ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο δράσεις της Νομαδικής Βιβλιοθήκης του Medphoto Festival

0

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη συνεχίζει τις δράσεις της και σας καλεί  στο σεμινάριο που διοργανώνει, σε συνεργασία με το Pres, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου.

Όσοι και όσες  θελήσουν να συμμετάσχουν σε κάποια από τις δράσεις (seminar, workshop)  χρειάζεται να επιλέξουν ένα από τα 100 φωτογραφικά βιβλία της ΜedPhoto Νomadic Library (http://medphoto.gr/el/nomadic-library-2) και να το έχουν μελετήσει πριν από τη συνάντηση της ομάδας, σε χρονική στιγμή δικής τους επιλογής.

 

  1. Photobook pit stop  (seminar)

Η συνάντηση της ομάδας  στοχεύει στην κριτική συζήτηση και δημιουργική ενασχόληση με το περιεχόμενο ενός  φωτογραφικού βιβλίου (λευκώματος, μονογραφίας, συλλογής ή θεωρίας).   Οι συμμετέχοντες  παρουσιάζουν στην ομάδα, ο ένας μετά τον άλλον, μια σύντομη περιγραφή του θέματος που πραγματεύεται το βιβλίο τους,  κάποιες  εκτιμήσεις για το έργο, καθώς και μια προσωπική τοποθέτηση του πώς  και εάν   επιτεύχθηκε  μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του δημιουργού και του αναγνώστη, με έμφαση στο τι τον μετακίνησε από αυτήν τη συνάντηση. Ο εισηγητής συνεισφέρει καταθέτοντας τη δική του θεώρηση για το βιβλίο, κάποια πλαισιοποίηση του έργου, συγκριτικές απόψεις  με άλλα συναφή βιβλία και οτιδήποτε άλλο προάγει την κριτική σκέψη και την εποικοδομητική συζήτηση που  ακολουθεί με όλη την ομάδα.

Προσομοιάζοντας στο ύφος λειτουργίας λεσχών ανάγνωσης (λογοτεχνίας, ποίησης, ταινιών κ.ά.)  το σεμινάριο φέρνει κοντά σε πηγές έμπνευσης και γνώσης, όσους είτε καλωσορίζουν θεωρήσεις άλλων, είτε ενδιαφέρονται  να τροφοδοτήσουν με τη δική τους οπτική μια ζωηρή συζήτηση, καθώς η Φωτογραφία εγείρει εν δυνάμει ομιλία περί πολλών διαφορετικών θεμάτων ˙ διαλεκτικά, σε άνετη και φιλική ατμόσφαιρα.

  1. Οπτικός απόηχος ενός photobook (workshop)

Οι συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα καλούνται να παράξουν μια σειρά φωτογραφικών εικόνων –ως δοκίμιο προσδιορισμένου θέματος & μεθόδου λήψης-  καταθέτοντας ένα οπτικό σχόλιο στο περιεχόμενο ενός βιβλίου φωτογραφικού ενδιαφέροντος (λευκώματος, μονογραφίας, συλλογής ή θεωρίας). Στόχος είναι η δημιουργία φωτογραφιών που μπορεί να συνδιαλέγονται κριτικά,  να αποδίδουν εύγλωττα, να επεκτείνουν το νόημα,  να αποδομούν το εγχείρημα, πάντως  σε κάθε περίπτωση  να επιτυγχάνουν μια σχέση με το βιβλίο από το οποίο προέκυψαν. Με έμφαση στα στοιχεία που εμποτίζουν το βιβλίο επιτρέποντάς του να ξεχωρίζει (πιθανώς να πραγματεύεται ιδιάζουσα θεματική, να υιοθετεί ιδιόρρυθμο φωτογραφικό στυλ,  αξιοπρόσεκτη τεχνική, ενδιαφέρουσα κριτική έννοια, ευφυή  παράθεση εικόνων, ή οτιδήποτε άλλο άξιο μνείας),  οι συμμετέχοντες προσκαλούνται να προτείνουν την δική τους χρήση της ιδέας που τους προμήθευσε το βιβλίο.

 

Οι παραπάνω δράσεις απευθύνονται σε άτομα ανεξαρτήτως γνώσεων &  δεξιοτήτων  του φωτογραφικού μέσου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν όποια από τις δύο δράσεις  (seminar, workshop) τους ενδιαφέρει. Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη, ώστε να επιλέξουν ένα βιβλίο με το οποίο θα ασχοληθούν. Να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής και να την στείλουν έως και την 31/04/3018 στο [email protected]  όπου, μπορούν να ζητήσουν και περαιτέρω διευκρινήσεις.

Αφότου μελετήσουν το επιλεγμένο βιβλίο, να προετοιμαστούν για τη συνάντηση. Για το σεμινάριο ζητείται παρουσίαση στην ομάδα  (με ή δίχως τη βοήθεια Η/Υ, 3 έως 10 λεπτών, προφορικά).  Για το workshop ζητείται παρουσίαση στην ομάδα (με ή δίχως τη βοήθεια Η/Υ, 3 έως 10 λεπτών, με 5 έως 20 φωτογραφίες  που θα έχουν παράξει σε σχέση με το βιβλίο -έστω ενός πρόχειρου αρχικού σχεδιασμού μιας επερχόμενης φωτογραφικής εργασίας).

 

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Χρόνος διεξαγωγής:   Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

  1. 00-19.00 : Photobook  pit stop  (seminar)
  2. 00-22.00 : Οπτικός απόηχος ενός photobook (workshop)

Διαδικασία συμμετοχής:

α. επιλογή βιβλίου

β. συμπλήρωση & αποστολή φόρμας

γ. ατομική προετοιμασία

δ. συνάντηση ομάδας

 

Εισηγητής:  Βασίλης Κάντας

Ο Βασίλης Κάντας κατέχει διδακτορικό στο πεδίο Φιλοσοφία του φωτογραφικού μέσου· στη διατριβή του ‘Unfolding the act of Photography’ πρότεινε ένα ολιστικό μοντέλο ανάγνωσης της φωτογραφικής εικόνας. Έχει εργασθεί ως λέκτορας Φωτογραφίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, London South Bank University, London College of Communication), επιμορφωτής σεμιναρίων περί Επικοινωνίας της Εικόνας (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) εκπαιδευτής Φωτογραφίας (ΔΙΕΚ Κηφισιάς & Χαϊδαρίου), σε studios διαφημιστικής εικόνας κ.α.

https://gr.linkedin.com/in/vasileioskantas

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ