ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δημιουργήθηκαν οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου

0

ΕΝΩ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΟΧΗΜΑ 

Πραγματικότητα για την πόλη του Ρεθύμνου αποτελούν οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στην πλατεία Δημοκρατίας απέναντι από το Δημαρχείο, στο παρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων και στην Μαρίνα, διαμορφώθηκαν δύο θέσεις σε κάθε σταθμό φόρτισης, που προσεχώς τίθενται σε λειτουργία.  Και μην αναρωτηθείτε αν υπάρχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να χρησιμοποιήσει αυτούς τους σταθμούς. Ο Δήμος Ρεθύμνου αγόρασε το πρώτο και εντός των ημερών θα το δείτε να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης. Ο πρώτος που ήδη το οδήγησε είναι ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Μαρινάκης.

Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας, το Ρέθυμνο είναι η πρώτη ελληνική πόλη που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα πρωτοβουλίας CIVITAS Destinations, με στόχο στο μέλλον να υιοθετηθούν καθαρές και «πράσινες» λύσεις με προστιθέμενη αξία και στον τουρισμό.

H ευρωπαϊκή δράση «CIVITAS DESTINATIONS» αφορά πρωτοβουλίες και μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στον τομέα των μεταφορών και στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα.

Ανάμεσα στις δράσεις που αφορούν στο βιώσιμο σχεδιασμό αστικής κινητικότητας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, είναι και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης καθώς και η εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Έτσι ήδη αποκτήσαμε τους τρείς πρώτους, ενώ προγραμματίζεται ένας τέταρτος σταθμός θα εγκατασταθεί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης που προγραμματίζεται.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο ρόλος που θα διαδραματίσει η ηλεκτροκίνηση στο μέλλον είναι πολύ σημαντικός, καθώς η συνεισφορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη ρύπανση στην κλιματική αλλαγή, στο θόρυβο των πόλεων, είναι τεράστια δεδομένου ότι με τη χρήση τους πολλά προβλήματα σταματάνε και πολλές λύσεις επιτυγχάνονται.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι προς το παρόν ακριβό για την ελληνική αγορά, αλλά στη χρήση του, είναι 70% φθηνότερο σε σέρβις και κίνηση. Σύντομα όμως, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, το κόστος θα μειωθεί και αξίζει να πούμε ότι μέχρι το 2025, το κόστος αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα είναι το ίδιο με ενός συμβατικού. Επίσης, αναλύσεις διεθνών οίκων αναφέρουν ότι το 2030, το 35% των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν θα είναι ηλεκτρικά και το 2050 τα ηλεκτρικά θα είναι περισσότερα από τα συμβατικά.

Το CIVITAS Destinations χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και αποσκοπεί κυρίως στο να ενισχυθεί τόσο η βιώσιμη κινητικότητα όσο και η ανάδειξη των πόλεων ως αειφόρων τουριστικών προορισμών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ