Nova Professional Economy 23 euro!!!

«Όχι» σε λατομείο λένε οι κάτοικοι των Αρμένων Ρεθύμνου

Την αντίθεσή του με τη λειτουργία μονάδας παραγωγής σκυροδέματος, ασφαλτομίγματος και εγκατάσταση επεξεργασίας Α.Ε.Κ.Κ. εκφράζει το τοπικό συμβούλιο των Αρμένων, δηλώνοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής είναι διατεθειμένοι να κάνουν κινητοποιήσεις προκειμένου να μην το επιτρέψουν.

Σε ανακοίνωσή του το Τ.Σ. Αρμένων αναφέρει:
«Με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση μελέτης Μονάδας παραγωγής έτοιμου Σκυροδέματος, ασφαλτομίγματος και εγκατάσταση επεξεργασίας Α.Ε.Κ.Κ της εταιρείας ΛΑΤΟΜ-ΤΕΧΝΟΠΕΤΟΝ ΑΕΒΕ στην περιοχή Χαλέπα των οικισμών Αρμένων-Αγ. Γεωργίου, το Τοπικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την 09/5/2018 από κοινού με τους πολιτιστικούς Συλλόγους Αρμένων-Σωματά και παρουσία κατοίκων της περιοχής για το παραπάνω θέμα, όπου είναι κάθετα αντίθετοι με τη λειτουργία εγκατάστασης τέτοιας μονάδας στην περιοχή και θα προβούν σε κάθε μορφή κινητοποιήσεων προκειμένου να μην επιτρέψουν την επαναλειτουργία του, καθώς είναι γνωστό ότι σταμάτησε η λειτουργία του πριν 8 χρόνια οριστικά ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων με τα προβλήματα που δημιουργούνταν.

Παράλληλα, απέστειλαν έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες όπου αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να λειτουργήσει Λατομείο στη παραπάνω περιοχή».

Στο έγγραφο που εστάλη προς το δήμο Ρεθύμνης, το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕΡ, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναφέρεται:

«Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής, σας γνωρίζουμε ότι ύστερα από συζήτηση του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητάς μας που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Κατάστημα την 09-05-2018 για το παραπάνω θέμα, όπου και συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος και κάτοικοι των οικισμών Αρμένων –Αγίου Γεωργίου σας παραθέτουμε τα κάτωθι:

1. Η συγκεκριμένη εταιρία δραστηριοποιήθηκε επί μία τριακοπενταετία στη συγκεκριμένη περιοχή και σταμάτησε οριστικά το σύνολο των δραστηριοτήτων της το 2010.

2. Έχει προκαλέσει κατά το παρελθόν εντονότατες διαμαρτυρίες των κατοίκων αλλά και των φορέων του χωριού. Με πρόσχημα την αποκατάσταση περιβάλλοντος (δεν έγινε ποτέ), αλλά και τον κίνδυνο ανεργίας των τότε εργαζομένων είχε συμφωνηθεί ολιγόχρονη παράταση η οποία έληξε οριστικώς και αμετακλήτως το 2010.

3. Ο χώρος εγκατάστασης βρίσκεται εντός της ζώνης των 800 μέτρων του οικισμού Αγ. Γεωργίου- Αρμένων έχει θέματα προς ρύθμιση, αλλά δεν έχει καταργηθεί όπως σκόπιμα και εσφαλμένα ισχυρίζεται η εταιρία. Η απόσταση από τον όμορο οικισμό των Αρμένων είναι μικρότερη των 500 μέτρων και δίπλα σε υφιστάμενα δομημένα σπίτια.

4. Έχει ήδη προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στο όμορο φαράγγι της Κορακιάς και η συνέχιση λειτουργίας θα το εξαφανίσει τελείως, αφού η κεκαλυμμένη εξόρυξη της μελέτης θα γίνεται σε αυτό το χώρο. Αποκρύφτηκε κατά το παρελθόν και καταστράφηκε μεγάλο σπήλαιο εντός της εξόρυξης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης και άλλου, λόγω και της υφιστάμενης γεωλογίας της περιοχής.

5. Προκαλούσε τεράστια όχληση, συνοδευόμενη με αιωρούμενα σωματίδια (ιδιαίτερα από το ασφαλτομίγμα και το σπαστήρα) με τιμές πολύ υψηλότερες από το επιτρεπτό όριο βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Αρμένων. Τα υγρά απόβλητα των δραστηριοτήτων κατέληγαν μέσω του όμορου χειμάρρου στον υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια μόλυναν της κοντινές γεωτρήσεις ύδρευσης των χωριών του Βρύσινα. Παρότι θεωρητικά και μόνο υπάρχει πρόβλεψη στη μελέτη στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί.

6. Το αρχαιολογικό στολίδι της περιοχής (Υστερομινωϊκό νεκροταφείο Αρμένων), το διεθνές μονοπάτι Ε4, ο παραδοσιακός οικισμός Αρμένων βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του χιλιομέτρου. Η λειτουργία τέτοιων μονάδων υποβαθμίζει την περιοχή και αποτελεί τροχοπέδη αγροτουριστικής ανάπτυξης.

Καταλήγοντας θα θέλαμε να τονίσουμε την αποφασιστικότητα των κατοίκων της περιοχής να προβούν σε όλες τις αναγκαίες κινητοποιήσεις, ώστε να αποτραπεί η λειτουργία τέτοιων μονάδων, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, υποβαθμίζει βάναυσα το ήδη κακοποιημένο φυσικό περιβάλλον και αποτελεί τροχοπέδη ανάπτυξης των αγροτουριστικών μονάδων.

Ύστερα από τα παραπάνω, ζητούμε όχι μόνο για τη μη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής, αλλά και την αποτροπή οποιαδήποτε διαδικασίας θα μπορούσε να οδηγήσει στη λειτουργία της μονάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση απαιτηθεί».

Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιώργος Κολυβάκης.

Σχετικά άρθρα