ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα πρόταση της Μέρκελ στις ανατολικές χώρες για να υποδεχθούν πρόσφυγες -Τους τάζει χρήματα

0

Με νέο αίτημα προς τις ανατολικές χώρες προκειμένου να υποδεχθούν πρόσφυγες και να θέσουν τέλος στις επικρίσεις από τα δυτικά κράτη μέλη προσήλθε στις Βρυξέλλες, η Ανγκελα Μερκελ.

Κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ από τότε που επετεύχθη η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, η Μέρκελ έθιξε την ιδέα της σύνδεσης των γενναιόδωρων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη προς κράτη όπως η Πολωνία με την προθυμία τους να υποδεχθούν μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η πρόταση της Γερμανίας, το κράτος μέλος που συνεισφέρει περισσότερο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, προκάλεσε την προειδοποίηση για αντιδράσεις από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Τσεχία. «Η αλληλεγγύη είναι κάτι παραπάνω από την υποδοχή προσφύγων» δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να σταματάμε τους ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα και να μην μιλάμε συνεχώς για την κατανομή τους" πρόσθεσε. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τη σύνδεση των δαπανών της ΕΕ με την τήρηση του κράτους δικαίου. "Εγώ έχω πρόβλημα μόνο με τις ποσοστώσεις» τόνισε.

Η Ουγγαρία επιθυμεί τουλάχιστον το μισό από το περισσότερο από 1 δισεκ. ευρώ που έχει δαπανήσει για την προστασία των συνόρων της να επιστραφεί από τα κονδύλια της ΕΕ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν.

«Δαπανήσαμε πάνω από 1 δισεκ. ευρώ για την προστασία των συνόρων. Δεν προστατεύουμε μόνο τους εαυτούς μας αλλά και την Ευρώπη. Τουλάχιστον το μισό από αυτό το ποσό θα πρέπει να μας επιστραφεί» ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ