ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κονδύλια 5,22 δισ. ευρώ στον πόλεμο κατά της φτώχειας

0

Στόχος το κονδύλι για την κοινωνική πρόνοια να αυξηθεί στα 5,22 δις ( 2,9% του ΑΕΠ ) ευρώ από 3,96 δις ευρώ ( 2,2% του ΑΕΠ ) που είναι σήμερα βάζει στο σχετικό κεφάλαιο το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης.

Σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων στο «κατώφλι» της φτώχειας ή κάτω από αυτό και να επιτύχει την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει καθώς τα κονδύλια για πρόνοια στον μέσο όρο της ΕΕ είναι στο 4,1% του ΑΕΠ. Το ζητούμενο, όμως, είναι οι παρεμβάσεις να είναι καλά στοχευόμενες ώστε να έχουν αποτέλεσμα.

Άξονες της επέκτασης της πολιτικής θα είναι, σύμφωνα με το σχέδιο, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Από το κείμενο του σχεδίου φαίνεται ότι στόχος για το ΚΕΑ το οποίο -ήδη ευεργετεί 700.000 άτομα- είναι να ενισχυθεί και να περιλάβει περισσότερους και με μεγαλύτερες χρηματικές παροχές αλλά και με παροχές σε είδος ειδικά μετά την αύξηση και του κατώτερου μισθού που επίσης προγραμματίζει η έκθεση. Η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας λεγόμενος και 2ος πυλώνας του ΚΕΑ, θα ολοκληρωθεί το 2018 με πρόσθετες υπηρεσίες και παροχές σε είδος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ήδη τα κοινωνικά τιμολόγια για το νερό και την ενέργεια, η άμεση σύνδεση με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους πιο άπορους για παροχή τροφίμων και βασικών ενισχύσεων, η εγγραφή των παιδιών σε σταθμούς και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα.

Βασική προτεραιότητα όμως είναι και η επανένταξη στην αγορά εργασίας. Το 10% των ανέργων δικαιούχων του ΚΕΑ έχουν ήδη πρόσβαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί ο 3ος αυτός πυλώνας φτάνοντας το 20% εντός των επόμενων 2 ετών, με σαφή σκοπό τη διευκόλυνση της επανένταξης αυτών των ευάλωτων κοινωνικών τμημάτων ώστε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός τους σε μια παγίδα φτώχειας.

Παιδική φτώχεια

Προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική στα επόμενα χρόνια θα έχει και η καταπολέμιση της παιδικής φτώχειας. Ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τα παιδιά και τις οικογένειες βρίσκεται υπό συζήτηση και θα στοχεύει στην καθιέρωση ενός ισχυρού, ανθεκτικού και βιώσιμου πλαισίου προστασίας.

Εν τω μεταξύ, προβλέπονται πρόσθετες κοινωνικές επενδύσεις θα έρθουν από τα αντίμετρα του 2019 για:

- Συνέχιση του επιτυχημένου προγράμματος σχολικών γευμάτων. Το πιλοτικό πρόγραμμα που ωφέλησε 3.000 παιδιά το 2016, αυξάνοντας τα σε 10.000 το 2017 επεκτείνεται σταδιακά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Το 2018 θα εξυπηρετηθούν30.000 ημερήσια γεύματα, που θα αυξηθούν σε 500.000 το 2019 και το 2020, ξεκινώντας από τα σχολεία στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια και την ανεργία.

- Αύξηση του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών, από 2.800 μονάδες το 2018 καλύπτοντας100.000 παιδιά, σε 5.000 μονάδες το 2019-2020 για 145.000 παιδιά. Θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι γονείς αλλά και εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια και την ανεργία.

-Αύξηση των επιδομάτων στέγασης για οικογένειες (με ενοίκιο και δάνειο), ιδίως των χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων με κόστος 600 εκ ευρώ.

- Ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών για οικογένειες και παιδιά, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες που βασίζονται στην κοινότητα μέσω περίπου 10 Κέντρων Στήριξης Οικογένειας στο Δίκτυο Κοινοτικών Κέντρων, που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

-Ενίσχυση των μέτρων στήριξης της μητρότητας, κυρίως για τις ανασφάλιστες μητέρες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ