ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιτήσεις από σήμερα για το νέο 'εξοικονόμηση κατ΄ οίκον'

0

Τον ιστότοπο exoikonomisi.ypen.gr, πρέπει να επισκεφθούν όσοι θέλουν να αξιοποιήσουν τα ευεργετήματα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εκεί να ενημερωθούν αναλυτικά και για τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ένταξης σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι για την αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70%, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα (αλλά όχι η υποχρέωση) λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.

Καινοτομία του προγράμματος είναι η δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών να κάνουν συνδυασμό επιχορηγήσεων, δανεισμού και ιδίων χρημάτων προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα έξοδα.

Το ανώτατο ύψος τους, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί, πρέπει να ανέρχεται στα 25.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενδιαφέρονται να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι είναι απαραίτητα:

- η κυριότητα του ακινήτου

- οι κωδικοί πρόσβασης στο taxisnet

- η νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων και

- το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει την χαμηλή ενεργειακή απόδοση του ακινήτου

Επιλέξιμη στο πρόγραμμα είναι μια κατοικία εφόσον:

Χρησιμοποιείται ως κύρια.

Υφίσταται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετη.

Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α' ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Αυτά διακρίνονται σε επτά κατηγορίες. Οσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό επιδότησης. Προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος έως και δύο παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Η έβδομη και τελευταία κατηγορία, αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου. Η συγκεκριμένη περιλαμβάνει τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ και οικογενειακό από 45.000 έως και 50.000 ευρώ. Η πρώτη ή χαμηλότερη κατηγορία αφορά τις οικογένειες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και με οικογενειακό έως 20.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερομένους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.

2. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένων του δώματος / στέγης και της πιλοτής.

4. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.

5. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ