ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: 500 και πλέον αφίξεις σε τέσσερις ημέρες

0

Περισσότεροι από 500 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Η αύξηση των ροών σημειώθηκε ξαφνικά, ύστερα από χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων που παρά την καλοκαιρία οι αφίξεις ήταν ελάχιστες έως μηδενικές. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι είναι φανερό πως η Τουρκία ελέγχει πλήρως τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά και αποφασίζει πόσους, πότε και πού θα τους στείλει.

«Πάντα ωστόσο φροντίζει να μην ξεπερνάει τα όρια ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ότι τηρεί την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας», τονίζουν οι ίδιες πηγές «και να μην έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για αυτό το θέμα».

Η δεκαπενθήμερη ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά έδωσε την ευκαιρία να βελτιωθούν κάπως οι συνθήκες στα hotspots, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα του υπερπληθυσμού παραμένει, ειδικά στη Μόρια της Λέσβου, όπου σε χώρο που έχει διαμορφωθεί για τη φιλοξενία 3.000 ανθρώπων παραμένουν περίπου 5.300 άτομα. Οπως τονίζει ο κ. Γιάννης Μπαλμπακάκης, διοικητής στη Μόρια, «δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε, όπως συμβαίνει στο Καρά Τεπέ (σ.σ.: καταυλισμός υπό την εποπτεία του δήμου που επίσης λειτουργεί στη Λέσβο). Είμαστε Κέντρο Υποδοχής και

Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε όποιον έρχεται».

Ο εγκλωβισμός στα hotspots για πολλούς μήνες οδηγεί σε ακραίες πράξεις: χθες ένας Σύρος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης με βαριά εγκαύματα. Ο άνδρας στην απελπισία του, προκειμένου να πιέσει να τον αφήσουν να επιβιβαστεί στο πλοίο για τον Πειραιά, ανέβηκε σε στύλο της ΔΕΗ απειλώντας να αυτοκτονήσει, αλλά λίγο αργότερα έπεσε στο κενό χτυπημένος από το ρεύμα.

Στη Χίο ο πληθυσμός εντός του ΚΥΤ έχει μειωθεί σημαντικά στα 1.200 άτομα με χωρητικότητα 1.000. Αντίθετα, στη Σάμο η κατάσταση παραμένει δύσκολη, δεδομένου ότι το ΚΥΤ χωράει 650 άτομα, ωστόσο στον χώρο παραμένουν πάνω από 1.500, ενώ υπολογίζεται ότι εκτός του κέντρου βρίσκονται ακόμα περίπου 300 άτομα.

Σήμερα ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, θα επισκεφθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Θήβας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ