορισμένου κατοίκους θα ξεπερνούν τα 50 χλμ.

Επίσης εξυπηρετούνται οι εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του Δήμου μας, ολόκληρη η αγροτική δραστηριότητα του τόπου μας και βέβαια οι δημόσιες υπηρεσίες. Όλες αυτές οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται με το ελάχιστο δυνατό κόστος για την Τράπεζα αφού διαθέτει μόλις τρεις υπαλλήλους και καταβάλει ένα πολύ μικρό ενοίκιο. Με βάση λοιπόν των όγκο των συναλλαγών και του μεγέθους του πελατολογίου δεν μπορεί παρά να είναι ένα κερδοφόρο κατάστημα. Είναι λοιπόν αυτονόητο το αίτημα μας αλλά και δικαιολογημένη  η ανησυχία μας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ωθήσει στην υποβάθμιση της περιοχής και θα είναι τροχοπέδη στην αναπτυξιακή της προοπτική.

Επομένως δεν είναι δυνατό να σταθμίζονται όλες οι αποφάσεις με κριτήρια περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται αυτή την στιγμή και παρακαλούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας αυτή που πλήττει την περιοχή μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα σταθμίσουμε και εμείς ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία τις σχέσεις μας με την τράπεζά σας και συγκεκριμένα θα προχωρήσουμε άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Διακοπή συνεργασίας Δήμου με την Τράπεζα Πειραιώς και απόσυρση καταθέσεων.
  2. Δεν θα επιτραπεί η τοποθέτηση ΑΤΜ της εν λόγω τράπεζας σε δημοτικούς χώρους.
  3. Θα προχωρήσουμε σε ενημέρωση των κατοίκων για συλλογή υπογραφών και απόσυρση καταθέσεων.
  4. Ενημέρωση των επιχειρηματιών για την επιστροφή των μηχανισμών POS της Τράπεζας Πειραιώς.
  5. Θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις με τις υπόλοιπες να τράπεζες για το άνοιγμα νέου καταστήματος στην περιοχή.

Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε στο εύλογο αίτημά μας για τη συνέχιση της κανονικής λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς Σπηλίου, αναμένουμε την απάντησή σας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ