ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ποτάμι το αίμα στη Λωρίδα της Γάζας: 25 νεκροί πριν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

0

Ποτάμι ρέει το αίμα στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 25 νεκροί νεκροί και 900 τραυματίες Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των φονικότερων εδώ και εβδομάδες συγκρούσεων στην περιοχή.

Ένα 12 χρονο κι ένα 14χρονο αγόρι καθώς και ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξάκι περιλαμβάνονται στους νεκρούς και τουλάχιστον 74 παιδιά, 23 γυναίκες και πέντε δημοσιογράφοι, στους άνω των 500 τραυματίες λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, που έχει εξοργίσει τους Παλαιστίνιους, καθώς διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της Αγίας Πόλης ως πρωτεύουσά τους.

Αυτοί οι θάνατοι ανεβάζουν σε 72, τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου.

Οι διαδηλώσεις στα σύνορα εντάθηκαν σήμερα και λόγω της 70ής επετείου της ίδρυσης του Ισραήλ με τα μεγάφωνα σε τεμένη της Γάζας να καλούν τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής». Μαύρος καπνός από ελαστικά αυτοκινήτων που καίνε οι διαδηλωτές υψώνεται στον ουρανό στα σύνορα.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα όταν θα περάσουμε τον φράχτη και θα πούμε στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα δεχθούμε να είμαστε πάντα υπό κατοχή», δήλωσε δάσκαλος στη Γάζα.

«Πολλοί μπορεί να γίνουν μάρτυρες σήμερα, αλλά ο κόσμος θα ακούσει το μήνυμά μας. Η κατοχή πρέπει να τελειώσει», είπε.

Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής.

Τραμπ: «Μεγάλη μέρα για το Ισραήλ»

Κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήριζε την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας «μεγάλη μέρα για το Ισραήλ» μέσω Twiiter, ο Αραβικός Σύνδεσμος ετοιμάζεται για έκτακτη σύνοδο την Τετάρτη «σε αντίδραση για την παράνομη απόφαση που πήραν οι ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ».

Διεθνείς αντιδράσεις για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας

Η Ρωσία εξέφρασε φόβους ότι τα εγκαίνια σήμερα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα αυξήσουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

«Ναι, έχουμε τέτοιους φόβους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, την ώρα που εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ξεκαθάριζε ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, σημειώνοντας την διαφωνία της Βρετανάις με την απόφαση του Τραμπ.

Τεχεράνη: Άνθρωπος «χαμηλής νοημοσύνης» ο Τραμπ

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο άνθρωπο «χαμηλής νοημοσύνης» για την μεταφορά της πρεσβείας.

«Η Αμερική μπήκε σε έναν κύκλο κρίσης όσον αφορά τις αποφάσεις της σε θέματα στρατηγικής σημασίας και έχει μια ανώριμη και ριψοκίνδυνη προσέγγιση όσον αφορά τις διεθνείς υποθέσεις», δήλωσε ο Αλί Λαριτζανί σε «συνέντευξη Τύπου για την Παλαιστίνη», την οποία παραχώρησε από την Τεχεράνη, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι ικανός να αξιολογήσει τις συνέπειες που θα έχουν μακροπρόθεσμα οι πράξεις του», πρόσθεσε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ