ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε μαρασμό η ντόπια τυροκομία

0

  • Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι
  • Δέσμη μέτρων εξήγγειλε το αρμόδιο υπουργείο

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Σοβαρή κρίση βιώνει ο γαλακτοκομικός τομέας της χώρας με κτηνοτρόφους και τυροκόμους να μιλούν πια όχι για αβέβαιο μέλλον αλλά για βέβαιη καταστροφή! Μάλιστα, ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου με συνέντευξη του την Τετάρτη παραδέχθηκε την σοβαρότητα των καταγγελιών περί μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος που εισέρχονται παράνομα ή και νόμιμα στη χώρα και αφού «βαπτίζεται» ως Ελληνικό, τυροκομείται, λαμβάνει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και σειρά από προϊόντα πωλούνται ως ντόπια στους καταναλωτές!

Η εφημερίδα μας είχε ανάμεσα στις πρώτες θέσει το θέμα πριν από περίπου 1,5 μήνα για να ακολουθήσουν σωρεία καταγγελιών από κτηνοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα, που είχαν πληροφορίες για τις παράνομες πράξεις μεγάλων γαλακτοκομικών και τυροκομικών εταιρειών. Κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου για το αύριο του επαγγέλματος τους, καθώς αντίστοιχα φαινόμενα ισχύουν και για την αγορά κρέατος.

Μάλιστα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων των νομών Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, ανέδειξαν την σοβαρότητα του προβλήματος και απεύθυναν έκκληση προς τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ρ. κ. Γιάννης Γλετζάκης, δήλωσε, ότι  «Επέρχεται καταστροφή των κτηνοτρόφων. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν υπάρχει μέλλον καθώς έχουμε πληροφορίες και σοβαρές υπόνοιες ότι έχει κατακλυστεί η αγορά από νόμιμες ή παράνομες εισαγωγές γάλακτος από άλλες χώρες, τα οποία «βαπτίζονται» Ελληνικά και προωθούνται στην αγορά ως ΠΟΠ φέτα ή ΠΟΠ γραβιέρα και άλλα τυριά. Υπάρχει σοβαρός αντίκτυπος στην αγορά. Πλήττονται κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι καθώς οι τιμές έχουν υποστεί καθίζηση. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την κατάσταση. Αν δεν ληφθούν μέτρα, είμαστε καταδικασμένοι.»

ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με πρωτοβουλία του κ. Γλετζάκη αλλά και του Προέδρου του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου κ. Μανώλη Βενιεράκη, απεστάλη πρόταση με δέκα προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος προς την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αλλά και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Χώρας.

Η πρόταση αναφέρει εισαγωγικά, ότι «Η ανεξέλεγκτη εισαγωγή  κρέατος και γάλακτος από το εξωτερικό, τόσο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και κυρίως των Βαλκανίων, όσο και από τρίτες χώρες, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια , οδήγησε στην υποβάθμιση των γαλακτοκομικών προϊόντων και μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος  στον παραγωγό  με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη του κόστους παραγωγής.»

Δεδομένης της κατάστασης προτείνονται τα εξής:

  1. Εφαρμογή μηναίου ισοζύγιού και αυστηρότεροι έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ- Δήμητρα στο ισοζύγιο των γαλακτοβιομηχανιών και σφαγείων καθώς και ελεύθερη πρόσβαση των καταναλωτών στα στοιχεία αυτά.
  2. Βιομηχανίες γάλακτος οι οποίες παράγουν τυροκομικά προϊόντα ΠΟΠ να απαγορεύεται να εισάγουν γάλα από χώρες του εξωτερικού.
  3. Υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας προέλευσης του γάλακτος.
  4. Δημιουργία μιας Δια επαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
  5. Δημιουργία δια επαγγελματικής οργάνωσης για την ΠΟΠ γραβιέρα Κρήτης.
  6. Να μην εξαιρείται η Κρήτη από την επιδότηση μεταφορικών που ισχύει σ όλα τα αλλά νησιά της χωράς.
  7. Εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων στις κρατικές δομές σίτισης.
  8. Σύνδεση του τριτογενή τομέα με τον πρωτογενή.
  9. Για τον καλύτερο έλεγχο των φορτηγών που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή γάλακτος και κρέατος ,να παρακολουθούνται μέσω GPS.
  10. Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προελεύσεως του κρέατος και εμφανή σήμανση των ελληνικών αμνοεριφίων.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σε ανακοίνωση δέσμης μέτρων ελέγχου της αγοράς και κυρίως των εισαγωγών προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός κ. Αποστόλου, ο οποίος παραδέχθηκε πως υπάρχει ζήτημα, ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα να ζητήσει ο ίδιος την παρέμβαση εισαγγελέα.

Χαρακτηριστικά, είπε τα εξής: «Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μία κρίση στον γαλακτοκομικό τομέα. Για να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να εξακριβώσουμε τις πραγματικές διαστάσεις της, αλλά και τα αίτια που την προκαλούν. Οι λύσεις που προτείνουμε όχι μόνο είναι ρεαλιστικές, δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να εφαρμοστούν, αλλά και αποτελεσματικές.

Η επιλογή μας να στηρίξουμε την κτηνοτροφία είναι αυτονόητη. Και τα θέματα του ελέγχου της αγοράς του γάλακτος είναι αλληλένδετα με αυτή την επιλογή. Σε όσους μιλούν για επιβολή απαγορεύσεων έναντι των πιέσεων που δέχονται οι τιμές στο γάλα, η απάντηση είναι απλή: Στο πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε., που ασφαλώς το αποδεχόμαστε, η διακίνηση γάλακτος μεταξύ των κρατών μελών, για τη μεταποίηση και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ή άλλων τροφίμων δεν αντίκειται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Οι ποσότητες γάλακτος που εισέρχονται στη χώρα βάσει του τελωνειακού κώδικα της ΕΕ από τη στιγμή που μεταποιούνται ουσιωδώς στη χώρα μας, το τελικώς παραγόμενο θερμικά επεξεργασμένο γάλα ή γαλακτοκομικό προϊόν χαρακτηρίζεται ελληνικό προϊόν. Τι κάναμε όμως εμείς για να υπερασπιστούμε τη ντόπια γαλακτοπαραγωγή από αυτό που βλέπαμε ότι ερχόταν;

Μετά από έντονη και επίπονη διαβούλευση στο πλαίσιο της ΕΕ, θεσπίσαμε με το Νόμο 4492/2017 την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με σκοπό να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διαφάνειας της αγοράς και της αποφυγής παραπλάνησης του καταναλωτή. Η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης αφορά στο σύνολο των γαλακτοκομικών προϊόντων και όχι μόνο στα προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα, που είχαν ήδη ως τέτοια ειδική προστασία. Δεν μπορούσε ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει ισοζύγιο σε προϊόντα που δεν ήταν ΠΟΠ.

Πριν μπούμε στα του ελέγχου, που ασφαλώς είναι τα σημαντικότερα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα:  Η τιμή παραγωγού των κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως είναι το γάλα, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, διαμορφώνεται ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στον καθορισμό της.

Είναι σημαντικό όμως να διερευνηθεί συνολικότερα ο έλεγχος της λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και τις τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές αρμοδιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τα περί παρέμβασης του εισαγγελέα που ζητάει μια μερίδα κτηνοτρόφων ασφαλώς και δεν στέκουν. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητήσει κάτι τέτοιο ο Υπουργός.»

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ

Εβδομήντα αυτοκίνητα για ελέγχους από τις διευθύνσεις Κτηνιατρικής, διασύνδεση του «Άρτεμις» με το ΟΣΔΕ και τα Μητρώα Κτηνιατρικής, αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες και άλλα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών ώστε να διασφαλιστεί ότι καμία εισαγόμενη ποσότητα γάλακτος ή επεξεργασμένου γαλακτοκομικού προϊόντος δεν «βαφτίζεται» ελληνικό ή ότι κανένα ΠΟΠ ελληνικό προϊόν δε νοθεύεται με ξένη πρώτη ύλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μαζί με τους δύο γενικούς γραμματείς του υπουργείου, ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα:

1) Έχει δοθεί εντολή για:

Άμεση τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης του 2011, για το ΑΡΤΕΜΙΣ ώστε να γίνεται άμεση καταγραφή και διασύνδεση με το ΟΣΔΕ και να δηλώνεται ο αριθμός των προβάτων, του κωδικού των ενωτίων των ζώων και η θέση του στάβλου.

Τα μητρώα κτηνιατρικής να επικαιροποιηθούν άμεσα. Το γάλα που παρέδωσε ο κτηνοτρόφος θα είναι σε αντιστοιχία με το γάλα που παράγουν τα ζώα του.

Το ΣΥΚΑΠ (Συντονιστικό Κέντρο Καταπολέμησης της Απάτης) να διασυνδεθεί με το Άρτεμις. Θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής γάλακτος και στο γάλα που εισάγεται από γειτονικές χώρες της Βαλκανικής.

Να γίνεται διασταύρωση με παραστατικά ΑΦΜ, καταγραφή εισαγωγέων εμπόρων χονδρικής με μικτά κλιμάκια ΕΦΕΤ-ΕΛΓΟ, Ορκωτούς λογιστές, ΣΔΟΕ.

Να ελέγχονται οι κινήσεις λογαριασμών σχετικά με αγορές-πωλήσεις γάλακτος και προϊόντων γάλακτος.

Να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στην ιχνηλασιμότητα στα τυροκομεία.

2) Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Π.Δ. 420 του 1993 από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών που ορίζει την υποχρεωτική δήλωση όλων των τροφίμων ζωικής προέλευσης από τα κράτη μέλη αλλά φαίνεται ότι δεν τηρείται. Στις πύλες εισόδου, στα τελωνεία, να καταγράφεται όλη η ποσότητα γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

3) Δεν επαρκεί το προσωπικό στον ΕΛΓΟ, ΕΦΕΤ και στις Περιφέρειες. Θα γίνει συνεννόηση με το Υπ. Οικονομικών για να εξαιρεθεί άμεσα το 60ημερο για εκτός έδρας, ανά έτος για τους ελέγχους για το γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού ελέγχου από τις εισφορές του ΑΡΤΕΜΙΣ που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΟ.

4) Να κατατεθεί άμεσα Τροπολογία στον Ν. 4235/2014 για τις κυρώσεις ώστε να γίνουν πιο αυστηρές.

5) Να θεσπιστεί άμεσα Ειδικό Ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου για το γάλα και για όλα τα προϊόντα γάλακτος και ιδιαιτέρα για την φέτα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ και τον ΕΦΕΤ ώστε να γίνονται συστηματικές δειγματοληψίες όχι μόνο στις γαλακτοβιομηχανίες αλλά και στα σημεία λιανικής πώλησης και στην μαζική εστίαση (εστιατόρια, ξενοδοχεία).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ