Επιστολή – υπόμνημα διαμαρτυρίας από το σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΓΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου είναι ένας μάχιμος φορέας που εδώ και 11 χρόνια αγωνίζεται σθεναρά για τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία όλων των ηλικιών.  Θεωρούμε στάση ευθύνης απέναντι σε όλους τους μαθητές που φοιτούν σε πλαίσια Ειδικής Αγωγής στο Νομό μας,  να σας απασχολήσουμε για ένα μείζον ζήτημα που απασχολει σοβαρά την τοπική κοινωνία, με την απαίτηση ως γονεικός φορέας ατόμων με αναπηρία να συμμετέχετε στην ενεργοποίηση προς την ευόδωση του τελικού στόχου.

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρεθύμνου (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) είναι μια δημόσια σχολική μονάδα Ειδικής Αγωγής στο Ρέθυμνο που έχει διανύσει μια πορεία πολλών ετών ( 2002 ως σήμερα) έχοντας υποστηρίξει εκατοντάδες μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές ανάγκες  του Νομού Ρεθύμνου. Έχει στεγάσει ήδη τον κοπιώδη αγώνα πολλών ανθρώπων εκπαιδευτικών και γονέων, με όνειρα και προσδοκίες οικογενειών για το μέλλον των παιδιών τους που βαδίζουν προς την ενήλικη ζωή. Έχει ήδη στην πορεία 15 ετών στο Ρέθυμνο,  πολλούς απόφοιτους που εκπαιδεύτηκαν παρά τις όποιες δυσκολίες ικανοποιητικά στις κοινωνικές τους δεξιότητες, αυτονόμηση  και προεπαγγελματική τους κατάρτιση και δραστηριοποίηση.

Από την αρχή στεγάζεται σε χώρο που είναι δανεισμένος από το ομοειδές σχολείο Ειδικής Αγωγής της Α/θμιας Εκπαίδευσης ( Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο  Ρεθύμνου). Συνεπώς και τα δύο αυτά σχολεία με την αύξηση των μαθητών ασφυκτιούν μέσα σε ένα κτήριο με πολλά προβλήματα εν γένει.

Τα θέματα κυρίως προκύπτουν από την έλλειψη χώρων μια και οι μαθητές στοιβάζονται πλέον  σε αίθουσες κλουβιά, χωρισμένες με γυψοσανίδες και δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται όπως αρμόζει για το σχολεία αυτού του τύπου. Ελάχιστοι είναι οι κοινόχρηστο χώροι, ελλιπείς οι χώροι υγιεινής ( τουαλέτες, αποθήκες  κλπ) , ενώ παρατηρείται έλλειψη χώρων γενικών χρήσεων, γυμναστηρίου, αιθουσών και  εργαστηρίων.

Μιλάμε για μια βασική ανάγκη σχολικής στέγης του Ρεθύμνου.

Από την άλλη πλευρά ιδρύθηκε και λειτουργεί κα το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου τα δύο τελευταία με τα ίδια αντίστοιχα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των μαθητών, ενώ φιλοξενείται σε ένα παλιό Δημοτικό στο Γεράνι.

Συνολικά έχουμε τύχει όλες οι οικογένεις  θύματα εγκλωβισμού των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Ρεθύμνου όλων των βαθμίδων, έχοντας να παλέψουμε με ένα πολύπλοκό, δυσεπίλυτο κτηριακό ζήτημα.

Με μεγάλη ικανοποίηση πήραμε μέρος στον αγώνα για την μελλοντική μεταρτοπή και χρήση του Κ.Ε.Γ.Ε. από την αρχή ως χώρο φιλοξενίας και των 2 δομών Ειδικής Αγωγής Β/θμιας Εκπαίδευσης και το παρακολουθούμε από κοντά λαμβάνοντας τις κραυγές αγωνίας όλων των γονέων παιδιών με αναπηρίες. Όμως και εδώ οι ελπίδες για εξεύρεση λύσης είναι υπό ματαίωση μια και από πέρυσι δεν έχουν γίνει οι σχετικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση τόσο σε ότι αφορά τη μεταφορά του χώρου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τη  λήψη πολιτικής ευθύνης οποιουδήποτε εμπλεκόμενου φορέα (Υπουργείων, Δήμου, Περιφέρειας  κλπ)  .

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για να τεθεί το ζήτημα εδώ και τώρα σε νέες βάσεις. Κάνουμε τον φορέα μας γέφυρα για να εκφράσουμε την αναγκαιότητα λύσης άμεσης και οριστικής. Δεν θα αφήσουμε  άλλο τα παιδιά μας να ταλαιπωρούνται στο παραμικρό και να είναι έρμαια της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Απαιτούμε άμεση λύση στο θέμα της μεταστέγασης του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου και του Ειδικού Γυμνασίου Ρεθύμνου και είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω ενέργειες που θα κινηθούν δυναμικά προς αυτό το σκοπό.

Συμμετέχουμε και συμπάσχουμε στον αγώνα των υπόλοιπων φορέων και σε αυτή την παράσταση διαμαρτυρίας για να γίνει μια αυτοψία στο χώρο του ΚΕΓΕ και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Να γνωρίζετε ότι οι γονείς δεν έχουμε κανένα άλλο συμπαραστάτη και κίνητρο εκτός από το ίδιες τις ανάγκες των παιδιών μας, που δικαιούνται ως Έλληνες πολίτες, ποιοτική εκπαίδευση, κατάρτιση, αλλά και τη δυνατότητα συνύπαρξης και συμπόρευσης στην κοινωνία μας.Οι διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιωματα προστατεύουν τα δικαιώματά μας επαρκώς. Η υπομονή μας  και η ανοχή μας εχει εξαντληθεί και ζητουμε άμεση παρέμβαση εδώ και τώρα.

Το  Δ.Σ. Σύλλογου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου

Κλάδου Ειρήνη

Μελισσινός Παύλος

Καρασουλη Καλλιόπη

Τσουντάνης Γαβριήλ

Κουτσουδάκη Χρυσούλα

Το υπόμνημα αυτό δόθηκε  ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ στην επίσκεψή του στο Εμπορικό επιμελητήριο Ρεθυμνου (22/2/2018)  και στην κα Βασιλείου ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ   στις 23/2/2018.

 

Η επιστολή αυτή εστάλη στους παρακάτων φορείς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης, Υπουργό Υγείας κο Ξανθό, Βουλευτή Ρεθύμνου κο Κεφαλογιάννη, Περιφερειάρχη  Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Δήμαρχο Ρεθύμνου, Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Ρεθύμνου, Περιφερειακή Δ/νση Εκ/σης Κρήτης

Σχετικά άρθρα

Δείτε επίσης

Close