ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλλαγή ατζέντας

0

Θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε σ’ αυτή την κυβέρνηση πως έχει το ταλέντο και διαθέτει ικανά στελέχη στην προπαγάνδα, ώστε να διαχειρίζεται το πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων, κατά τον τρόπο που αυτή θέλει και επιθυμεί και όχι όπως της επιβάλλουν οι αντίπαλοι της.

Διότι δείτε πως ήταν τα πράγματα μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα: Τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, τορπίλιζαν στην ουσία τις διαπραγματευτικές της ικανότητες, σε σχέση με την ονοματοδοσία των Σκοπίων.

Μάλιστα και αυτό της Θεσσαλονίκης και αυτό της Αθήνας συγκέντρωσαν ένα μεγάλο ετερόκλητο, πολιτικά, κόσμο που ανησύχησε πολλούς, δεδομένου ότι είχε έντονα τα στοιχεία πατριωτισμού, ενώ ένας υφέρπων εθνικισμός διακρίναμε ότι μπορεί να υπάρχει, από την άκρα δεξιά ως την αριστερά, είτε το εκφράζουν ανοιχτά, είτε όχι.

Φάνηκε λοιπόν ότι ήταν στη γωνία, στο καναβάτσο… Αλλά αυτή ήταν η εικόνα μέχρι την περασμένη Κυριακή το βράδυ. Το ξημέρωμα της Δευτέρας βρήκε τη χώρα, να κινείται σε μια άλλη ατζέντα. Στο σκάνδαλο της φαρμοκοβιομηχανίας Novartis. Ποιο είναι αυτό; Κινούνται μαγικά τα νήματα; Όχι βέβαια!

Κάποιοι και μπορούμε από την εμπειρία μας στη δημοσιογραφία να αντιληφθούμε ποιοι, κινήθηκαν δραστήρια και συντονισμένα με non paper, εσωτερικης επικοινωνίας και δέσμευσης προς τα φιλικά τους ΜΜΕ.

Και κοιτάξτε, τώρα… Ενώ η δικογραφία 20 περίπου σελίδων κατατέθηκε στη Βουλή, διακινούνται ονόματα πρώην πρωθυπουργών και υπουργών και κάνουν την υπόθεση να μεγεθυνθεί, όχι τυχαία…

Το ύψος των χρημάτων που τα δημοσιεύματα αναφέρονται, ανεβαίνει σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που διακινούνταν σε βαλίτσες… Μαύρα χρήματα, δηλαδή, εν μέσω κρίσης και μνημονίων…

Δεν βρίσκετε κι εσείς, ότι ακόμα και ψήγματα αλήθειας να έχουν όλα αυτά, το θέμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και φυσιολογικά καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ειδησεογραφία, αυτές τις μέρες;

Ας δούμε μερικά στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis: H Novartis είναι μια ελβετική πολυεθνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996 με τη συγχώνευση των Ciba-Geigy and Sandoz Laboratories. Οι προκάτοχοί της, έχουν μια μακρά ιστορία 250 χρόνων στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, ωστόσο οι δραστηριότητες τις εταιρείας στη σημερινή της μορφή κινούνται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: φάρμακα, φροντίδα ματιών και γενόσημα φάρμακα.

Η Novartis βρέθηκε στο "μικροσκόπιο" των Αμερικανών από το 2014, ύστερα από καταγγελίες ανταγωνιστών της, για αθέμιτες πρακτικές. Τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, Αμερικανοί εισαγγελείς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αλλά και το FBI ερευνούν κατά πόσο υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα στοιχεία που έχουν συλλέξει για τις πρακτικές της εταιρείας. Οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν ανακαλύψει πλήθος παραβιάσεων, για την προώθηση των προϊόντων της εταιρείας στις διεθνείς αγορές, μέσω «δώρων» σε πολιτικά πρόσωπα ή στελέχη που εργάζονται στον τομέα της Υγείας.

Από τις έρευνες των Αμερικανών, φέρονται να προέκυψαν στοιχεία για ανάλογες δραστηριότητες της Novartis και στην ελληνική αγορά. Η αμερικανική κυβέρνηση, έχει στη διάθεσή της στοιχεία, που δόθηκαν από στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα, αφού εξασφάλισαν το καθεστώς προστασίας μαρτύρων, για δωροδοκίες πολιτικών, στελεχών του κρατικού μηχανισμού στον κλάδο της Υγείας, γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το αμερικανικό Δίκαιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να παρέμβει και να μηνύσει τη Novartis για τυχόν παράνομες πρακτικές που εφήρμοσε στην εγχώρια αγορά.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι χώρα ειδικού ενδιαφέροντος για την Novartis, αφού η τιμή ενός προϊόντος στην Ελλάδα, θα επηρέαζε την τιμή του διεθνώς. Έτσι, μια αύξηση 10 σεντς στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι μπορεί να μεταφράζεται σε κέρδη 25 εκατομμυρίων για την εταιρεία.

Αναμένουμε με δημοσιογραφική ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης… Σίγουρα εδώ υπάρχει πολύ «ψωμί»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ