ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πόλος έλξης τα μιτάτα: Η βοσκική αρέσει στους τουρίστες

0

“Γίνε και εσύ για μια ημέρα βοσκός στην Κρήτη!”. Αυξάνονται και πληθύνονται οι τουρίστες του νησιού που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για εκδρομές στην ενδοχώρα και κυρίως στα ορεινά χωριά προκειμένου να ζήσουν για λίγο τη ζωή των ντόπιων στα βουνά.

Εντείνεται όμως και το ενδιαφέρον των βοσκών να συμμετέχουν σε προγράμματα εκδρομών, ώστε να ξεναγούν τους επισκέπτες στα μιτάτα τους αλλά και να συμμετέχουν μαζί τους σε κτηνοτροφικές εργασίες.

Στην ουρά οι κτηνοτρόφοι για τα προγράμματα εκδρομών

Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Βαγγέλης Αλεφαντινός μάς είπε:

“Εδώ και ένα χρόνο έχουν εμπλουτιστεί τα προγράμματα αρκετών τουριστικών γραφείων με ημερήσιες εκδρομές στην ενδοχώρα για να έχουν τη δυνατότητα οι ξένοι να βιώσουν τον τρόπο ζωής στην ύπαιθρο. Για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εκδρομές σε μιτάτα όπου έχουν οι βοσκοί τα πρόβατά τους και οι ίδιοι προσεγγίζουν τα γραφεία ζητώντας να ενταχθεί το μιτάτο τους σε αυτά τα μονοήμερα.

Η εκδρομή περιλαμβάνει εκτός από τη βόλτα στο βουνό, συμμετοχή των τουριστών στην τυροκόμηση, ώστε η ξενάγηση να ολοκληρωθεί με γεύμα στο οποίο περιλαμβάνεται το τυρί που έφτιαξαν οι ίδιοι, αλλά και αντικριστό, με τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος. Όταν είναι η περίοδος που γίνονται οι κουρές των προβάτων, οι τουρίστες συμμετέχουν και σε αυτές και απολαμβάνουν όλη αυτή τη διαδικασία”.

Σύμφωνα με τον ξεναγό, οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από το παρθένο τοπίο στα Ανώγεια, την Αξό, τα Ζωνιανά και αλλού αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι βοσκοί τον οποίο θεωρούν πολύ αυθεντικό.

Χιλιάδες τουρίστες όλων των εθνικοτήτων και των ηλικιών συμμετέχουν κάθε χρόνο με μεγάλο ενδιαφέρον στις εκδρομές στα χωριά που οργανώνουν τα τουριστικά γραφεία για να ξεφύγουν από το κλασικό “ήλιος – θάλασσα” και να γνωρίσουν την αυθεντική Κρήτη.

Τα δημοφιλέστερα απ’ αυτά είναι τ’ Ανώγεια, η Αξός, οι Μαργαρίτες, οι Βρύσες, ο Βάμος, το Γαβαλοχώρι, οι Αρχάνες, τα Πεζά, ο Ζαρός, το Τζερμιάδω, το Ψυχρό, η Κριτσά κ.ά.

Μεγάλη ανταπόκριση για τις εκδρομές υπάρχει κυρίως από Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς. Εκδρομές τουριστικών γκρουπ στην ενδοχώρα οργανώνει εδώ και πολλά χρόνια το τουριστικό γραφείο Cretan Holidays του κ. Κώστα Μπαντουβά.

Ο γενικός διευθυντής κ. Κώστας Μαρκάκης ανέφερε: “Θα έλεγα ότι με την πάροδο των ετών αυξάνεται το ενδιαφέρον για αυτές τις εκδρομές και εμείς φροντίζουμε να εμπλουτίζουμε τακτικά τα προγράμματά μας.

Πηγαίνουμε σε πολλά διαφορετικά χωριά, όπως είναι οι Ασίτες, η Κριτσά, οι Μαργαρίτες και πολλά άλλα και οι τουρίστες, κυρίως Γερμανοί και Ολλανδοί, από το γραφείο μας το απολαμβάνουν.

Οι άνθρωποι στα χωριά ουσιαστικά συμμετέχουν, και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, στην υποδοχή τους και η φιλοξενία που τους δείχνουν ενθουσιάζουν τους τουρίστες”.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, είναι πολύ σημαντικό να δουν οι τουρίστες την ενδοχώρα της Κρήτης γιατί αυτή με τις παραδόσεις, μάς διαφοροποιεί από τις άλλες περιοχές.

“Εμείς αυτήν, την άλλη, την αυθεντική Κρήτη, θέλουμε να τη στηρίζουμε και να την αναδεικνύουμε” τόνισε ο κ. Μαρκάκης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ