ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πριν το Πάσχα τσεκ 2017 για αγρότες υπό έλεγχο

0

«Μετά την πληρωμή του Δεκεμβρίου, οι αιτούντες γεωργοί, για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα του ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών, ανέρχονται πλέον σε 457 από το σύνολο των 2.016 που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής. Για τις εν λόγω εκκρεμότητες θα αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επικαιροποιημένο αρχείο με νεότερα στοιχεία και δεδομένα, για να ληφθεί υπόψη στις επόμενες πληρωμές (πριν από το Πάσχα)». Αυτό ανέφερε απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου: «Με βάση τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ 1272/2017 περί καθορισμού, για το 2017, των δημοσιονομικών ανώτατων ορίων για ορισμένα καθεστώτα άμεσης στήριξης που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 1307/2013, καθώς και στα άρθρα 22, 25 και 31 του εν λόγω Κανονισμού, η ετήσια αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) αναπροσαρμόστηκε οριζόντια για όλους τους δικαιούχους για το έτος 2017 κατά τα ακόλουθα ποσοστά:

- 2,5% για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος 2017. Επισημαίνεται ότι κατά την πληρωμή της προκαταβολής, το εν λόγω ποσοστό γραμμικής μείωσης είχε υπολογιστεί καταρχήν σε 4,5 %. δεδομένου, όμως, ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε υπερκάλυψε τα αιτήματα των δικαιούχων του εθνικού αποθέματος, το υπόλοιπο ποσό επεστράφη, κατά τη χορήγηση της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης, στους δικαιούχους γεωργούς, με αύξηση της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων τους κατά 2%. Επίσης, σημειώνεται ότι από το εθνικό απόθεμα επωφελήθηκαν και οι δικαιούχοι της «χαμένης αξίας» δικαιωμάτων του 2014, οι οποίοι υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) το 2015, αλλά δεν έλαβαν την αξία των μισθωμένων δικαιωμάτων 2014, επειδή ήταν μισθωτές γης και δικαιωμάτων 2014 και, ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες τους δεν υπέβαλλαν ΕΑΕ τα έτη 2013, 2014 και 2015. Στους εν λόγω γεωργούς – μισθωτές, στους οποίους χορηγήθηκαν οριστικά δικαιώματα το έτος 2015 και η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων τους το 2017 υπολείπεται του περιφερειακού μέσου όρου του τρέχοντος έτους, έγινε προσαύξηση της αξίας των δικαιωμάτων έως τον περιφερειακό μέσο όρο εθνικού αποθέματος του 2017.

-3,125%, προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017 και

-0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.

Αναφορικά με την ενημέρωση των δικαιούχων για τις μεταβολές στην αξία των δικαιωμάτων τους, επισημαίνεται ότι οι γεωργοί, στους οποίους χορηγήθηκαν δικαιώματα βασικής ενίσχυσης το 2015, έχουν ενημερωθεί μέσω των ατομικών πράξεων προσδιορισμού οριστικών 6ικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ).

Αναλυτικότερα, στην ατομική πράξη προσδιορισμού των οριστικών ΔΒΕ 2015, η οποία είναι υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα στην ενότητα 3 «Γενικές πληροφορίες» αναγράφεται ότι: «Η αξία των οριστικών ΔΒΕ έχει υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη την προσαύξηση του άρθρου 22(1) του Καν. (ΕΕ) 1307/2013. Για τις ανάγκες τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης κάθε έτους ενδέχεται να είναι αναγκαία η εφαρμογή γραμμικής μείωσης ή αύξησης».

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έκανε λόγο στην ερώτησή του, τον περασμένο Νοέμβριο για «παρακρατήσεις που σοκάρουν», καταγγέλλοντας περικοπές έως και 40% στα καταβληθέντα ποσά.

Βρείτε εδώ αναλυτικά

Ερώτηση Αυγενάκη για την πληρωμή των ενεργών που ήταν στον έλεγχο το 2017.

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2018/02/Ερώτηση-Αυγενάκη-για-την-πληρωμή-των-ενεργών-που-ήταν-στον-έλεγχο-το-2017.pdf" title="Ερώτηση Αυγενάκη για την πληρωμή των ενεργών που ήταν στον έλεγχο το 2017"]

Απάντηση υπουργείου για την πληρωμή των ενεργών που ήταν στον έλεγχο το 2017.

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2018/02/Απάντηση-υπουργείου-για-την-πληρωμή-των-ενεργών-που-ήταν-στον-έλεγχο-το-2017.pdf" title="Απάντηση υπουργείου για την πληρωμή των ενεργών που ήταν στον έλεγχο το 2017"]

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ