ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Eυρωκοινοβούλιο: Τέλος στους γεωγραφικούς αποκλεισμούς στις online αγορές

0

Την κατάργηση των γεωγραφικών αποκλεισμών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε οι αγοραστές να μπορούν να προβαίνουν σε ηλεκτρονικές αγορές, χωρίς να έρχονται αντιμέτωποι με «μπλοκάρισμα» ή την αυτόματη μεταφορά τους σε άλλη ιστοσελίδα.

Βάσει του νέου κανονισμού, οι έμποροι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους διαδικτυακούς αγοραστές από άλλη χώρα της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν και τους «τοπικούς» πελάτες τους, δηλαδή να τους παρέχουν πρόσβαση στις ίδιες τιμές και όρους πώλησης. Να σημειωθεί ότι το 63% των ιστοσελίδων που αξιολογήθηκαν σε μια έρευνα δεν επέτρεπαν στους αγοραστές να αγοράζουν από άλλη χώρα της ΕΕ.

Ο νέος κανονισμός για τις online αγορές θα δώσει στους καταναλωτές μεγαλύτερη διασυνοριακή πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως κρατήσεις ξενοδοχείων και ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Από τον νέο κανονισμό εξαιρείται το περιεχόμενο που προστατεύεται βάσει πνευματικών δικαιωμάτων, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, η μουσική και τα διαδικτυακά παιχνίδια. Ωστόσο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή απόφασισε ότι θα αξιολογήσει εντός δύο ετών το κατά πόσον θα πρέπει να διευρυνθεί η απαγόρευση του «γεωγραφικού αποκλεισμού» προκειμένου να καλύψει και τέτοιου είδους ψηφιακό υλικό. Να σημειωθεί ότι οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες μεταφορών εξαιρούνται επίσης από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ