ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Καστελόριζο 8 χρόνια μετά - Από τον Γιώργο στον Αλέξη

0

Η μέρα είναι ηλιόλουστη στο μικρό γραφικό νησάκι. Τα παραδοσιακά σπιτάκια στο λιμάνι στο Καστελόριζο λούζουνται στο φως και η θάλασσα λαμπιρίζει πίσω από τον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου, ενώ εκείνος πραγματοποιεί το διάγγελμα που έμελλε να χαρακτηρίσει (καλώς ή κακώς) την πολιτική του σταδιοδρομία, καθώς και την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο.

Σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια, με αυτό το φόντο της αιγαιοπελαγίτικης γαλήνης, ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωνε την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο. "Είναι ανάγκη να ζητήσουμε επισήμως την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που από κοινού ενεργοποιήσαμε" έλεγε ο τότε πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ένα περιβάλλον ηρεμίας μέσα στο οποίο η ελληνική οικονομία θα ορθοποδήσει. Ωστόσο, ούτε ο ίδιος, ούτε φυσικά ο ελληνικός λαός μπορούσε να προβλέψει όσα ακολούθησαν σε κοινωνικό, πολιτικό και φυσικά οικονομικό επίπεδο στη χώρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα μακροημέρευε στο τιμόνι της χώρας, η Ελλάδα θα περνούσε από απερίγραπτη περιπέτεια, διαδοχικές εκλογές και εκλογική κατάρρευση των παραδοσιακών δυνάμεων που διαδέχθηκαν η μία την άλλη στην εξουσία, ως και εκείνη την εποχή.

Οκτώ χρόνια μετά, ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει να βρεθεί και πάλι στο Κασελόριζο, στα πλαίσια της επίσεψής του στο περιφερειακό συνέδριο Δωδεκανήσων και σε μια συμβολική προσπάθεια να καταδείξει πως κλείνει ένας κύκλος για την πολιτική ζωή του τόπου. Με την έξοδο από το μνημόνιο να έχει τοποθετηθεί χρονικά για τον Αύγουστο, αλλά και την προσπάθεια του Μαξίμου να μετατοπίσει τη συζήτηση στην μεταμνημονιακή εποχή και το αναπτυξιακό σχέδιο, η παρουσία του πρωθυπουργού εκεί από όπου ξεκίνησαν - συμβολικά και πάλι - όλα μπορεί να σημάνει πολλά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ