ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιάζεται η πώληση του 51% των ΕΛΠΕ

0

Επικαλούμενο κυβερνητικές και συνδικαλιστικές πηγές, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως η Αθήνα σχεδιάζει την πώληση έως και του 51% των μετοχών στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Mεταξύ των μνημονιακών δεσμεύσεων για ιδιωτικοποιήσεις είναι και η πώληση του ποσοστού του 35,5% που κατέχει το δημόσιο στα ΕΛΠΕ ή και μικρότερου, αν συμφωνήσουν οι πιστωτέςΗ πώληση εντάσσεται στο πλαίσιο των μνημονιακών στόχων και δεσμεύσεων της κυβέρνησης για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, μεταδίδει το πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει τεθεί επί τάπητος η διάθεση και μέρους των μετοχών που κατέχει η εταιρεία Paneuropean Oil and Industrial Holdings, συμφερόντων Λάτση.

Στόχος είναι να συγκεντρωθεί προς πώληση το 51% των μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των μνημονιακών δεσμεύσεων για ιδιωτικοποιήσεις είναι και η πώληση του ποσοστού του 35,5% που κατέχει το δημόσιο στα ΕΛΠΕ ή και μικρότερου, αν συμφωνήσουν οι πιστωτές.

Η Paneuropean Oil and Industrial Holdings, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στα Ελληνικά Πετρέλαια, με συμμετοχή 45,5%.

Το Reuters έθεσε ως ερώτηση το συγκεκριμένο ζήτημα σε εκπροσώπους της Paneuropean Oil οι οποίοι ωστόσο δεν θέλησαν να απαντήσουν σχετικά τονίζοντας πως εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

Ως εναλλακτική λύση η Αθήνα εξετάζει την έκδοση εταιρικού ομολόγου, αν και αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο. Ειδικότερα εξετάζεται η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τα ΕΛΠΕ.

Όπως και να έχει, μεταδίδει το πρακτορείο, η κυβέρνηση στοχεύει να κλείσει την υπόθεση έως το καλοκαίρι, όταν και ολοκληρώνεται το τρίτο Μνημόνιο.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται ακόμη και εντός Μαρτίου.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου των ΕΛΠΕ δήλωσε στο Reuters πως ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε στους εργαζόμενους τις δύο επιλογές κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους εργαζόμενους την προηγούμενη εβδομάδα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ