ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης

0

Η 18η Μαΐου είναι καθιερωμένη ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης διοργάνωσε κι εφέτος, όπως το κάνει επί σειρά ετών, εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του, στην οδό Βερνάρδου στην Παλιά Πόλη.

Πέρυσι το Μουσείο είχε γιορτάσει την Ημέρα αυτή με εκπαιδευτική εκδρομή σε έξι Μουσεία του Πάνω Μυλοποτάμου (Αρχαιολογική Συλλογή και Μουσείο Γρυλιού Ανωγείων, Μουσειακή Συλλογή Μονής Δισκουρίου, Μουσεία Λαογραφικό, Κεραμικής και Λαδιού Γαράζου). Το προηγούμενο έτος είχε εορτάσει με την εκδήλωση «Αποσπερίζοντας στο Μουσείο», κατά την οποία είχε παρουσιαστεί και το βιβλίο «Το Κρητικό αίνιγμα», ενώ ακόμη παλιότερα το είχε κάνει με την εμψύχωση ενός προγράμματος προφορικής ιστορίας.

Εφέτος, σε συνεργασία με το Β΄ Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Ρεθύμνου διοργάνωσε ένα πρόγραμμα που αναφερόταν στην παραδοσιακή αγγειοπλαστική. Στο πρώτο μέρος του πραγματοποιήθηκε προβολή από τον Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου Χάρη Στρατιδάκη, με θέμα τις τεχνικές, τις φόρμες και τα προϊόντα της λαϊκής αγγειοπλαστικής. Ακολούθησε ξενάγηση όσων συμμετείχαν στην αίθουσα αγγειοπλαστικής του Μουσείου, από την υπεύθυνη λειτουργίας Αναστασία Πλατυρράχου.

Κατά το δεύτερο μέρος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εργαστήριο διακόσμησης αγγείων, τα οποία η Ομάδα Κατασκευών έχει ήδη πλάσει και ψήσει στον κεραμικό φούρνο του Γιώργου Δαλαμβέλα στις Μαργαρίτες. Τη δραστηριότητα αυτή υποστήριξαν η εμψυχώτρια της ομάδας Σταυρούλα Κατσιπουλάκη, από κοινού με την κοινωνική λειτουργό Κατερίνα Κατσιμάνη και την ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου και φυσιοθεραπεύτρια του ΚΑΠΗ Κατερίνα Τσακάλη.

Η συνεργασία των Α΄ και Β΄  Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων με το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο έχει μια προϊστορία πολλών χρόνων. Τα μέλη και των δύο ΚΑΠΗ είναι φορείς του λαϊκού πολιτισμού, και κατορθώνουν να μετατρέπουν τις συνδιοργανώσεις σε εκδηλώσεις ενεργούς λαογραφίας. Το Μουσείο θα ήθελε τους ευχαριστήσει για μια ακόμη φορά και να τους ευχηθεί μακροημέρευση, υγεία και δημιουργικότητα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ