ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στον κωδικό 474 τα πλεονάσματα συνεταιρισμών

0

Στον κωδικό 474 της φορολογικής δήλωσης που θα πρέπει να υποβάλλουν το επόμενο διάστημα και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να δηλώνονται τα ποσά των πλεονασμάτων τους προκειμένου – οι εν λόγω οργανώσεις – να τύχουν απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος. Τα παραπάνω αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχετικά με την συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (μεταξύ αυτών και των συνεταιρισμών) του φορολογικού έτους 2017.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «Στον κωδικό 474 αναγράφονται και τα ποσά των πλεονασμάτων των αγροτικών συνεταιρισμών του Ν.4384/2016 που διανέμονται στα μέλη τους, ανεξάρτητα από την καταβολή των υπόψη ποσών, προκειμένου οι εν λόγω συνεταιρισμοί να τύχουν απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος, καθόσον τα ποσά αυτά δεν φορολογούνται στο όνομά τους αλλά στο όνομα των μελών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν.4384/2016 (σχετ. το αριθ. πρωτ. ΔΕΑΦ Β 1068288 ΕΞ2016/ 26.4.2016 έγγραφό μας)».

Διαβάστε εδώ τη σχετική εγκύκλιο με τις Οδηγίες για συμπλήρωση και εκκαθάριση δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και οντοτήτων του 2017

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2018/04/Οδηγίες-για-συμπλήρωση-και-εκκαθάριση-δήλωσης-φορολογίας-εισοδήματος-νομικών-προσώπων-και-οντοτήτων-του-2017.pdf" title="Οδηγίες για συμπλήρωση και εκκαθάριση δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και οντοτήτων του 2017"]

Επιπλέον τονίζεται ότι «ο κωδικός 752 συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα των περ. α΄ και δ΄ του άρθρου 45, ήτοι κεφαλαιουχικές εταιρείες, συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών) για τις οποίες η χρεωστική διαφορά που προκύπτει σε βάρος τους από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κατ΄ εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, εκπίπτει ισόποσα σε τριάντα (30) ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιείται η ανταλλαγή των τίτλων και ανεξάρτητα από τον χρόνο διακράτησης των ομολόγων. Επίσης, από τις ίδιες επιχειρήσεις συμπληρώνονται οι κωδικοί 746, 747, 753 και 748, προκειμένου να δηλώσουν το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς, το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς που αποσβέσθηκε στις προηγούμενες χρήσεις, το ποσό απόσβεσης της χρεωστικής διαφοράς του τρέχοντος φορολογικού έτους και το υπολειπόμενο ποσό της χρεωστικής διαφοράς προς απόσβεση, αντίστοιχα».

Τέλος, «στον κωδικό 004, υπολογίζεται ο φόρος για το ποσό των κερδών που φορολογείται με συντελεστή 29% (νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων) καθώς επίσης και ο φόρος για το ποσό των κερδών που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών το οποίο φορολογείται με συντελεστή 13% (σχετ. ΠΟΛ.1059/2015 εγκύκλιος). Επισημαίνεται ότι για να χρησιμοποιηθεί ο μειωμένος συντελεστής φορολόγησης 13% θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί το αντίστοιχο πεδίο ότι ο υπόχρεος είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο του άρθρου 19 του Ν.4384/2016».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ