ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Παρέμβαση του Γιάννη Κεφαλογιάννη για τη στήριξη και την ενίσχυση του ΕΠΑΛ Γαράζου

0

Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη και την ενίσχυση του ΕΠΑΛ Γαράζου αναδεικνύει με παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο κ. Κεφαλογιάννης, αξιοποιώντας τη διαδικασία κατάθεσης κοινοβουλευτικών αναφορών, κατέθεσε την επιστολή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυλοποτάμου και Υπευθύνου του Τομέα Παιδείας του Δήμου κ. Μανούσου Κλάδου, αναφορικά με την ανάγκη ίδρυσης νέων τομέων στο ΕΠΑΛ Γαράζου. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής διεκδικεί άμεσες λύσεις προκειμένου να στηριχθεί στην πράξη μια σχολική μονάδα με ιδιαίτερη βαρύτητα για την ευρύτερη περιοχή, η οποία από την ίδρυσή της έχει οδηγήσει δεκάδες παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημειώνοντας πάντα ποσοστό εισαγωγής άνω του 90% στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ, δύο χρονιές μέσα στη δεκαετία της λειτουργίας του, σημείωσε ποσοστό επιτυχίας 100%.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Είστε γνώστες των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν την κοινωνία του Μυλοποτάμου.  Στο πλαίσιο των πολιτικών επιλογών της Δημοτικής Αρχής, ήδη από το 2007, ιδρύθηκε το ΕΠΑΛ Γαράζου, με στόχο να συμβάλει στην παιδεία και στην πρόοδο της νέας γενιάς.

Το Σχολείο ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2007 με 15 μαθητές. Πέντε χρόνια μετά, είχε 100 μαθητές και παρουσίαζε συνεχή πρόοδο. Ωστόσο, η κατάργηση ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ έφερε σε δυσχερή θέση την λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου που σήμερα έχει συρρικνωθεί στους 30 μαθητές. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις γονέων και εκπαιδευτικών, τις αποφάσεις της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου και κυρίως του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου, το Υπουργείο Παιδείας δεν προχώρησε ούτε και φέτος στην ίδρυση δύο αναγκαίων τομέων εκπαίδευσης, για τους οποίους υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς των μαθητών της περιοχής.

Σχετικά αιτήματα έχουν κατατεθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας Κρήτης και στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου με τις υπογραφές των γονέων που ζητούν τους τομείς αυτούς αλλά και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που τονίζουν την αναγκαιότητα αυτής της παρέμβασης.  Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για την ίδρυση των τομέων, δυστυχώς, για ακόμα μία χρονιά, το ΕΠΑΛ Γαράζου αγνοείται προκλητικά και ουσιαστικά καταδικάζεται σε κλείσιμο.

Οι τομείς αυτοί είναι α) Μηχανολογίας και Β) Αισθητικής, Κομμωτικής και Ευεξίας.

Θερμή παράκληση προς τους εκλεγμένους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, είναι να εισακούσετε την αγωνία των γονιών και των μαθητών του Μυλοποτάμου και να συμβάλλετε στην διατήρηση μιας αναγκαίας εκπαιδευτικής δομής, που μέχρι σήμερα έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, οδηγώντας δεκάδες παιδιά στην τριτοβάθμιας εκπαίδευση καθώς ποτέ δεν σημείωσε ποσοστό κάτω του 90% στις Πανελλαδικές εξετάσεις ενώ δύο χρονιές μέσα στην δεκαετία της λειτουργίας του σημείωσε ποσοστό επιτυχίας 100% ! Κανένα άλλο σχολείο του Νομού Ρεθύμνου δεν κατάφερε ποτέ τέτοιο επίτευγμα. Και όμως! Είναι το σχολείο που οδηγείται σε λουκέτο! Πως αιτιολογείται τέτοιο έγκλημα σε βάρος μιας κοινωνίας και μιας ορεινής, δύσκολης περιοχής που έχει ανάγκη τόσο σοβαρές δομές για να κάνει βήματα προόδου όπως ένα σχολείο αυτού του επιπέδου;

Επίσης από πλευράς Δήμου Μυλοποτάμου έχει εξοπλιστεί το σχολείο με δύο υπερσύγχρονα κέντρα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ψηφιακή τεχνολογία σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας και εργαστήριο ρομποτικής. Επίσης κάθε μία από τις ελάχιστες εκπαιδευτικές κατευθύνσεις που λειτουργούν, είναι υπερεξοπλισμένες με κάθε απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή.

Γίνεται αντιληπτό, πόσο σοβαρή απώλεια θα είναι για την κοινωνία του Μυλοποτάμου το κλείσιμο αυτού του σχολείου. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τις άμεσες και επείγουσες παρεμβάσεις σας προς το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ιδρυθούν από τώρα οι τομείς α) Μηχανολογίας και Β) Αισθητικής, Κομμωτικής και Ευεξίας.

Με την ελπίδα πως θα γίνει κατανοητή η σοβαρότητα και η αναγκαιότητα για άμεση και πιεστική από την πλευρά σας παρέμβαση, παρακαλούμε να προβείτε σε όποιες ενέργειες κρίνετε απαραίτητες.

Παρακαλούμε θερμά, να συμβάλετε στην διάσωση του σχολείου».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ