ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Καρκινοβατεί» η εξέλιξη του πολυσυζητημένου έργου

0

Συνεχίζει να καρκινοβατεί η διαδικασία κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου Περιβολίων καθώς το έργο μετά από σειρά παρατάσεων, παρουσιάζει στασιμότητα, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία ως προς την αποπεράτωση του. Στα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει η εξέλιξη του σημαντικού αυτού έργου, αναφέρθηκε εκτενώς μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μίνωας Αλεφαντινός, ο οποίος έκανε λόγο για οικονομικά προβλήματα του εργολήπτη, που στέκονται εμπόδιο στην ολοκλήρωση της κατασκευής.

Ειδικότερα, ο κ. Αλεφαντινός, φανερά ενοχλημένος από την καθυστέρηση που καταγράφεται, δήλωσε, πως στην παρούσα χρονική στιγμή, το πρόβλημα αφορά τον ίδιο τον εργολάβο και επισήμανε, ότι η τελευταία, έκτη παράταση που δόθηκε, λήγει στα τέλη Ιουνίου, οπότε, όλα μπορεί να συμβούν, ακόμα και έκπτωση του εργολήπτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Το έργο εξ αρχής είχε προβλήματα» σημείωσε ο κ. Αλεφαντινός αλλά όχι χρηματοδοτικής φύσεως από πλευράς δήμου, όπως συμπλήρωσε. Τόνισε μάλιστα, ότι έχει εκτελεστεί το 55% των προβλεπόμενων εργασιών και έχει πληρωθεί το 50% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού ανάθεσης. Μέσα στους επόμενους τρείς μήνες, θα πρέπει να περατωθεί το υπόλοιπο 45% των εργασιών, στόχος, για τον οποίο τίθενται ερωτηματικά.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

«Γεφύρι της Άρτας» θυμίζει το Κλειστό Περιβολίων. Ερωτηθείς για το ποιος ευθύνεται για όλη αυτή την παρατεταμένη κατάσταση, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι  «Το κλειστό Περιβολίων, για να είμαστε δίκαιοι, ξεκίνησε με προβλήματα. Λόγω ιδιοκτησιακού καθεστώτος δυσκολευτήκαμε λίγο να βγάλουμε την άδεια. Για το πρόβλημα αυτό δώσαμε δύο δικαιολογημένες παρατάσεις στο εργολάβο, ο οποίος όντως δεν μπορούσε να δουλέψει. Από εκεί και πέρα, χωρίς να έχει καμιά ευθύνη ο δήμος, ο εργολάβος, ενώ ξεκίνησε να κάνει τον περιβάλλοντα χώρο και έριξε τις βάσεις, είχε την ατυχία, μάλλον έκανε την κακή επιλογή, να αναθέσει τον σκελετό σε μια εταιρία, η οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί για λόγους που ποτέ δεν κατάλαβα και ούτε με αφορούν. Δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην ποιότητα αλλά και στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του σκελετού, οπότε χάθηκε πολύτιμος χρόνος εκείνη την περίοδο. Μετά από πάρα πολλές, ειλικρινά πολλές προσπάθειες δικές μου και του δημάρχου, έφυγε από τη μέση εκείνη η εταιρεία και σταμάτησε η συνεργασία του εργολάβου με αυτήν. Εκεί το πρόβλημα ποιο είναι; Ότι την σιδερένια κατασκευή δεν μπορείς να την αγοράσεις, γίνεται κατά παραγγελία. Παραγγέλνεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους, σε συγκεκριμένες εταιρίες, που έχουν αυτή την δυνατότητα για να την υλοποιήσουν. Με πολλές παρεμβάσεις, ξαναλέω, δικές μου και του δημάρχου σταμάτησε η συνεργασία με εκείνον που είχε πάρει το έργο του σκελετού στην αρχή και πήγε σε έναν καινούριο, ο οποίος πήρε μπρος και προχώρησε το έργο.»

Συνεχίζοντας ο κ. Αλεφαντινός, δήλωσε, ότι «Αυτή τη στιγμή έχει συμπληρωθεί ο σκελετός και είμαστε στην φάση που έχουνε παραγγελθεί τα πάνελ, από τα οποία εκείνα που μπαίνουν πλευρικά υπάρχουν στην αγορά, οπότε δίνεις τα χρήματα και τα παίρνεις. Τα πάνελ, όμως, της σκεπής είναι και αυτά ειδικά τεμάχια που πρέπει να παραγγελθούν γιατί για κάθε σκεπή η κλίση είναι διαφορετική. Εκεί, τώρα πάλι, φαίνεται να υπάρχει κάποιο ζήτημα.»

Επεξηγώντας ο κ. Αλεφαντινός, επισήμανε τα εξής:

«Αυτή τη στιγμή ο εργολάβος έχει κάνει το 55% του έργου και έχει πληρωθεί το 50% του συνόλου. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Το πρόβλημα ποιο είναι; Ότι σε αυτό το έργο, αυτό που παραγγέλνει ο εργολάβος σε κάποιον ειδικό κατασκευαστή, να πρέπει να πληρώσει ένα καλό ποσό προκαταβολή, για να ξεκινήσει να το φτιάχνει και μετά για να το παραδώσει, πάλι να πρέπει να το πληρώσει ο εργολάβος, να το εξοφλήσει, δηλαδή, για να του παραδοθεί. Τα έργα πώς τα κάνουν οι εργολάβοι; Χρωστάνε, τους δίνουμε και πληρώνουνε. Στην προκείμενη περίπτωση, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα σε αυτό και ο εργολάβος να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί. Το όλο ζήτημα είναι στην οικονομική κατάσταση του εργολάβου. Από μεριάς δικιά μας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης.»

Σύμφωνα με τον κ. Αλεφαντινό, έχουν δοθεί έξι παρατάσεις μέχρι στιγμής, προκειμένου να δοθεί χρόνος και να διευκολυνθεί ο εργολήπτης. Είπε χαρακτηριστικά, ότι «Έχει πάρει έξι παρατάσεις. Για την έκτη, την τελευταία, εγώ είχα δεσμευτεί, ότι θα την πάρει μέχρι τέλος Ιουνίου, μόνο εάν μου φέρει το χαρτί της παραγγελίας των πάνελ. Μου το έφερε. Τώρα μας έφερε μια βεβαίωση, ότι τα πάνελ τα έχει στην αποθήκη. Με λίγα λόγια, αυτός θέλει με την βεβαίωση, ότι έχει τα πάνελ στην αποθήκη, να τα πληρωθεί. Όμως, το σωστό είναι να τοποθετήσει τα πάνελ για να πληρωθεί. Έτσι, αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα, θα έλεγα, κρίσιμο σημείο, διότι αν μέχρι τέλος του μήνα παραλάβει τα πάνελ, το έργο θα τελειώσει. Αυτή είναι η δική μου προσωπική άποψη.

Θα έλεγα ότι οι επόμενες δεκαπέντε μέρες είναι κρίσιμες για το αν θα ανταποκριθεί ο εργολάβος στην υποχρέωση του για να τελειώσει μέχρι τέλος Ιουνίου που έχει ζητήσει παράταση.»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Αλεφαντινός, τόνισε, ότι «Το έργο καρκινοβατεί λόγω αδυναμίας του εργολάβου να προπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Τώρα λέει πως τα έχει τα πάνελ και θα προχωρήσει. Εμείς σαν Δήμος έχουμε την διαβεβαίωση του εργολάβου πως υπάρχουν τα πάνελ. Θα δούμε. Μας έχει στενοχωρήσει πάντως και θέλω να δηλώσω, ότι άλλη παράταση για αυτό το έργο με δικιά μου εισήγηση, υπογεγραμμένη δηλαδή από μένα, πολύ δύσκολα και υπό όρους θα δοθεί. Αλλιώς αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί.»

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ