ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η άγρια ομορφιά της φύσης στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι

0

Το Φαράγγι του Κουρταλιώτη ή Κουρταλιώτικο Φαράγγι βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου, 22 περίπου χιλιόμετρα νότια από την πόλη και είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κρήτης.

Το όνομα Κουρταλιώτικο οφείλεται στο δυνατό άνεμο που όταν φυσά δημιουργεί σφυρίγματα περνώντας ανάμεσα από τα κοιλώματα των βράχων, που μοιάζουν με κούρταλα (κρόταλα) που κτυπούν. Ξεκινά από το χωριό Κοξαρέ, ακολουθεί τον ποταμό Κουρταλιώτη, ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα και Ξηρό Όρος και καταλήγει στη λίμνη της παραλίας Πρέβελη. Οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού φθάνουν τα 600 μέτρα και είναι γεμάτες ανοίγματα και σπηλιές. Το μήκος του φτάνει τα 2,5 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά μεταξύ εισόδου – εξόδου είναι 150 μέτρα.

Το Κουρταλιώτικο φαράγγι αποτελεί χώρο φωλιάσματος και τροφοληψίας πολλών σπάνιων ειδών πτηνών, κυρίως αρπακτικών, και για το λόγο αυτό θεωρείται σημαντική περιοχή σε διεθνές επίπεδο από ορνιθολογική άποψη.

Στα μισά της διαδρομής, συναντά κανείς το δρόμο που περνάει μέσα από το φαράγγι με χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητα και μονοπάτια που οδηγούν στο μικρό γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Η παράδοση λέει ότι μόλις ο άγιος άγγιξε το βράχο, αμέσως πετάχτηκε άφθονο νερό από τα σημεία που ακούμπησαν τα δάχτυλά του. Αυτές είναι οι πέντε πηγές του Κουρταλιώτη κοντά στο εκκλησάκι και αξίζει να κατέβει κανείς τα σκαλιά για να τις δει. Προς το τέλος του φαραγγιού, υπάρχει ένα σημείο που μοιάζει με τροπική λίμνη και έχει ονομαστεί η παραλία με τους φοίνικες, όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει στα πεντακάθαρα νερά.

Το φαράγγι του Κουρταλιώτη χαρακτηρίζεται ως θαύμα της φύσης, με πυκνή θαμνώδη βλάστηση, πλούσια πανίδα και θεόρατα πλατάνια και πραγματικά αξίζει να το περπατήσει κανείς για να θαυμάσει την άγρια ομορφιά του κρητικού τοπίου.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ