ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

'Καθαρά' τα κινητά των δύο στρατιωτικών

0

Το πρώτο "θετικό" σήμα από πλευράς Άγκυρας είναι ότι δέχεται τον Έλληνα πραγματογνώμονα για να μετέχει στις έρευνες που διεξάγονται στα κινητά των δύο στρατιωτικών που διεξάγονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της χώρας τους.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ από το Πεντάγωνο, αναφέρουν πάντως πως τα δύο κινητά φαίνεται πως είναι "καθαρά", πως δεν υπάρχει δηλαδή κάτι το επιλήψιμο και δεν τίθεται θέμα κάποιας "εικόνας" κατασκοπείας.

Ωστόσο, η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί στις επαφές που είχαν οι δύο στρατιωτικοί. Χθες άλλωστε, οι γονείς των δύο στρατιωτικών τους επισκέφθηκαν στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατούνται. Εκεί, ενημερώθηκαν από τους συνηγόρους και τους ανθρώπους του Προξενείου για το πώς προχωράει η υπόθεση.

Σημειώνεται πάντως, πως δεν έχει διευκρινιστεί το πότε ο έλληνας πραγματογνώμονας θα μεταβεί στην Τουρκία.

Εκτενές άρθρο για την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, φιλοξενώντας δηλώσεις των γονιών του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη.

Οι γονείς του λοχία Κούκλατζη στο Spiegel: Ελπίζουμε σε ένα θαύμα

Αναφερόμενο στο ιστορικό της υπόθεσης αλλά και παραπέμποντας σε δηλώσεις των γονιών του Δημήτρη Κούκλατζη που "ελπίζουν σε ένα θαύμα" για την απελευθέρωση των δυο παιδιών, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι "[…] η σύλληψη του Κούκλατζη και του άλλου στρατιώτη (ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη) προκάλεσαν βαριά κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έλληνες πολιτικοί εκφράζουν φόβους ότι η Τουρκία ενδέχεται να κρατήσει τους δυο στρατιώτες ως ομήρους, όπως και στην περίπτωση του τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, προκειμένου να εκβιάσει την απελευθέρωση φερόμενων τούρκων πραξικοπηματιών".

Σύμφωνα με το Spiegel "η Ελλάδα προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά στις πιέσεις της Αθήνας με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά κάθε φορά όταν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους: ισχυρίζεται ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη".

Δεν είναι ασυνήθιστο να χάνονται στρατιώτες στη γειτονική χώρα – ειδικά το χειμώνα

"Το πρωί της 2ας Μαρτίου, στις 11 το πρωί, ένας ταξίαρχος και δύο αξιωματικοί του ελληνικού στρατού μας ενημέρωσαν ότι ο ο Δημήτρης και ένας συνάδελφός του συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία, ενώ ήταν σε περιπολία, καθώς πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα προς την Τουρκία. Οι άνδρες μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Δεν είναι ασυνήθιστο να χάνονται στρατιώτες στη γειτονική χώρα – ειδικά το χειμώνα, όταν πέφτει το χιόνι και η ορατότητα είναι κακή. Η Τουρκία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν τέτοια γεγονότα ήρεμα. Σε λίγες μέρες ο γιος σας θα επιστρέψει, μας είπαν", δήλωσε η Σοφία Κούκλατζη, μητέρα του 29χρονου λοχία.

Ωστόσο, το αρχικό καθησυχαστικό κλίμα δεν άργησε να αλλάξει για την οικογένεια: "Είμαστε απλοί άνθρωποι που ζούσαν μια ήσυχη ζωή σε μια μικρή πόλη", συνεχίζει η κ. Κούκλατζη. Κι όπως επισημαίνει, "τώρα έχουμε μπει σε αυτή τη θύελλα,καλούν συνέχεια πολιτικοί, ιερείς, φίλοι, συγγενείς, δημοσιογράφοι".

"Στα μάτια μας είναι ένας ήρωας και περιμένουμε ο γιος μας να επιστρέψει σε λίγες ημέρες", τονίζουν οι γονείς του Έλληνα λοχία, ενώ δεν κρύβουν ότι προσεύχονται "για ένα θαύμα".

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο 29χρονος στρατιωτικός ζει με τους γονείς του, ενώ στο δωμάτιό του, στρατιωτικές στολές κρέμονται στην ντουλάπα και θρησκευτικές εικόνες κρέμονται πάνω από το κρεβάτι του.

"Είναι ένα χαρούμενο, φιλικό αγόρι", λέει η μητέρα του, περιγράφοντας το γιο της. "Περνούσε πολύ χρόνο με φίλους, είχε πάθος για την ΑΕΚ και πάνω απ ‘όλα, αγαπούσε τη δουλειά του ως στρατιώτης. Είχε μπει στο στρατό σε ηλικία 18 ετών. Ποτέ δεν έχει διαμαρτυρηθεί για την δουλειά ή το χρόνο υπηρεσίας".

Κλιμακώνεται η ελληνοτουρκική ένταση

Υπενθυμίζοντας την αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών αλλά και τα «πογκρόμ κατά ελληνικών μειονοτήτων στην Τουρκία τη δεκαετία του 1950», οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι μόλις πρόσφατα υπήρχαν ενδείξεις εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

«Ο Τσίπρας αποκάλεσε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ‘αγαπητό φίλο’ και υποσχέθηκε να στηρίξει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Το Δεκέμβριο ο Ερντογάν μετέβη στην Αθήνα. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη γειτονική χώρα μετά από 65 χρόνια. Έκτοτε όμως οι σχέσεις επιδεινώθηκαν άρδην. Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για το ότι η Ελλάδα αρνείται να εκδώσει στρατιώτες που ενδέχεται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξελίσσεται σε ‘ασφαλές λιμάνι' για τρομοκράτες. Από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο Τσίπρας χαρακτήρισε την Τουρκία ‘επιθετικό γείτονα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ