ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δωρεάν σεμινάρια για το ρυθμό και τα κρουστά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την συνεργασία της Περιφέρειας

0

Η κατανόηση του μουσικού ρυθμού, η εκμάθηση τεχνικών σε κρουστά μουσικά όργανα από μουσικές παραδόσεις της  Μεσογείου αλλά και η κατασκευή μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά, αποτελούν τα βασικά στοιχεία πρόσκλησης προς νέους και νέες της Κρήτης στη δωρεάν συμμετοχή τους στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το ρυθμό και τα κρουστά. Το πρόγραμμα υλοποιούν η Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καλύπτοντας την ανάγκη για διαρκή επιμόρφωση και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου, διευρύνοντας την ανάπτυξη και την προαγωγή της ρυθμικής ικανότητας και της μουσικής αντίληψης των συμμετεχόντων. Όπως έγινε γνωστό υπάρχει μεγάλη συμμετοχή σε όλη την Κρήτη, και κυρίως στα Χανιά, στα τμήματα που ήδη έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο καλούνται να αναπτύξουν τις ικανότητές τους πάνω στην ανάλυση και την κατανόηση του ρυθμού  μέσα από την αρχαία ινδική τέχνη φωνητικής εκφοράς ρυθμικών συλλαβών (konnakol) και να συνθέτουν ρυθμικά μοτίβα, τα οποία θα διδάξουν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, δοκιμάζοντας και ταυτόχρονα εξασκώντας τις διδακτικές τους ικανότητες και πρακτικές. Επίσης, θα μάθουν τεχνικές σε κρουστά μουσικά όργανα από μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου (framedrums, νταουλάκι, στάμνα και cajon), καθώς και κατασκευή μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά (upcycling), αλλά και body percussion (ο τρόπος που το ανθρώπινο σώμα χτυπώντας με συγκεκριμένο τρόπο και σε διαφορετικά σημεία, παράγει ποικιλία ήχων και ρυθμών). Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνοδεύσουν προ-ηχογραφημένο μουσικό υλικό και να αποκτήσουν την πολύτιμη εμπειρία του να ενεργούν και να λειτουργούν ως μέλη ενός μουσικού συνόλου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Αγωγής όλων των ειδικοτήτων, φοιτητές, επαγγελματίες υγείας και όλους όσους επιθυμούν να αναπτύξουν προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες μέσα από την διερεύνηση της σχέσης τους με τον ρυθμό, τη μουσική και τα κρουστά.

Απώτερος παιδαγωγικός στόχος του προγράμματος είναι η ολιστική, βιωματική, έκφραση του ρυθμού να εμπλουτίσει την παρουσίαση των μαθησιακών αντικειμένων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, την επικοινωνία και τη δημιουργικότητα στην παιδαγωγική πρακτική, την ποιότητα των σχέσεων μαθητή – δασκάλου – γονιού, θεραπευτή – θεραπευόμενου, σε μια προσπάθεια μετασχηματισμού της κοινωνίας σε μια ζωντανή και με ταυτότητα κοινότητα δημιουργίας, προσωπικής έκφρασης και επικοινωνίας με τον εαυτό μας και τους άλλους και τελικό ζητούμενο την ανάπτυξη και τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πολυπολιτισμική διάσταση του προγράμματος  και στην προαγωγή της κοινωνικής-παιδαγωγικής ένταξης  των νέων μεταναστών καθώς και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων και στην ανάπτυξη ομαδοσυνεργατικού πνεύματος.

Το σεμινάριο διεξάγεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα με το Εργαστήρι Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής του ΠΤΔΕ του Παν/μίου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα  κ. Ηλία Κουρκούτα, το εργαστήριο Κοινωνικής και Οπτικής Ανθρωπολογίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών κ. Γεώργιο Νικολακάκη, το τμήμα Φιλολογίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Θεατρολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, κ. Μανώλη Σειραγάκη. Εισηγητής του προγράμματος είναι ο μουσικός Γιάννης Παπατζανής, ενώ τη διεργασία της ομάδας συντονίζει ο εκπαιδευτής ενηλίκων Κωστής Φλουρής.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από τη διοίκηση του ιδρύματος.

ΤΟΠΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:

  • Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «ΞΕΝΙΑ», Νικολάου Ψαρρού 46, Ρέθυμνο (κάθε Τετάρτη), ώρα 17:30-21:00
  • 1o Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού, Μαυσώλου 75, Ηράκλειο (κάθε Τρίτη), ώρα 17:30-21:00
  • Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 70, Χανιά

(κάθε Δευτέρα), ώρα 17:30-21:00

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: [email protected]  τηλ: 6986218379

facebook: Σεμινάριο ρυθμού και κρουστών link facebook:

https://www.facebook.com/%CE%A3%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%81%CF%85%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-144655452810238/

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ