ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσπευση, αλλά και επέκταση πλειστηριασμών σε κατοικίες, δρομολογούν οι τράπεζες

0

Επισπεύδονται οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες, σε μια προσπάθεια αφενός μεν να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί για φέτος , αφετέρου να καλύψουν τα όποια «κενά» παρατηρήθηκαν στο διάστημα του πρώτου τριμήνου.

Παραμονές της παράδοσης των ... « ελέγχων προόδου» για τα stress tests στα οποία υποβλήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, οι τράπεζες συμπλέουν με τις γραμμές πλεύσης του SSM, που θέλει σταθερή πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, έστω και με κάθε κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να επιταχυνθούν οι πλειστηριασμοί, τόσο σε αριθμό, όσο και σε κατηγορίες (π.χ. να μπουν προσεχώς «στο παιχνίδι» και τα στεγαστικά δάνεια) . Είναι προφανές ότι αν μέχρι σήμερα, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αφορούσαν μόνο επιχειρηματικά και επαγγελματικά καταγγελθέντα δάνεια, θα επεκταθούν σύντομα και σε κατοικίες, καλύπτοντας έτσι και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Οι πλειστηριασμοί δεν θα είναι το μόνο μέσο που θα χρησιμοποιήσει ο τραπεζικός τομέας για να ανακτήσει ό,τι μπορέσει, από χαμένες στην ουσία υποθέσεις δανείων, αλλά σίγουρα αποτελεί τη... «ναυαρχίδα» του στόλου. Παράλληλα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι τράπεζες θα εντείνουν:

Τις πωλήσεις δανειακών τους χαρτοφυλακίων σε ειδικά funds, είτε με εγγυήσεις, είτε χωρίς εγγυήσεις. Επιχειρηματικής πίστης, καταναλωτικής και σε μικρότερο βαθμό, στεγαστικής. Ήδη, προγραμματίζονται νέες πωλήσεις δανείων, κατά 4,7 δις ευρώ, κυρίως σε επιχειρηματικά και καταναλωτικά πακέτα δανείων, όταν πέρυσι, οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν συνολικά τα 3,6 δις ευρώ.

Τα προγράμματα ρύθμισης, με γενναιόδωρα «κουρέματα» δανείων , ώστε όσοι ανταπεξέλθουν να γλυτώσουν από τη διαδικασία του πλειστηριασμού ή της πώλησης του δανείου τους σε τρίτον (κάτι που για προφανείς λόγους είναι απευκταίο για τους δανειολήπτες)

Τις διαγραφές δανείων, κυρίως για δάνεια λιανικής, όμως σε πολύ περιορισμένο ποσοστό και για συγκεκριμένες περιπτώσεις . Ο στόχος για διαγραφές φέτος, υπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ μάξιμουμ. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της προτίμησης της συγκεκριμένης μεθόδου – που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον πέρυσι ( το 2017, το συνολικό ύψος των διαγραφών ξεπέρασε τα 6,5 δις ευρώ ) αλλά σχεδόν «απαγορεύτηκε» από τους θεσμούς, ως μη βέλτιστη.

Οι διαγραφές δεν μπορούν να είναι το βασικό μέσο για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων. Χρειάζεται οργανική μείωση, με ρυθμίσεις δανείων και με έσοδα που θα προέρχονται από πλειστηριασμούς. Και αυτό το μήνυμα πέρασε πρόσφατα ο SSM και η επικεφαλής του, Ντανιέλ Νουί, προς τις ελληνικές τράπεζες.

Στο μεταξύ, κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει σηκώσει από μόνη της ψηλότερα τον πήχυ της διεκδίκησης και των στόχων του έτους, για το σύνολο των περιπτώσεων που θα αναρτήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ενα βασικό σενάριο προβλέπει για φέτος, τη διενέργεια συνολικά 6.000 πλειστηριασμών από το σύνολο της αγοράς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ