ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.: Απάντηση σε δημοσίευμα για τη Φορτέτζα - Λόφο

0

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε και δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο σχετικά με την «ασφάλεια των ανηλίκων που συμμετέχουν σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στη Φορτέτζα » αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν τις εκδηλώσεις στο κάστρο. Θα θέλαμε λοιπόν  να παρέχουμε όλη την πληροφόρηση που υπάρχει διαθέσιμη τόσο σε σας όσο και στους συμπολίτες μας προς αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και προσπαθώντας πάντα να τοποθετούμε  τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι:

  • Η ΚΕΔΗΡ φέρει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη του προγραμματισμού των εκδηλώσεων μέσω του Γραφείου Πολιτισμού που διατηρεί.
  • Η κάθε πρόταση φορέα ή πολίτη που κατατίθεται γίνεται αποδεκτή με έγγραφη απάντηση σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Δήμου Ρεθύμνης και του υπεύθυνου τμήματος του πολιτισμού o οποίος και ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο για όλα τα είδη των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται.
  • Με τις νέες κάθε φορά προτάσεις ή αυτές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ασχολείται η επιτροπή πολιτιστικών θεμάτων της ΚΕΔΗΡ που αποτελείται από αιρετούς αλλά και πολίτες, προτεινόμενους τόσο από την συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτευση. Η συγκεκριμένη επιτροπή παρακολουθεί στενά όλα τα θέματα που ανακύπτουν και προσπαθεί να τα διευθετήσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Θα θέλαμε επίσης οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν ότι η παραπάνω επιτροπή σε συνεργασία με το προσωπικό του Γραφείου Πολιτισμού, τους εργαζόμενους στις εκδηλώσεις και τους εξωτερικούς συνεργάτες και έχοντας πάντα ευήκοο ους όσον αφορά τις απόψεις των συμπολιτών μας, προγραμματίζει και σχεδιάζει με βάθος χρόνου και  προς όφελος όλων των εμπλεκομένων  αλλά και του μνημείου.

Οι βασικοί άξονες που διέπουν το σχεδιασμό μας είναι οι εξής:

1) Αξιοποίηση όλων των χώρων του Κάστρου αλλά με τον απαιτούμενο πάντα σεβασμό πάντα προς το μνημείο.

2) Αντιμετώπιση και ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που προκύπτουν  λόγω της χρήσης του όπως πχ. ηχορύπανση, κυκλοφορία, προσβασιμότητα κα.

3) Αναβάθμιση των υποδομών που προσφέρονται στους διοργανωτές των εκδηλώσεων έτσι ώστε να υπάρχει προοπτική να φιλοξενηθούν όλων των ειδών οι εκδηλώσεις σε κατάλληλες  υποδομές αλλά και να υπάρχει δυνατότητα επιλογής για τους διοργανωτές του σημείου όπου θα στηθεί  η εκδήλωσή τους ανάλογα με το είδος, το μέγεθος  και το περιεχόμενό της.

 

Με βάση τα παραπάνω, και χωρίς καμία προχειρότητα ( όπως έχει ειπωθεί) ξεκίνησε κλιμάκωση κάποιων αλλαγών τα τελευταία 4 χρόνια παρακολουθούμενη στενά και προσεκτικά ώστε να υπάρχει πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για το κοινό. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες και για το λόγο αυτό προχωράμε διεξοδικά.

 

Συγκεκριμένα, σχετικά με την όχληση εξ’ αιτίας του ήχου για την οποία ουδέποτε επιβλήθηκαν  πρόστιμα στο Δήμο, όπως λανθασμένα εγράφη, είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, με τη μεταφορά των μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων στο Λόφο. Πρέπει μάλιστα να πούμε ότι οι παραγωγοί και οι συντελεστές εκδηλώσεων από όλη την Ελλάδα αποδέχτηκαν χωρίς να εκδηλώσουν καμία δυσαρέσκεια τη συγκεκριμένη τοποθεσία λόγω της δυνατότητας πους τους έδινε να αναπτύξουν περισσότερα καθίσματα αλλά και λόγω του φυσικού κάλλους που διαθέτει το συγκεκριμένο σημείο.

Όσοι δε πολιτιστικοί φορείς πραγματοποίησαν εκδήλωση με μικρά παιδιά, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα με την ασφάλειά τους.

 

Αναφορικά με την επιστολή γονιών που έθεσαν ζητήματα επικινδυνότητας αγνοούμε πραγματικά το από πού άντλησαν την πληροφόρηση για τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν. Ευχής έργο θα ήταν να είχαν απευθυνθεί σε μας για να ενημερωθούν πλήρως και σωστά. Θα θέλαμε να καθησυχάσουμε και να διαβεβαιώσουμε όλους, όπως ήδη έγινε με τις σχολές χορού της πόλης μας, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας όσον αφορά την ασφάλεια. Ο λόφος δεν υπολείπεται σε τίποτα σε ασφάλεια του θεάτρου «Ερωφίλη»,  μπορούν να το βεβαιώσουν οι διοργανωτές των 23 και πλέον εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2014 μέχρι σήμερα. Οι  υποδομές δε, συμπεριλαμβάνουν μελετημένη εξέδρα στο σύνολό της, ίδιο μέγεθος με του «Ερωφίλη»,  διευρυμένα καμαρίνια και μεγαλύτερο αριθμό θέσεων όπως επίσης και βοηθητικούς χώρους που πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετήσουν και τον πιο απαιτητικό διοργανωτή.

Με σεβασμό στο μνημείο – πολιτιστική κληρονομιά μας - , σε συνεργασία με την 28η εφορεία αρχαιοτήτων αλλά και με σκέψη στο σύγχρονο Ρεθεμνιώτη και επισκέπτη που τιμά τον τόπο μας, προσπαθούμε να διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο τη Φορτέτζα.

Όχι μόνο στο εσωτερικό του Κάστρου αλλά και στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του, ο οποίος, με την ευκαιρία ενημερώνουμε, ότι θα περιφρουρηθεί και φέτος όπως πέρυσι με απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων γύρω από τις εισόδους του.

Ελπίζοντας ότι τα παραπάνω έδωσαν την ευκαιρία να γίνει κατανοητό το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, ζητούμε τη συνεργασία όλων των συμπολιτών μας αλλά και των εμπλεκομένων ώστε να απολαύσουμε ένα δημιουργικό και πλούσιο σε εκδηλώσεις  πολιτιστικό καλοκαίρι μέσα σε υποδομές που κάθε χρόνο με τη συνεργασία όλων θα γίνονται και καλύτερες.

Οι καλλιτέχνες και παραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό δηλώνουν συνεχώς την ικανοποίησή τους από τη συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης και το γραφείο Πολιτισμού – ΚΕΔΗΡ,  ακολουθούν δε  τη συμβουλή και τις οδηγίες μας. Ελπίζουμε να πράξουν το ίδιο και οι συμπολίτες μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ