ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ: Θα ξαναχτυπήσουμε τη Συρία αν ο Άσαντ κάνει χρήση χημικών

0

Σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η προειδοποίηση αυτή προς το συριακό καθεστώς (και συμμάχων του όπως η Ρωσία) ήρθε το Σάββατο δια στόματος τόσο του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς όσο και της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

Ο Πενς υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Χωρών της Αμερικής στη Λίμα του Περού ότι η Συρία θα πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» εάν οι ένοπλες δυνάμεις της διαπράξουν νέες επιθέσεις με χημικά όπλα. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί το αποτρεπτικό πλαίσιο που υφίσταται με στόχο το συριακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα τίμημα να πληρώσουν εάν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών» πρόσθεσε.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε νωρίτερα και η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι στην έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ που διεξήχθη μετά από σχετικό αίτημα της Ρωσίας για να εξεταστεί το σχέδιο απόφασής της για την καταδίκη της αεροπορικής επίθεσης των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας εναντίον στόχων σε συριακό έδαφος.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.

«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες» πρόσθεσε η Χέιλι.

Η απομόνωση της Ρωσίας

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία δεν κατάφερε σήμερα να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε, καθώς το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του.

Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τις δυνάμεις που εξαπέλυσαν σήμερα τα ξημερώματα επίθεση κατά της Συρίας για κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού".

Επιπλέον, είπε ότι οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι οι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά, στη Ντούμα της Συρίας.

Ρώσος πρεσβευτής: "Επιθετική ενέργεια" εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια "επιθετική ενέργεια" εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης των κρατών μελών του σήμερα, επί του ρωσικού σχεδίου απόφασης, το οποίο καταδικάζει τα πλήγματα των χωρών της Δύσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία "να δείξει υπευθυνότητα"

Το ΝΑΤΟ «καλεί τη Ρωσία να επιδείξει υπευθυνότητα» στη συριακή σύρραξη, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από μια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των 29 κρατών μελών του Οργανισμού, έπειτα από τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία.

«Οι Σύμμαχοι καλούν όλους όσοι υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, ιδίως τη Ρωσία, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να διασφαλίσουν ότι το συριακό καθεστώς θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία επισήμαναν στους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σήμερα ότι τα συντονισμένα αεροπορικά πλήγματά τους εναντίον συριακών κυβερνητικών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν η έσχατη λύση και στόχευαν στο να μπει ένα τέλος στην διάπραξη επιθέσεων με χημικά, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού.

Οι τρεις σύμμαχοι ενημέρωσαν τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σε μια ειδική συνεδρίαση στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και έλαβαν τη στήριξη των υπολοίπων 26 κρατών μελών, που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των διπλωματικών πιέσεων με στόχο την απαγόρευση των επιθέσεων με χημικά όπλα όπως ακριβώς εκείνης που η Δύση πιστεύει ότι διέπραξε η Δαμασκός την 7η Απριλίου στη Ντούμα.

Οι επιδρομές «υποβάθμισαν τις δυνατότητες της Συρίας να διεξάγει νέες επιθέσεις και την ίδια ώρα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα για την αποτροπή άλλων επιθέσεων» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν θα εγγυηθούμε ποτέ πλήρως ότι δεν θα γίνουν νέες επιθέσεις όσο υπάρχουν καθεστώτα που είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα» υπογράμμισε.

«Τα χημικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς να υπάρχει τιμωρία και δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν».

Σε μια χωριστή ανακοίνωση, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν να επιτρέψουν την «ταχεία, διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας» στις περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία.

Ερωτήματα και αντιφάσεις στη στρατηγική των ΗΠΑ

Πολλές ήταν οι φωνές στο πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ οι οποίες διατύπωσαν την υποστήριξή τους για τις επιδρομές που αποφάσισε ο Τραμπ, όμως, που την ίδια ώρα επέκριναν την απουσία μιας ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ για τη Συρία η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήξη του επταετούς πολέμου, με ή χωρίς τον Άσαντ.

Επιπλέον, σχολιαστές θέτουν ερωτήματα για το μήνυμα πίσω από την τελευταία αυτή αεροπορική επιδρομή, η οποία σηματοδοτεί ότι οι σύμμαχοι της Δύσης δεν θα επιτρέψουν μια επίθεση με χημικά όπλα να μείνει ατιμώρητη, ωστόσο εκφράζουν ενδοιασμούς σχετικά με μια βαθύτερη εμπλοκή στην περίπτωση των επιδρομών με βαρέλια με εκρηκτικά που εξαπολύει η κυβέρνηση Άσαντ προκαλώντας πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

«Προκειμένου να επιτύχει μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα τελευταία πλήγματα.

«Το να αποσυνδεθούν οι αεροπορικές επιδρομές από μια ευρύτερη στρατηγική ίσως να είναι απαραίτητο, αλλά από μόνες τους δεν θα οδηγήσουν στη επίτευξη των αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή» πρόσθεσε ο Μακέιν.

Εξάλλου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να αποσύρει τους σχεδόν 2000 Αμερικανούς στρατιώτες που επιχειρούν στη Συρία στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους και η διοίκησή του έχει αναστείλει τη στήριξη στους Σύρους αντάρτες, μια ένδειξη των προθέσεών του να αποδεσμευθεί από τη Συρία.

Ωστόσο φαίνεται πως αντέκρουσε ο ίδιος αυτό το μήνυμα ότι είπε σήμερα ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι προετοιμασμένοι να «επιμείνουν σε αυτήν την απάντηση» εάν ο Άσαντ δεν σταματήσει να κάνει χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.

Ο παράγοντας ISIS

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι την ώρα που υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του όπως ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έπεισαν τον μεγιστάνα πρόεδρο να αποφύγει σκληρότερες ενέργειες, κάτι που εκείνος αρχικά επιθυμούσε, με το επιχείρημα ότι θα διακινδύνευαν μια κλιμάκωση με τη σύμμαχο του Άσαντ, τη Ρωσία, η αμερικανική διοίκηση δεν είναι κοντά στο να χαράξει μια συνολική στρατηγική για τον πόλεμο στη Συρία.

Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, εξήγησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές στην πολεμική μηχανή του Άσαντ αλλά εν τέλει κατέληξε στο να υποβαθμίσει τις εγκαταστάσεις με τα χημικά εν μέρει διότι του υπενθύμισαν ότι ένα τμήμα της εγχώριας πολιτικής βάσης του αντιτίθεται στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εμπλακούν βαθύτερα στο αδιέξοδο της Συρίας.

«Πρόκειται για μια σκληρή αντίθεση που εκείνος πρέπει να αντιμετωπίσει» υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Κι ενώ η φερόμενη επίθεση με τα χημικά όπλα τοποθέτησε τη Συρία πλήρως στο ραντάρ του Τραμπ, ειδικοί σημειώνουν ότι είναι απίθανο να τον πείσουν να συνεχίσει την πορεία του στη Συρία πέρα της επικράτησης επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτους.

Άλλωστε, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, που δεν θέλουν να κατονομαστούν, λένε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης να απομακρύνει τον Άσαντ, που έχει επιβιώσει με την πολύτιμη στήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης. «Δεν υπάρχει καμία απάντηση για το πρόβλημα του Άσαντ» δήλωσε ο Φίρας Μάκσαντ, ο διευθυντής του ιδρύματος Arabia που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. «Ο Άσαντ τα κατάφερε, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον και αυτό το κεφαλαιοποιεί».

Κι ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την αποκαλούμενη Διαδικασία της Γενεύης η οποία θα οδηγούσε σε μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, πολλοί υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιμένουν ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει αποτύχει και είναι καιρός να επανεξεταστεί.

Από την πλευρά του ο Ντένις Ρος, που διετέλεσε σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή στην πρώτη του θητεία, υποστήριξε ότι τα αεροπορικά πλήγματα θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στη συνολική κατάσταση στη Συρία.

Η προσέγγιση του Τραμπ, εξήγησε, «δεν έχει να κάνει με την ισορροπία των εξουσιών στη Συρία. Έχει να κάνει με τον ISIS και να αποτραπεί η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ