Κρήτη: Από ιδιοκτήτες γίνονται ενοικιαστές… για να μη χάσουν τα σπίτια τους!

Ενοικιαστές μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, που δημιούργησαν με κόπο και θυσίες κι έχουν πληρώσει ξανά και ξανά, προκειμένου να μην το … χάσουν, αναγκάζονται να γίνουν πολλοί Κρητικοί με χρέη στις τράπεζες!
Ήδη, αρκετά πιστωτικά ιδρύματα έχουν ζητήσει από δανειολήπτες, μέσα από συμβουλευτικές εταιρείες που λειτουργούν, να τους παραχωρήσουν οικειοθελώς την περιουσία τους, ώστε να μην τη βγάλουν στο «σφυρί» με την προϋπόθεση να πληρώνουν το σχετικό … μίσθωμα!
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων ν. Ηρακλείου Κώστα Αράπογλου, συνάπτονται μισθωτήρια συμβόλαια για μακροχρόνια ενοικίαση έως και 30 χρόνια, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.
Αν και υπήρχαν, στην αρχή, πολλές επιφυλάξεις, σε τοπικό επίπεδο, εντούτοις στην πορεία, αρκετοί είδαν ότι αυτή ήταν η μόνη λύση … Κι ενέδωσαν
Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν σχεδιάσει ένα πλάνο διετίας, το οποίο προβλέπει τη ρευστοποίηση – κατά κύριο λόγο- και την εκμετάλλευση σε μικρότερο βαθμό των πιο εμπορικών σπιτιών, οικοπέδων και επαγγελματικών χώρων που θα βρεθούν στην ιδιοκτησία τους.

Μετά τα stress tests, τα πιστωτικά ιδρύματα θα ξεκινήσουν την αντεπίθεσή τους, με στόχο να γράψουν τα πρώτα τους κέρδη μετά το ξέσπασμα της κρίσης μέσω της ενεργού διαχείρισης των επισφαλειών.

Μέσω των πλειστηριασμών, θα αποκτήσουν το 80% των σπιτιών, οικοπέδων και επαγγελματικών χώρων που θα βγουν στο σφυρί για να τα πουλήσουν με κέρδη την επόμενη διετία.

Λόγω των αναβολών στην έναρξη των πλειστηριασμών, μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, ο αρχικός στόχος να βγουν στο σφυρί τουλάχιστον 15.000 ακίνητα έως και το α’ τρίμηνο του 2019 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, στο επίπεδο των 10.000.

Ωστόσο, τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι και αυτό το μέγεθος είναι αρκετό για να γίνουν οι πρώτες σοβαρές κινήσεις ανάκτησης προβληματικών ανοιγμάτων.

Μεγάλη έμφαση, στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί στη στεγαστική πίστη. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται ανέρχεται σε 28 δισ. ευρώ ή στο 43% επί των συνολικών τους υπολοίπων, ύψους 65 δισ. ευρώ.

Οι χορηγήσεις αυτές καλύπτονται κατά το 1/3, δηλαδή περίπου 9 δισ. ευρώ από προβλέψεις, ενώ τα ακίνητα που τα συνοδεύουν αποτιμώνται στα βιβλία των τραπεζών σχεδόν στα 19 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό, έχει αναπληρωθεί σχεδόν το σύνολο της πτώσης κατά 40% που έχουν καταγράψει οι τιμές στην κτηματαγορά, την τελευταία 10ετία.

ekriti.gr

Σχετικά άρθρα

Δείτε επίσης

Close