ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Κόλλησε» το σχέδιο για εξαγορά «κόκκινων δανείων»

0

  • ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ

Στην κατάσταση αναμονής για τις νομοθετικές ρυθμίσεις είναι τόσο η ΚΕΔΕ, όσο και ο δήμος Ηρακλείου, από τον οποίο και ξεκίνησε η πρόταση για εξαγορά «κόκκινων δανείων», από διαδημοτική εταιρία που προτάθηκε να συσταθεί, προκειμένου να σωθούν οι πρώτες κατοικίες των δημοτών που ανήκουν σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες.

Με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου οικονομικών του δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργου Καραντινού και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού, η πρόταση που κατατέθηκε και έγινε ομόφωνα δεκτή από τη ΚΕΔΕ πριν από μερικούς μήνες, θα βοηθούσε σε πολλές περιπτώσεις τους δανειολήπτες «κόκκινων δανείων» να μη χάσουν το σπίτι τους (πρώτη κατοικία). Τον τελευταίο καιρό η εν λόγω πρόταση δείχνει να έχει «κολλήσει» καθώς δεν έχει δοθεί, τουλάχιστον ακόμα, η νομοθετική δυνατότητα προκειμένου να προχωρήσει σε υλοποίηση.

Η πρόταση αφορά ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ηρακλείου, αφού προβλέπει τη δημιουργία διαδημοτικής εταιρίας που θα εξαγοράσει σε τιμές fund τα «κόκκινα δάνεια» πρώτης κατοικίας των δημοτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, τα οποία στη συνέχεια η εταιρία, θα τα βεβαίωνε στους δανειολήπτες, δίνοντάς τους όμως τη δυνατότητα αποπληρωμής, σε μικρές μηνιαίες δόσεις και σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 20ετίας.

Το σκεπτικό, δηλαδή, είναι η διαδημοτική αυτή εταιρία, να παίξει το ρόλο των ξένων funds, προς όφελος όμως των δημοτών.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Ο αντιδήμαρχος των Οικονομικών του δήμου Ηρακλείου κ. Καραντινός, μιλώντας στο «Ρέθεμνος» τόνισε: «Για να μην δημιουργούμε φρούδες ελπίδες στους δημότες θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση».

Αναφερόμενος στην πρόταση επεσήμανε: «Κινηθήκαμε σε δύο άξονες. Καταρχήν ήταν σημαντικό να αναδειχτεί το κοινωνικό κομμάτι, το οποίο ήταν καλά «κρυμμένο κάτω από ένα χαλί» και κανείς δε μιλούσε για αυτό.

Από 1/1/2019 θα δημιουργηθεί ένα τσουνάμι πλειστηριασμών με απρόβλεπτες συνέπειες, ιδιαίτερα στην Κρήτη, αφού υπάρχουν ιδιαίτερες σχέσεις όσον αφορά στους εγγυητές των «κόκκινων δανειοληπτών» που συνήθως είναι συγγενικά και φιλικά πρόσωπα. Προκειμένου να προλάβουμε τις αναμενόμενες άσχημες εξελίξεις προτείναμε, όπως άλλωστε γίνεται στην Κύπρο, να δοθεί η δυνατότητα πρώτα στο δανειολήπτη και κατόπιν στον εγγυητή, να μπορεί να εξαγοράσει το δάνειό του στην τιμή στην οποία θα το πουλήσει η τράπεζα στο fund».

ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Στη συνέχεια ο ίδιος μιλώντας για το κομμάτι της πρότασης που αφορά τη σύσταση της διαδημοτικής εταιρίας επεσήμανε: «Την παραπάνω πρόταση, ο δήμαρχος Ηρακλείου την πήγε ακόμη παραπέρα, καθώς η σκέψη του ήταν ακόμα πιο προχωρημένη. Είπε, ότι αφού ο δήμος έχει πλεονάσματα, μπορούμε να βρούμε τον τρόπο χωρίς φυσικά να χαρίζουμε χρήματα, να προχωρήσουμε σε εξαγορά, δίνοντας τη δυνατότητα στον οφειλέτη να ξεχρεώσει σε πολλές μικρές δόσεις και να μην χάσει το σπίτι του. Για να προχωρήσουμε όμως έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσουμε την άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και μια κεφαλαιακή υποστήριξη, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάστηκε να εμπλακεί κι άλλος φορέας, κι αυτός ήταν η ΚΕΔΕ».

Ο κ. Καραντινός αναφερόμενος στις μέχρι τώρα κινήσεις τόνισε: «Έχουμε στείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος μία επιστολή, η οποία μας απάντησε με την ισχύουσα νομοθεσία αναφέροντας τις προϋποθέσεις, οι οποίες όμως, δεν δίνουν τη δυνατότητα, από άποψη κεφαλαιακής συγκρότησης και νομικής υποστήριξης, να δημιουργηθεί αυτή η εταιρία, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Προκειμένου να προωθηθεί η πρόταση είπαμε να κινητοποιήσουμε και άλλους φορείς, όπως η ΓΣΕΕ την ΟΕΒΕΝΗ κ.α.

Επίσης έχουμε μιλήσει και στον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Καββαθά, ο οποίος δημιουργεί συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα για να αναδείξει το θέμα, αφού και οι μικροεπιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα».

 

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

«Όταν συζητήσαμε το θέμα στην ΚΕΔΕ μια μειοψηφία ήμασταν αυτοί που το προτείναμε, αλλά με επιχειρήματα τελικά πήραμε ομόφωνη απόφαση.

Κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις των δημάρχων γιατί διευκρινίσαμε, ότι δεν θα κάνουμε τους δήμους που έχουν χρήματα να φαίνονται ότι οι δήμαρχοί τους έχουν περισσότερες ευαισθησίες, καθώς υπάρχουν δήμοι που ενώ μπορεί να θέλουν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Επίσης τους ξεκαθαρίσαμε ότι θα μπουν προϋποθέσεις και δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να μείνουν εκτός οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που γνωρίζουμε ότι αφορούν το 11% των δανειοληπτών. Εκτός από αυτό το 11% όμως, οι υπόλοιποι είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που κάποτε είχαν δύο μισθούς και μετά την κρίση δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις που συνεχώς αυξάνονται», υπογράμμισε ο κ. Καραντινός.

Σε ερώτημα που αφορούσε, στο αν οι δήμοι μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην εξαγορά των δανείων μέσω της διαδημοτικής εταιρίας, απάντησε: «Ως αρμόδιος αντιδήμαρχος είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τουλάχιστον ο δήμος Ηρακλείου μπορεί» και πρόσθεσε: «Αν μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα 2-5% από τα πλεονάσματα θα γίνει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο».

 

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Παρά την πολύμηνη αναμονή, ο κ. Καραντινός ανέφερε ότι δεν έχουν χάσει ακόμα τις ελπίδες τους, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν φτάνουν μόνο οι δικές τους προτάσεις και πιέσεις. «Αν δεν δημιουργηθεί ένα κοινωνικό ρεύμα προς αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε το 2019, θα είναι αργά».

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο γιατί τα συμφέροντα είναι τεράστια κι αν δεν βοηθήσει νομοθετικά η πολιτεία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Οι πιστωτές θέλουν πίσω τα χρήματά τους και δεν ενδιαφέρονται αν κρεμαστεί κάποιος ή αν συγγενείς αλληλοσκοτωθούν. Δυστυχώς, λόγω της ιδιοσυγκρασίας των Κρητικών θα αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά το 2019, που δεν θα υπάρχει καμία προστασία για τους δανειολήπτες».

Κλείνοντας ο ίδιος ανέφερε: «Πάντως, μετά τη δημοσιότητα που δόθηκε, υπήρξε κι ένα θετικό καθώς οι τράπεζες άρχισαν να καλούν για εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά κι εκεί από τις 44 χιλιάδες αιτήσεις που κατατέθηκαν, μόνο οι 24 χιλιάδες έχουν ευοδωθεί».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ