ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνης «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

0

Υψίστης σημασίας η  συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος  Ρεθύμνης «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας» τονίζει την τεράστια συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της.

Ο ΟΗΕ κήρυξε την 20ή Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα μετά από πρόταση της Σλοβενίας ​​με την υποστήριξη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Κεντρικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν τα έντομα στη βιώσιμη ανάπτυξη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον φθίνοντα αριθμό τους.

Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Ενωση για την Επιστήμη και την Πολιτική για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.

Η Σλοβενία ​​απαγόρευσε τη χρήση των νεονικοτινοειδών το 2011, καθιστώντας τη μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έχει αναλάβει δράση στο θέμα αυτό, ενώ η ΕΕ εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος  Ρεθύμνης «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» θέλοντας να ευαισθητοποιήσει κάθε Ρεθεμνιώτη συμπολίτη μας, επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων,  η καταστροφή της κρητικής φυτικής υπαίθρου, η έλλειψη οργανωμένης και στοχευμένης δενδροφύτευσης μελισσοκομικών φυτών σε κοινοχρηστους χώρους, και κάθε ενέργεια που δυσκολεύει την επιβίωση της μέλισσας θα πρέπει να δημιουργήσουν  προβληματισμό για σκέψεις θετικών πρακτικών επιβίωσης των μελισσών και όχι μόνο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ