ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Γιατί δεν προχώρησε Κέντρο θεραπείας καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη

0

Το νέο "όχι" της Ελλάδας σε τεχνογνωσία του Cern για αντιμετώπιση καρκινικών όγκων, προκάλεσε πίκρα και στην Κρήτη.

Μια «χρυσή» ευκαιρία για να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία του Cern για τη δημιουργία Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, έχασε σύμφωνα με πολλούς η Ελλάδα ενώ στο παρελθόν είχε προταθεί για το Κέντρο και η Κρήτη. Η χώρα μας αρνήθηκε να διεκδικήσει την εγκατάσταση μονάδας με αποτέλεσμα να το αδράξουν την ευκαιρία Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο.

Ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για πρωτοποριακή θεραπεία που θα προσφερόταν σε ογκολογικούς ασθενείς είναι ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αλέξης Κοκολάκης. Σήμερα το πρόσωπο που τέθηκε επικεφαλής της προσπάθειας μιλώντας με πίκρα στο neakriti.gr, κάνει λόγο για πόλεμο συμφερόντων καθώς όπως λέει «την περίοδο που είχα ασχοληθεί με το ζήτημα, με την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου Κρήτης και του διευθυντή Ανάπτυξη του επιστημονικού δικτύου CERN - HERMES ένιωθα ως μοναχικός καβαλάρης, λίγοι είχαν αντιληφθεί το μέγεθος του εγχειρήματος».

«Τα προσωπικά συμφέροντα, υπερισχύουν των εθνικών»

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ.Κοκολάκης: «Ίσως οι ατομικές στρατηγικές και τα προσωπικά συμφέροντα, συνεχίζουν να υπερισχύουν των εθνικών. Αυτό με στενοχωρεί και με πικραίνει. Ήταν και ο βασικός λόγος που αποχώρησα από τα κοινά. Ασχέτως με τα παραπάνω το σημαντικό σήμερα είναι ότι, πριν από την αποχώρηση μου από το περιφερειακό συμβούλιο, είχα καταφέρει (στο φάκελο που είχα καταθέσει με την επιστημονική τεκμηρίωση του CERN- HERMES) να εξασφαλίσω από τις αρμόδιες αρχές την ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ για την θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην "επικράτεια". Είναι και ο λόγος που το θέμα παραμένει ανοικτό και ζεστό».

Πανάκριβη επένδυση λέει η κυβέρνηση

Η ακτινοβολία των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, θεωρείται ότι έχει αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού «χτυπά» τον όγκο «στην καρδιά του». Αρχικά η πρόταση δημιουργίας Κέντρου θεραπείας καρκίνου με πρωτόνια αφορούσε στην Κρήτη ωστόσο τελικά η σκέψη δεν προχώρησε. Το θέμα ήρθε και πάλι πρόσφατα στο προσκήνιο καθώς η Ελλάδα αρνήθηκε τεχνογνωσία από το CERN.

Επισήμως η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για πανάκριβο εγχείρημα. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης: «το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης είναι υψηλό, σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου», ειδικά «αν ληφθεί υπόψη ότι στις συνήθεις και κατά πολύ οικονομικότερες ακτινοθεραπείες έχουν ήδη σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στον περιορισμό των παρενεργειών».

Επένδυση 100 εκατ. ευρώ

Αντίθετη ήταν η θέση του κ.Γαζή. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ, και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής, αναφερόμενος στην καινοτόμο Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, έκανε λόγο για μια επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, με επιστημονικά, τεχνολογικά και θεραπευτικά οφέλη που η κυβέρνηση ανεξήγητα απορρίπτει.

Όσο για την προοπτική να γίνει το Κέντρο αυτό στην Κρήτη, όπως όλα δείχνουν έχει οριστικά χαθεί. Σύμφωνα με τον κ.Κοκολάκη: «Την στιγμή που η έγκριση πρακτικής υφίσταται για την χώρα μας, το έργο αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι, αυτή την στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες κέντρα θεραπείας με πρωτόνια και ελαφριά ιόντα.

Είμαι σίγουρος ότι, μόλις σταθεροποιηθεί το πολιτικό και φορολογικό περιβάλλον της χώρας, όπως και η δικαιοσύνη. Τα προσωπικά συμφέροντα και οι στρατηγικές πολιτικών και επιστημόνων θα ξεπεραστούν και το έργο θα υλοποιηθεί, με την συμμετοχή η όχι, δημοσίων φορέων, του CERN ή άλλων οργανισμών. Ο δρόμος έχει ανοίξει, το πλαίσιο έχει δημιουργηθεί μετά την "ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ" στην χώρα μας και η τεχνογνωσία διατίθεται στην αγορά».

Βέβαια υπάρχει και μερίδα ογκολογικών ασθενών που θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να απορριφθεί τόσο εύκολα η πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας στο νησί μας και συνεχίζει να ελπίζει ότι το θέμα θα επανεξεταστεί. Εξάλλου γίνονται ταχύτατα βήματα στο χώρο της έρευνας, και κάτι που σήμερα θεωρείται δύσκολο εγχείρημα, αύριο μπορεί να αποτελεί κοινή και σύγχρονη μέθοδο για ασθενείς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ