ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απότιση φόρου τιμής στις αγωνίστριες γυναίκες από το Σοροπτιμιστικό ομιλο Ρεθύμνου ΕΡΩΦΙΛΗ

0

Η 8η Μαρτίου είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι καθιερώθηκε επίσημα από τον Ο.Η.Ε.

Το 1977 ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στις 7/3/2018 οι Γυναίκες- Σοροπτιμιστριες του ομίλου Ρεθυμνου  ΕΡΩΦΙΛΗ  θεωρήσαμε ως

καθήκον μας να αποτίσσουμε φόρο τιμής στις Γυναίκες  που αγωνίστηκαν για να κατάκτήσει

η Γυναίκα τη σημερινή της θέση στην κοινωνία μας , στο  Σπίτι του Πολιτισμού.

Η 8η Μαρτίου του 1857 είναι ορόσημο για το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα,διότι εκείνη την ημέρα οι εργάτριες μιας κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη εξεγέρθηκαν για πρώτη φορά

Και έκαναν απεργίεςκαι διαδηλώσεις στους δρόμους για τις άθλις συνθήκες στην εργασία τους.

Εκτοτε ακολούθησαν το παράδειγμά τους οι γυναίκες όλου του κόσμου σχεδόν και διεκδηκούσαν τα δικαιώματα τους για ισονομία,ισοτιμία και ισοπολιτεία.Η Ελλάδα δεν έμεινε ανεπηρέαστηαπο τις εξελίξεις.

Την 8/3/1887 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της <<εφημερίδος Κυριών>>από την Καλλιρόη Παρέν πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφο.

Το1952 εξεδόθει νόμος  που καθιέρωσε την ισοπολιτεία των Γυναικών τόσο ως προς το εκλέγειν οσο και προς το εκλέγεσθαι

Το 1953 οι ελληνίδες ψήφισαν πρώτη φορά οσες ειχαν συμπληρώσει το 30 έτος ηλικίας και εκλέκτηκε  πρώτη βουλευτής η Ελένη Σκούρα και υπουργός η Λένα Τσαλδάρη.

Η Γυναίκα αποδεικνύεται ότι ξέρει να μάχεται και το κυριότερο να κρατά τις  ισοροπίες και να είναι πολυσύνθετη.Έχει την μοναδική ικανότητα και χάρισμα να ανταποκρίνεται συγχρόνως στους ρόλους της  Μητέρας, Συζύγου και  Εργαζόμενης,που πολλές φορές  είναι σε δύσκολες συνθήκες.

Ευχόμαστε ολόψυχα σε όλες τις Γυναίκες του κόσμου και σε κάθε μία χωριστά<<ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με ΥΓΕΙΑ,ΑΓΑΠΗ,ΚΑΛΟΣΥΝΗ,ΥΠΟΜΟΝΗ,ΕΠΙΜΟΝΗ,ΧΑΡΑ,ΕΛΠΙΔΑ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΚΟΤΗΤΑ  για να μπορούν να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Η ταινία << ΑΦΑΝΕΙΣ  ΗΡΩΙΔΕΣ >>  που επιλέξαμε να προβάλουμε αναφέρεται σε τρεις  Γυναίκες που αγωνίστηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ίσα δικαιώματα και ξεχώρισαν η κάθε μια στον κλάδο της.

Ευχαριστούμε θερμά όλους εσας που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα  μας και γεμίσατε την αίθουσα στο Σπίτι του Πολιτισμού και με περισσή  αγάπη μας βοηθήσατε να πραγματοποιήσουμε, το σκοπό μας.

Όπως γνωρίζετε ο σκοπός μας ηταν να αγοράσουμε υγειονομικό υλικό στο γυναικολογικό τμήμα του Κοινονικού Ιατρείου της πόλης μας και το πετύχαμε χάρις εσάς.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως 1) τον Δήμαρχο μας  για την φιλοξενεία της εκδήλωσης μας στο Σπίτι του Πολιτισμού,αλλά και για τον ιδιαίτερο χαιρετισμό του με τους επαίνους και τις ευχές προς τον όμιλό μας και τις Γυναίκες όλου του κόσμου2) τον Αιδεσιμώτατο  πατήρ Εμμανουήλ για το χαιρετισμό και τις ευχές προς τις  Γυναίκες γενικά και συγχαρητήρια για το έργο μας .3)τηνκ.Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη-Φραγκιαδάκη για τις ευχαριστίες της προς τον όμιλό μας για την προσφορά μας στο Κοινωνικό Ιατρείο,τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά ως υπεύθυνητου τμήματος του Κοινωνικού Ιατρείου που παραδόσαμε το υγειονομικό υλικό.4) Τα παιδιά της  προέδρου του ομίλου,για την τέλεια επιλογή της  ταινίας  που προβάλαμε και δεχτήκαμε συγχαρητήρια  από όλους τους παρευρισκομένους εκ των οποίων οι περισσότεροι έδιναν συγχαρητήρια σε ευτόν που έκανε την επιλογή.  5)Όλες τις τοπικές εφημερίδες  που αφιλοκερδώς  δημοσιεύουν τα άρθρα μας.

 

Πρόεδρος Σ.Ο.Ρεθυμνου ΕΡΩΦΙΛΗ               Γραμματέας                                  Δ/τρια Προγράμματος

 

Μανωλιτζα-Δουλιανακη Αννα      Γαλλιάκη-Ζαχαριουδακη Μαρία      Βουρβαχάκη-Παπαδόσηφου

Αρτεμη

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ