ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένας χρόνος επιτυχημένης λειτουργίας του νέου κτιρίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

0

Ένα χρόνο έχει κλείσει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου στο καινούργιο κτήριο, που ενώ συνεχίζει να αναμένει το βασικό του εξοπλισμό σε ράφια και με τα γνωστά κενά στο προσωπικό, έχει να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα που σηματοδοτεί την αρχή της νέας εποχής για τον πνευματικό αυτό πυρήνα της πόλης μας. Με κύριο άξονα την υποδοχή σχολείων ή μεμονωμένων επισκεπτών και τις δράσεις για παιδιά που βαθμιαία αυξάνονται και καθιερώνονται, η Βιβλιοθήκη κινείται προς την ηλεκτρονική εποχή.

Η μεταφορά και εγκατάσταση στο καινούργιο κτήριο ολοκληρώθηκε με την καταλυτική υποστήριξη μεγάλου αριθμού εθελοντών. Αλλά και η καθημερινή λειτουργία υποστηρίζεται από 5 – 10 φοιτητές του Πανεπιστημίου μας που τοποθετούνται εδώ για την πρακτική τους άσκηση. Τέλος σημαντικός αριθμός προγραμμάτων και δράσεων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τα εθελοντικά στελέχη που υποστηρίζουν τα λιγοστά μέλη του προσωπικού. Πραγματοποιήθηκαν έτσι:

Δράσεις φιλαναγνωσίας που προτάθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Δίκτυο Βιβλιοθηκών: Μάιος 2017 «Σημεία ανάγνωσης», 7 εκδηλώσεις, Καλοκαίρι 2017 «Καλοκαιρινή εκστρατεία» 24 εκδηλώσεις, Δεκέμβριος 2017 «Χριστούγεννα στη βιβλιοθήκη», Ιανουάριος 2018 «Κάθε μήνα έχουμε … θέμα» που συνεχίζεται.

Δράσεις που οργανώθηκαν από μας: Ιανουάριος 2018 «Κάθε Παρασκευή τα σχολεία πάνε βιβλιοθήκη» που συνεχίζεται, Φεβρουάριος 2018 «Αφιέρωμα στον Κώστα Ουράνη», Μάρτιος 2018 τριήμερο «Οι έφηβοι πάνε βιβλιοθήκη».

Δράσεις που φιλοξενήθηκαν στο χώρο μας: «Ημέρες γαλλοφωνίας» σε συνεργασία με το σύλλογο καθηγητών Γαλλικής, Μάρτιος 2017 και 2018, Έκθεση βιβλίων φωτογραφίας «Νομαδική Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ MEDPHOTO, Δεκέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018, «Μαγειρεύουμε για ένα καλύτερο Κόσμο» σε συνεργασία με τη WWF, Μάρτιος 2018.

Επισκέψεις – Ξεναγήσεις: Περίπου 2000 παιδιά, από 100 τμήματα σχολείων όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων και παιδικών σταθμών, έχουν φιλοξενηθεί για απλή επίσκεψη – ξενάγηση ή για συμμετοχή σε ωριαίο ή δίωρο πρόγραμμα.

Εν αναμονή της τοποθέτησης ραφιών στο σύνολο του κτηρίου, η λειτουργία της βιβλιοθήκης περιορίζεται στους χώρους του ισογείου. Αυτό περιορίζει προς το παρόν τη δυνατότητα πλήρους λειτουργίας αναγνωστηρίου και διοργάνωσης απαιτητικότερων εκθέσεων και εκδηλώσεων. Οι χώροι του καινούργιου κτηρίου πάντως, παρέχουν μεγαλύτερη άνεση για την καθημερινή εργασία εκτός από το δανεισμό και επιστροφή βιβλίων: εισαγωγή και καταλογογράφηση, διευθέτηση στα ράφια, ντύσιμο και συντήρηση βιβλίων. Εργασία που προχωρεί εντατικά, στην οποία συνεισφέρουν τέσσερις εθελόντριες με ειδικές γνώσεις, αφενός για την τακτοποίηση του μεγάλου όγκου βιβλίων που βρισκόταν στις αποθήκες, αφετέρου για την παράδοση στη χρήση του μεγάλου επίσης αριθμού που αγοράζονται, περίπου 5000 βιβλία το 2017.

Εκτός από χρηματικές ή άλλες προσφορές, όπως η δημιουργία και συντήρηση του κήπου μας από το Δήμο, η βιβλιοθήκη από το δικό της προϋπολογισμό έχει προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα καθαρισμού, προστατευτικά σκίαστρα, αριθμό καθισμάτων, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, όπως οι διαδραστικές οθόνες.

Ορόσημο για την πλήρη ανάπτυξη της λειτουργίας μας είναι η τοποθέτηση του εξοπλισμού, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης παλιότερων και νέων βιβλίων, πλήρους λειτουργίας των αναγνωστηρίων και απελευθέρωσης χώρων για εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις. Προς το παρόν συνεχίζεται η συμμετοχή μας στα προγράμματα του Δικτύου Βιβλιοθηκών για παιδιά, και προγραμματίζονται νέες δράσεις για εφήβους και ενηλίκους.

Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή πρωί Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 14.30 και απόγευμα Δευτέρα και Πέμπτη 18.00 – 20.30.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ